جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مواضع مقامات رسمی جمهوری اسلامی

زمان مطالعه: 6 دقیقه

در پی اجرای عملیات رمضان، جمهوری اسلامی ایران بر حقانیت عملکرد دفاعی خود تأکید کرد. در این باره آقای هاشمی رفسنجانی در سخنانی مواضع جمهوری اسلامی در خصوص جنگ، دلایل ورود به خاک عراق، اهداف عملیات ایران، موضع جانبدارانه کشورهای عربی حوزه خلیج فارس از عراق و تفسیرهای اشتباه غربی‏ها از صدور انقلاب اسلامی را تشریح کرد و به مقایسه‏ی عملکرد ایران و عراق در رعایت قوانین انسانی در جنگ پرداخت. وی درباره عملیات رمضان گفت:

»شروع این عملیات نقطه‏ای حساس در تاریخ حرکت انقلاب اسلامی ایران است.»

وی با اشاره به اخبار رسانه‏های غرب درباره تحولات اخیر جنگ، گفت:

»این خط خبری دو مسیر را تعقیب می‏کند: اول اینکه جمهوری اسلامی را به عنوان یک قدرت نظامی و پدیده جدید در منطقه معرفی می‏کند که یک قسمت از این مسئله واقعیت است و آن

اعتراف به قدرت نظامی ایران توسط آنان است که تاکنون از اظهار آن خودداری می‏کردند؛ و قسمت دوم شیطنتی است که از این طریق سعی دارند که اعمال کنند و ایران را کشوری خطرناک جلوه دهند.«

رئیس مجلس شورای اسلامی در خصوص اهداف عملیات رمضان با اشاره به اظهارات امام خمینی گفت:

»اولا هدف اصلی این عملیات ادامه حرکت دفاعی گذشته ایران است و برای دفاع از شهرهای مهم و اقتصادی و بندری آبادان و خرمشهر انجام عملیات برای خارج کردن این شهرها از زیر آتش دشمن کاملا ضرورت داشت و ما ضرورت این کار را رسما از زبان مسئولان اعلام کردیم و به دولت عراق دو ماه مهلت دادیم تا حقوق حقه ایران را بپردازند که مهلت کافی نیز بود ولی با امتناع دولت عراق و مظلوم نمایی آنان، انجام عملیات اجتناب‏ناپذیر بود. ثانیا ما حقوق خود را می‏خواهیم و چون از دادن آن امتناع ورزیدند ما نیز اعلام کردیم که پشت مرزها نمی‏نشینیم و دست روی دست نخواهیم گذاشت بلکه اقدامات جدی انجام خواهیم داد که عملیات رمضان از جمله این اقدامات است.»

نماینده امام در شورای عالی دفاع، «تنبیه متجاوز» را هدف سوم عملیات رمضان و حق ملت مسلمان ایران که مورد تهاجم قرار گرفته، اعلام کرد. وی یکپارچه کردن جبهه شرقی جنگ با اسرائیل برای آزادی قدس را هدف چهارم عملیات رمضان برشمرد. هاشمی رفسنجانی سپس با اشاره به پیام امام امت به مردم عراق مبنی بر قیام علیه حکومت این کشور، زمان کنونی را بهترین فرصت برای چنین اقدامی دانست.

رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین با اشاره به تبلیغات دولت‏ها و رسانه‏های غربی که ایران را توسعه طلب و تهدیدی برای کشورهای عرب حوزه خلیج فارس معرفی می‏کنند، تأکید کرد:

»همچنان که بارها اعلام کرده‏ایم جمهوری اسلامی چشم طمع به اراضی عراق و یا هیچ کدام از کشورهای عرب خلیج فارس ندارد.

ایران قدرتمند و مسلمان، حامی کشورهای منطقه است و هیچ دلیلی برای ترس آنان از ایران وجود ندارد.«

البته وی به برخی دولت‏های عربی هشدار داد:

»اگر دولت‏های منطقه شیطنت کنند البته که باید از عواقب آن بترسند. چنانچه حرکت کاروان‏های حامل اسلحه به عراق ادامه داشته باشد و این سلاح و مهمات بر علیه نیروهای ما به کار گرفته شود، ما حق دفاع را برای خود محفوظ خواهیم داشت و خوب است که دولت‏های حامی عراق با تأمل در کار خود دست خودشان را به چنین اعمالی آلوده نکنند و تلاش کنند در کنار ایران در آرامش زندگی کنند.«

حجت‏الاسلام هاشمی رفسنجانی سپس خودداری از بمباران و گلوله باران شهرهای عراق را به دلیل مقاصد انسان دوستانه و رأفت اسلامی ایران در برابر حملات ضد انسانی نیروهای دولت عراق به مناطق مسکونی شهرها ذکر کرد.

