جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مولفه‏ى اقتصادى (1)

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

امیرمؤمنان (ع) در مراعات حدود الهى و رضایت حضرت حق در مسائل اقتصادى، به اندازه‏اى شدت عمل نشان مى‏داد که او را کشته‏ى عدالت ساخت. (1) نزدیک ساختن جسم داغ به دست برادر در جواب درخواست سهم بیشترى از بیت المال، (2) علتى غیر از رعایت حدود الهى نداشت.

رعایت حدود الهى براى کسب رضایت حضرت حق در تمام لحظات زندگانى على (ع) سایه انداخته بود، به طورى که حاضر نبود شمعى از بیت‏المال را صرف مباحثه در امور شخصى نماید. (3) جراحت هزار ضربه شمشیر براى او در راه خدا، از این که در فراش و رختخواب بمیرد راحت‏تر

بود. (4) به خدا سوگند مى‏خورد تا عمر باقى است و شب و روز برقرار است و ستارگان در آسمان در پى هم طلوع و غروب مى‏کنند، هرگز دست به تقسیم ناعادلانه‏ى بیت‏المال نزده و از طریق ناصواب در پى اهداف خویش نخواهد رفت، چرا که او بر اساس عنصر واقع نگرى و خدا محورى به نیکى پى برده بود که بخشیدن مال در غیر مورد آن، تبذیر و اسراف است؛ اعم از این که مال شخصى باشد یا از آن بیت‏المال؛ چرا که این امر گرچه در دنیا باعث سربلندى صاحب مال مى‏گردد، در آخرت موجب سرافکندگى وى خواهد شد، و گرچه بعضى او را گرامى دارند، نزد خداوند به خوارى شمرده مى‏شود. هیچ کس مال خویش را در غیر راهى که خداوند فرمود مصرف نکرد و به غیر اهلش نسپرد، جز این که سرانجام خداوند او را از سپاسگزارى آنان محروم ساخت و محبتشان را متوجه دیگرى نمود، و اگر روزى محتاج آنها شود، بدترین رفیق و ملامت کننده‏ترین دوست خواهد بود! (5).


1) جرداق جرج، صداى عدالت انسانى، سید هادى خسروشاهى، خرم، 1375، ج 5، ص 402.

2) همان، خطبه‏ى 224.

3) ابن‏اثیر، الکامل، ج 3، ص 207.

4) نهج‏البلاغه، خطبه‏ى 123.

5) نهج‏البلاغه، خطبه‏ى 126.