در عملیات والفجر 8، دو هدف تأثیر گذار در موازنه جنگ، یعنی تصرف منطقهای استراتژیک و انهدام قوای دشمن، در حد بالایی به نفع جمهوری اسلامی ایران تحقق یافت. این عملیات آثار و نتایج مهمی در پی داشت زیرا برای نخستین بار پس از فتح خرمشهر، منطقه مورد تهاجم در یک عملیات بزرگ، پس از تصرف تثبیت شده بود. این موضوع به منزله ناتوانی دفاعی عراق و متقابلا توانمندی نیروهای خودی برای تهاجم و پدافندی ارزیابی میشد.
توانایی و قابلیت سپاه در طراحی و اجرای عملیاتی گسترده در این ابعاد به صورت مستقل، شگفت انگیز بود و برای بسیاری از کارشناسان باور کردنی نبود. در واقع با فتح فاو و ظهور توانایی سپاه در طرح ریزی، فرماندهی، اجرا و پشتیبانی و پدافند فعال به مدت 78 روز، حیات
جدید سپاه آغاز شد. همچنین قدرت فرماندهی سپاه برای کنترل هوایی و هوانیروز در این عملیات آشکار شد. ضمن اینکه اعتماد به نفس برای کسب پیروزی که پیش از این مورد تردید قرار گرفته بود، مجدداً حاصل شد.
نتایج حاصل از فتح فاو به تثبیت قرارداد 1975 الجزایر انجامید. با تکیه بر این منطقه تصرف شده امکان ادامهی جنگ و بعدها رویاروی با امریکا در خلیج فارس نیز فراهم شد.
در مجموع عملیات والفجر 8 در ابعاد سیاسی، نظامی و اقتصادی نتایج گستردهای داشت که به طور خلاصه چنین است:
1 – آزاد سازی و تصرف 940 کیلومتر مربع شامل: سرزمین خودی در اروندرود: 30 کیلومتر مربع، ساحل خلیج فارس در خور عبدالله: 60 کیلومتر مربع، منطقه آبی آزاد شده و تصرف شد در خلیج فارس: 600 کیلومتر مربع، خشکی تصرف شده از دشمن 250 کیلومتر مربع.
2 – آزاد سازی شهر فاو و روستاهای حومه آن و تصرف تأسیسات نفتی و پتروشیمی و اسکلههای بارگیری آن.
3 – قطع ارتباط عراق با آبهای آزاد جهان.
4 – تصرف سه پایگاه موشکی زمین به دریا و پایگاه نیروی دریایی عراق در قشله.
5 – تسلط بر خور عبدالله و تصرف قسمت متعلق به عراق و آزاد شدن تردد در اروندرود از شمال خور معامر تا دهانه فاو.
6 – امنیت در شمال خلیج فارس و امکان تردد کشتیها به بندر امام خمینی.
7 – نزدیک شدن به شهر بندری امالقصر و تهدید آن.
8 – محاصره اسکلههای البکر و العمیه.
9 – هم مرز شدن با کویت.
علاوه بر این در این عملیات، بیش از 50000 تن از نیروهای دشمن کشته یا زخمی شدند که در میان آنها یک فرمانده لشکر، پنج فرمانده
تیپ، شمار زیادی افسر ارشد و جزء مشاهده میشدند. همچنین، 2105 تن از افراد دشمن اسیر شدند که در میان آنها چندین سرهنگ ستاد، سرهنگ دوم، سرگرد، افسر جزء خلبان هواپیما و هلی کوپتر و درجه دار وجود داشتند.
از تجهیزات دشمن مقداری به شرح زیر منهدم یا به غنیمت گرفته شد (1).
خسارات دشمن در عملیات والفجر 8
انهدامی: 39 هواپیما، غنیمتی: –
انهدامی: 5 هلی کوپتر، غنیمتی: –
انهدامی: 300 تانک، غنیمتی: 50 تانک
انهدامی: 240 نفربر زرهی، غنیمتی: 45 نفربر
انهدامی: 5 دستگاه مهندسی، غنیمتی: 30 دستگاه مهندسی
انهدامی: 250 خودرو، غنیمتی: 180 خودرو
انهدامی: 150 توپ صحرایی، غنیمتی: 20 توپ صحرایی
انهدامی: 55 توپ ضد هوایی، غنیمتی: 120 توپ ضد هوایی
انهدامی: 2 ناوچه موشک انداز، غنیمتی، 3 رادار موشکی
در ضمن، مقدار زیادی وسایل مخابراتی، سلاحهای سبک و رادارهای مختلف در میان وسایل انهدامی دشمن و غنائم به دست آمده وجود داشت.
در این عملیات، یگانهای ارتش عراق بیش از عملیاتهای دیگر
متحمل خسارت و آسیب شدند. در مجموع، 10 تیپ پیاده، کماندویی و نیروی مخصوص، 2 تیپ زرهی، 4 گردان ضد هوایی، 10 گردان جیش الشعبی و 5 گردان توپخانه دشمن به طور 100 درصد منهدم شدند. علاوه بر این، 33 تیپ پیاده، کماندو و نیروی مخصوص و 8 تیپ زرهی و مکانیزهی عراق نیز بیش از 60 درصد منهدم شدند که برای بازسازی و تجدید سازمان از منطقه عملیاتی خارج گردیدند. همچنین نزدیک به 10 لشکر و 5 تیپ کماندو، زرهی و مکانیزه دشمن 30 درصد آسیب دیدند که دشمن به دلیل کمبود نیرو آنها را در منطقهی عملیاتی نگه داشت تا پس از تجدید سازمان یگانهای آسیب و جایگزینی آنها، این نیروها نیز به عقب منتقل شوند.
1) از تلفات و خسارات دشمن آمار دقیقی در دست است که با توجه به دورهی طولانی 78 روزهی عملیات و گستردگی منطقه عملیات امری طبیعی است. برخی آمارها مربوط به کل این دوره و برخی نیز نتایج عملیات در بخشی از این دوره است. آمار ارائه شده در اینجا نتایج کل دوره است که از اطلاعات موجود جمع بندی شده است. گفتنی است که به دست آوردن آمار کاملا دقیق، به ویژه در عملیاتهای گسترده میسر نیست.