نماینده امام در شورای عالی دفاع در پایان سخنان خود، درباره تفسیر غلط رسانه‏های غربی از صدور انقلاب اسلامی گفت:

»معنی صدور انقلاب از دیدگاه ایران، صدور فرهنگ انقلاب است و الحمدالله علی‏رغم تمام شیطنت‏ها، این اقدام صورت گرفته است.«

وی با اشاره به برگزاری مراسم باشکوه روز قدس در چندین شهر دنیا از جمله واشنگتن، پاریس و لندن، از این راهپیمایی‏ها به عنوان مصادیق بارز صدور فرهنگ انقلاب اسلامی به جهان و پیروی و تبعیت کامل مسلمانان جهان از دستورهای امام خمینی یاد کرد. (1).

رئیس جمهوری اسلامی ایران، آیت‏الله خامنه‏ای نیز در خطبه‏های نماز عید فطر به توضیح مواضع ایران پرداخت. گزیده‏ای از این مطالب به قرار زیر است:

»آن روزی که هزاران کیلومتر از خاک ما در زیر پای متجاوزان بعثی قرار داشت، کسی باور نمی‏کرد که ما بتوانیم متجاوز را سر جایش بنشانیم، ولی امروز دنیا این را باور کرده است که ما پس

از 23 ماه در زیر فشار دشمن قرار داشتن نمی‏توانیم شاهد شهادت کودکان و زنان خرمشهری و آبادانی و ویران شدن منازل مسکونی بر اثر گلوله باران توپخانه دوربرد عراق باشیم و این در حالی است که ما حاضر نیستیم مقابله به مثل کنیم و بصره و دیگر شهرهای عراق را بمباران کنیم. پس تنها راه چاره این است که برویم و آتش توپخانه دوربرد دشمن را یا خاموش کنیم یا آن قدر آن را عقب بزنیم که قادر به گلوله باران شهرها و روستاهای ما نباشد…«

رئیس شورای عالی دفاع درباره کمک‏های برخی دولت‏های جهان به عراق جهت تقویت این کشور در جنگ با ایران، اظهار کرد:

»همه ابرقدرت‏های جهان از جمله آمریکا و شوروی و اقمار این دو ابرقدرت به طرق مختلف سلاح و تجهیزات جنگی و کمک مالی در اختیار رژیم عراق برای جنگ با ایران قرار می‏دهند که هدف از این کمک‏ها، مقابله با شیوع تفکر انقلاب اسلامی در منطقه است و جنگ تحمیلی عراق علیه ایران نیز با این انگیزه آغاز شده است که جلو گسترش انقلاب اسلامی و گرایش روزافزون ملل منطقه به آن را سد کنند.«

رئیس جمهور در پاسخ به ادعای عراق مبنی بر توسعه طلبی ایران، گفت:

»ما قصد کشورگشایی و توسعه ارضی نداریم؛ کشور عراق متعلق به ملت عراق است و خود آنان باید کشورشان را اداره کنند و ما نیز قصد تصرف عراق و کشورگشایی را نداریم.» (2).

از طرف دیگر در پی تصویب قطع‏نامه 514 شورای امنیت سازمان ملل، میرحسین موسوی، نخست‏وزیر ایران، به تشریح مواضع جمهوری اسلامی ایران درباره این قطع‏نامه پرداخت و گفت:

»اگر شورای امنیت ده قطع‏نامه دیگر هم صادر کند، ما نمی‏توانیم از حقوق خود دست برداریم. رأی شورای امنیت به قطع‏نامه 514 در حقیقت رأی اعتماد امریکا و شوروی به صدام است.»

وی درباره تأکید قطع‏نامه بر آتش‏بس، گفت:

»شورای امنیت رأی داده تا آتش‏بس شود و ناظران بین‏المللی یعنی نیروهای امریکا، شوروی و کشورهای اروپایی بیایند بر این آتش‏بس

نظارت کنند، شبیه نظارتی که تاکنون در جنوب لبنان انجام می‏دادند و جمهوری اسلامی هم با رژیم بغداد سر یک میز بنشینند. البته از شورای امنیتی که پنج قلدر بزرگ جهانی در آن حق وتو دارند، جز این هم انتظاری نمی‏رفت.«

نخست‏وزیر در ادامه سخنان خود با اشاره به سکوت دو ساله شورای امنیت در برابر تجاوزات عراق به جمهوری اسلامی ایران، گفت:

»ما نمی‏دانیم چرا شورای امنیت در دو سال گذشته خواب بود و یک باره با آزاد شدن خرمشهر از خواب پرید؟! به هر حال ما احتیاجی به نیروهای بیگانه در مرزها نداریم و بهتر است این نیروهای ناظر در مناطق دیگر از منافع ابرقدرت‏های استکباری حفاظت کنند.«

