جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

میزان ضعف و قوت در تولید قدرت اجتماعى

زمان مطالعه: 2 دقیقه

قوت و ضعف فرهنگ هر جامعه بسته به میزان ژرفا و همبستگى باورها، ارزش‏ها، سنت‏ها و اعتقادات، هنجارهاى مشترکى دارد که نظام اجتماعى آن را شکل مى‏دهد. هر قدر فرهنگ یک نظام اجتماعى نیرومندتر باشد، تغییر و تحول فرهنگى در آن دشوارتر مى‏گردد. (1).

بنابراین، فرهنگ منبعى بسیار مهم در تولید قدرت اجتماعى است. این منبع انسانى مى‏تواند به سهولت انسان‏ها را به سوى اهداف تعیین شده (متناسب با فرهنگ موجود(ب بسیج نماید و روند قدرت اجتماعى را وسعت و شدت بخشد و حتى تجهیز و کاربرد منابع طبیعى قدرت را تسهیل کند. در صورت فقدان فرهنگ مناسب، هیچ جامعه‏اى توان پیشرفت و تولید قدرت را نخواهد داشت.

اهمیت فرهنگ در تولید قدرت به حدى است که در صورت رکود و

فراموشى خصوصیات و ویژگى‏هاى مثبت فرهنگى توسط افراد جامعه در یک برهه‏ى خاص و یا حتى پدیدار شدن انحراف فرهنگى در برخى جوانب، استفاده از دیگر منابع قدرت نظیر منابع طبیعى و دانش نیز نمى‏تواند نقص را جبران نماید و تولید قدرت را به نحو مناسب انجام دهد. فقدان فرهنگ قوى، فقدان منبعى است که منابع طبیعى و علوم بشرى را به صورت منابعى کم ارزش در خواهد آورد و در نتیجه، قدرت حاصل از این منابع را بسیار سطحى و ضعیف مى‏کند. (2).

در جوامع بشرى، تمدن‏ها آثار بیرونى و مادى و ظاهرى اندیشه‏ى انسان‏ها هستند و انسان‏سازى و اندیشه ورزى دو پدیده‏ى لازم و ملزوم یکدیگرند و بدون آن دو، تمدن معنى و مفهومى ندارد. اما تولید اندیشه نیازمند زبان است که از مسیر طرح گفتمان‏هاى مختلف، خلاقیت‏هاى ذهن آدمى را به صورت هنجارها، نمادها، نقش‏ها، عقیده‏ها، ارزش‏ها، ساختارها و نهادهاى اجتماعى علنى و متجلى مى‏سازد. این در واقع همان فرهنگ است که بازتاب معنویات و شعور و خودآگاهى اجتماعات بشرى مى‏باشد. فرهنگ، الگوى رفتارى میان افراد در جامعه، اصول اخلاقى، عرف و عادات، خصلت‏هاى قومى و بومى، انگیزه‏ها، شیوه‏هاى زندگى خصوصى و عمومى و در یک کلام هویت ملت‏ها را مشخص مى‏سازد. این که مردم به کار، تولید، طبیعت، زمان، اوقات فراغت، خانواده، ثروت، علم و شعر، ادب، دین، سیاست و تاریخ چگونه مى‏اندیشند، بازتاب فرهنگ است. از این دیدگاه، تعالى و انحطاط تمدن‏ها در گرو پویایى، تحرک، ایستایى و رکود فرهنگ هاست. (3).


1) دیویس، استانلى، مدیریت فرهنگ سازمان، ناصر میرسپاسى، مروارید، 1373، ص 5.

2) نبوى، سیدعباس، فلسفه قدرت، الهادى، 1379، ص 143.

3) کاظمى، اطلاعات سیاسى اقتصادى، شماره‏ى 141 – 142، ص 4.