جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نقض مقررات پروتکل نخست 1977

زمان مطالعه: 3 دقیقه

پروتکل الحاقی نخست سال 1977، قواعدی را درباره رزمندگان در حین مخاصمات مسلحانه مقرر کرده است که بر مبنای آن حقوق دولت‏های درگیر در انتخاب روش‏ها و وسایل جنگ محدود می‏گردد. از کار انداختن و درهم کوبیدن نیروهای نظامی دشمن، تا مدت‏ها سنگ بنای تمامی اقدام‏ها در جنگ بود. ضرورت، قانون نمی‏شناخت و متخاصمان، نیروی خود را در حد توان به کار می‏بردند تا اراده‏ی طرف مقابل را از بین ببرند. با وجود این، «اصول انسان‏دوستانه» در پی استقرار هنجارهای رفتاری مثبت انسانی در عرصه‏هایی بوده است که کینه‏های متقابل و تمایل به وارد کردن آسیب به حریف را دربر داشته است. (1).

در واقع، همواره تاریخ حقوق جنگ، عرصه‏ی توازن در حال حرکت میان دو نیروی پویا در جامعه، یعنی ضرورت‏های انسانی و نظامی بوده است. از این دو یکی ذهنی و شخصی است که به ایده‏های اخلاقی غالب و درجه‏ی احساسات و عواطف جامعه وابسته است و حاصل کنش‏های متقابل اجتماعی است و دیگری، عینی است که به تکامل فناوری نظامی و اندیشه‏ی استراتژیک بستگی دارد. میان این دو نیرو، رابطه‏ی دیالکتیک وجود دارد که در مسیر تاریخ مضامین، عرصه‏ها و ویژگی‏های حقوق جنگ را در هر برهه از زمان تعیین می‏کند. تا نیمه‏ی دوم قرن نوزدهم، این توازن تحت سیطره‏ی حقوق بین‏الملل عرفی قرار داشت، اما پس از آن، به تدریج، به عرصه‏ی حقوق قراردادی راه یافت. برای نخستین بار، در حقوق قراردادی به این امر توجه شده که «متخاصمان حق ندارند هر وسیله‏ای را که دلشان می‏خواهد برای مغلوب کردن دشمن به کار برند.» (2).

این قاعده‏ای است که در ماده‏ی 22 مقررات لاهه 1899 – 1907 آمده است و تقریبا به صورت مشابهی در بند 1 ماده‏ی 35 پروتکل الحاقی سال 1977 منضم به کنوانسیون‏های چهارگانه اوت 1949 ژنو تکرار شده است (در هر مخاصمه‏ی مسلحانه‏ای حق طرف‏ها در انتخاب روش‏ها یا وسایل جنگ نامحدود نیست(.

قاعده‏ی مزبور بر کل موضوع حاکم است. ترمینولوژی یا واژه‏های به کار برده شده با دقت انتخاب شده است. در متن نخستین کنوانسیون‏های 1899 – 1907، لفظ «وسایل» جنگ به کار برده شده است و در متن 1977، لفظ «روش» (متد) به آن اضافه شده است. غرض، حشو و زیاده‏گویی نبوده است. هنگامی که گفته می‏شود وسایل، منظور اسلحه‏هایی است که به کار گرفته می‏شود و هنگامی که می‏گویند روش‏ها، منظور استفاده‏ای است که متخاصمان از آن وسایل می‏کنند. ماده‏ی 35 پروتکل نخست 1977، که با نام قاعده‏ی انسانی تدوین شد، حق طرف‏های متخاصم در انتخاب روش‏ها و وسایل جنگ را محدود می‏داند. این ماده، قاعده‏ای اساسی است که به قواعد و تفکرات پیش از آن در زمینه‏ی حقوق مخاصمات مسلحانه مسبوق است. افزون بر ماده‏ی 22 قرارداد 1907 لاهه، در اعلامیه‏ی 1868 سن‏پترزبورگ درباره ممنوعیت بعضی از پرتاب‏شونده‏ها آمده است:

»توسعه‏ی تمدن باید این نتیجه را داشته باشد که تا آنجا که ممکن است فجایع یا بلایای جنگ را کاهش دهد و هدف مشروع دولت‏ها در طول جنگ، تنها تضعیف نیروهای دشمن است.» (3).

آنچه از موارد مزبور مستفاد می‏شود و در بند 2 ماده‏ی 35 پروتکل 1977 تکرار شده است، به کارگیری سلاح‏ها، پرتاب‏شونده‏ها و مواد و همچنین روش‏های جنگی، به نوعی که درد و رنج زائد ایجاد کند، ممنوع است. فلسفه‏ی مقرره‏ی ذکر شده این است که دشمن را در جنگ نباید کشت، بلکه باید ماشین جنگی آن را از کار انداخت. نهایت اینکه غرض، کشتن و قتل عام افراد دشمن نیست، بلکه برخورد دو نیروی نظامی است که باید از هم جدا شوند در حالی که کم‏ترین خسارت و صدمه را ببینند.

جنگ، جنگ ایدئولوژیک نیست، تنها هدف بیرون راندن دشمن از صحنه‏ی نبرد است؛ بنابراین نمی‏توان از هر سلاحی استفاده کرد. این قاعده، قاعده‏ی عامی است. شاید دولت‏ها با توافقات خود، بعضی از سلاح‏ها را بین خود ممنوع کرده باشند، اما اگر توافق نکردند، ماده‏ی 22 قرارداد 1907 لاهه و ماده‏ی 35 پروتکل الحاقی نخست 1977 ژنو ممنوعیت کلی است و باید رعایت شود و در هر مخاصمه‏ی نظامی، حقوق طرف‏های درگیر در انتخاب روش‏ها یا استفاده از ابزار جنگیدن نامحدود نیست، اما رژیم عراق طی هشت سال تجاوز به ایران، موارد مزبور را نیز مانند دیگر حقوق بین‏الملل بشردوستانه زیر پا گذاشت و به طور مکرر، انواع سلاح‏ها و روش‏های ممنوع شده از بمب‏های خوشه‏ای و ناپالم گرفته تا استفاده وسیع از انواع مین‏های ضدنفر و… و همچنین سلاح‏های شیمیایی را به طور گسترده علیه نیروهای ایرانی به کار گرفت. این سلاح‏ها آثار فجیعی را به دنبال داشتند که از آن جمله می‏توان به سوختگی‏های شدید، تاول‏های دردناک، از دست دادن بینایی، تهوع، سرفه‏های شدید، عدم تعادل هنگام راه رفتن، مشکلات تنفسی… و شهادت دردناک هزاران نفر و مجروح شدن ده‏ها هزار نفر از رزمندگان ایرانی اشاره کرد. هنوز نیز شهادت مصدومانی را شاهدیم که بر اثر درد و رنج آن عوامل مرگبار شیمیایی شهید می‏شوند.


1) سید قاسم زمانی، حقوق بین‏الملل و کاربرد سلاح‏های شیمیایی در جنگ تحمیلی عراق علیه جمهوری اسلامی ایران، تهران: بنیاد حفظ آثار ارزش‏های دفاع مقدس (مدیریت ادبیات و انتشارات(، 1376، ص 33.

2) همان، ص 33 و 34.

3) دانشگاه آزاد اسلامی (واحد تهران مرکز(، دانشکده حقوق، جزوه حقوق مخاصمات مسلحانه، بخش حقوق جنگ.