وی درباره‏ی پایان جنگ تأکید کرد:

»رژیم عراق باید بدون قید و شرط از سرزمین‏های ما کاملا عقب نشینی کند، خسارات وارده به ایران را بپردازد و محکوم شود؛ در این حالت جنگ خود به خود تمام می‏شود.«

مهندس موسوی در پایان با اشاره به رأی مثبت همه قدرت‏های بزرگ به قطع‏نامه شورای امنیت، گفت:

»مسئله نشان دهنده‏ی این است که تاکنون منافع همه‏ی آنها در معرض خطر جمهوری اسلامی قرار دارد و از طرف دیگر، این مسئله نشان دهنده سیاست مستقل اسلامی و اثبات سیاست «نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی» بوده و همچنین اثبات می‏کند که جمهوری اسلامی ایران تاکنون به هیچ یک از ابرقدرت‏ها باج نداده است که مانند اقمار تحت تسلط خودشان در این موقع به حمایت از ما قطع‏نامه را وتو کنند.» (3).

نخست‏وزیر همچنین در سخنانی در مراسم روز قدس، قبل از خطبه‏های نماز جمعه تهران، با اشاره به قطع‏نامه 514 شورای امنیت سازمان ملل در خصوص جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و تشکیل کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل برای رسیدگی به وضعیت حقوق بشر در ایران از این اقدامات به عنوان توطئه سازمان‏های بین‏المللی

نام برد و افزود:

»سازمان ملل متحد پس از آن همه مدت که از تجاوز صدام به ایران اسلامی می‏گذرد تازه بیدار شده است و شورای امنیت تشکیل جلسه داده و از ما خواسته است که با رژیم عفلقی صدام وارد مذاکره شویم و اعلام آتش‏بس کنیم! و کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل نیز تشکیل جلسه داده است تا به اصطلاح خود، اعمال رژیم جمهوری اسلامی ایران را بررسی کند! این کمیسیون ادعانامه صادر کرده است که «چرا در ایران جنایت کارانی چون هویدا و نصیری را اعدام می‏کنند؟» علی‏رغم تشکیل تمام این کمیسیون‏ها، ملت ما لحظه‏ای در مبارزه با ایادی آمریکا درنگ نخواهد کرد. این ملت حاضر نیست در حالی که زیر سنگین‏ترین فشارهای دشمنان مقاومت کرده، در برابر شعارهای دروغین سازمان‏های بین‏المللی امریکایی سر خم کند… این اقدامات توطئه امریکاست که از طرفی می‏خواهد با حمایت از جنایت کاران به آنها توان و جرأت دوباره‏ای دهد و از طرف دیگر از گسترش انقلاب اسلامی جلوگیری کند و ملت ما را دچار ضعف کند، در حالی که مردمی که این قدر شهید داده‏اند، در برابر این مسائل سر خم نخواهند کرد. چشم بستن به مصالح اسلام و مسلمانان جهان و روی آوردن به مصالح ملی، خیانت است و باعث خفقان انقلاب ما خواهد شد. روز قدس تنفس‏گاه انقلاب ماست؛ ما با این روز، خود را به جهان اسلام و یک میلیارد مسلمان پیوند می‏زنیم و ندای خود را به گوش جهانیان می‏رسانیم.» (4).

علی اکبر ولایتی وزیر امور خارجه نیز در یک کنفرانس خبری در قبرس درباره هدف ایران از عملیات رمضان گفت:

»هدف جمهوری اسلامی از عملیات اخیر، مقابله با آتش توپخانه عراق و جلوگیری از بمباران شهرهای جنوبی ایران است… ما در نهایت حقوق خودمان را می‏خواهیم.«

وی در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره اینکه یکی از شرایط ایران برای پایان دادن به جنگ، سقوط صدام است، گفت:

»الزاما سقوط صدام جزو شرایط ما نبوده و نیست. این تنها توصیه‏ای است به مردم عراق که آزادی و نجات آنها و سربلندی‏شان در گرو سرنگونی رژیم کنونی عراق می‏باشد.«

ولایتی در پاسخ به پرسش یک خبرنگار انگلیسی درباره گرفتن غرامت از عراق، گفت:

»ما برای پرداخت خسارت وارده به ملت خود از سوی عراق، همچنان اصرار داریم.» (5).


1) مأخذ 48، ص 2.

2) روزنامه کیهان، 2 / 5 / 1361، ص 14.

3) مأخذ 13، ص 14.

4) روزنامه کیهان، 26 / 4 / 1361، ص 3.

5) پیشین، ص 14.