جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مقدمه (4)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

بافت و ترکیب نیروهای عمل کننده در عملیات قدس 4، ویژگی مهم این عملیات در مقایسه با دیگر عملیات‏های قدس محسوب می‏گردد. در این عملیات، یگان عمل کننده (تیپ 9 بدر(، به جز فرمانده (1) و برخی کادرهای آن، متشکل از نیروهای مجاهد عراقی بود که در طول جنگ از عراق اخراج شده و بعضا خود پناهنده شده بودند. ترکیبی از ارتشیان عراق و مجاهدین غیرنظامی که به لحاظ بینش سیاسی و انگیزه‏ی حرکت و جهاد مسلحانه، در جبهه حضور یافته بودند، تیپ بدر را تشکیل می‏داد که قبل از اجرای عملیات قدس 4، پدافند همین منطقه عملیاتی را در هور به عهده داشت.

هر چند در میان صد هزار مهاجر عراقی، تشکیل یک تیپ (منها) نمی‏تواند در نظر اول آنچنان قابل توجه به حساب آید، ولی به هر حال می‏توان گفت نطفه‏ی یک حرکت صحیح بسته شد و در صورت دقت و ممارست و ایجاد زمینه‏های مناسب و حذف عوامل بازدارنده، جای امیدواری داشت که برای آینده انقلاب اسلامی عراق گامی برداشته شده است.

هسته‏ی اولیه این تیپ، دو سال قبل از این در شرق بصره شکل

گرفته بود. در آنجا از تعدادی رزمنده‏ی مسلمان عراقی گردانی به نام «شهید صدر» تشکیل شد و در پدافند پاسگاه زید به کار گرفته شد. این گردان زیر امر لشکر ولی‏عصر (عج) قرار داشت. در عملیات خیبر صحبت تشکیل تیپ امام صادق (ع) از این نیروها بود که مدتی بعد با تیپ امام حسن (ع) ادغام شدند و این تیپ در عمل پایدار نماند.

در عملیات بدر، این نیروها با عنوان گردان‏های شهید صدر در کنار لشکر 25 کربلا، قرارگاه نجف 2 را تشکیل دادند و اقدامات درخور توجهی از آنان مشاهده شد. بعد از عملیات بدر نیز مسئولیت پدافند قسمتی از هور را به عهده گرفتند و در تدابیر بعدی مسئولان سپاه، قرار شد که ترکیب این نیروها با نیروهای قرارگاه رمضان، «تیپ بدر» را به وجود آورد و عشایر مبارز تحت امر قرارگاه نصرت نیز در چارچوب این تیپ قرار بگیرند.

در این تیپ، کادرهایی از سپاه نیز حضور داشتند که بیشتر برای انتقال تجربه و نیز جهت استحکام بافت تیپ و قوام تشکیلات آن در کنار مجاهدان عراقی تلاش می‏کردند. عملیات قدس 4 نخستین تجربه‏ی این تیپ در زمینه‏ی عملیات محدود به شمار می‏رود که عملیات موفقی بود.

اگر نحوه حرکت برادران پر شور و با انگیزه‏ای که در تیپ بدر به کار پرداختند الگوی آینده‏ی عراقیانی که در قم و تهران اوقات می‏گذراندند، قرار می‏گرفت، انقلاب اسلامی در عراق چشم‏اندازی امیدوار کننده می‏توانست داشته باشد.

نیروهای تیپ شامل دو گروه می‏شدند، یک گروه نیروهای نظامی متشکل از افسران، درجه‏داران و سربازان عراقی بود که اوایل جنگ پناهنده شدند، اینها افراد با ایمانی بودند که اکثر جنبه‏ی نظامی داشتند. گروه دوم نیروهای مردمی بودند که بیشترشان تحصیلات بالایی داشتند (دانشجو و فارغ‏التحصیل مهندسی و رشته‏های دیگر) و دارای بینش سیاسی خوبی بودند. فرماندهی تیپ به طور مطلوبی این افراد را با توجه به توانایی‏هایی که داشتند به کار می‏گرفت.

قرار گرفتن برادران عراقی در رده‏های مسئولیتی با توجه به کیفیت‏های خوبی که داشتند باعث شد که خیلی متعهدانه با مسائل برخورد کنند. این کار روی نیروهای بسیجی عراقی نیز مؤثر بود و در هدایت و ارتباط نیرو با مسئولان تأثیر خود را نشان داد. در رده فرماندهان و معاونان گردان هم از برادران مجاهد عراقی استفاده شد که در عملیات نیز خیلی خوب کار کردند. همین طور واحد اطلاعات و عملیات نیز نقش مؤثر و عملکرد مناسبی در عملیات ایفا کرد.

پس از عملیات بدر، گردان‏های شهید صدر، متشکل از نیروهای مجاهد عراقی که عملیات موفقی در پاسگاه ترابه انجام داده بودند به اتفاق نیروهای قرارگاه رمضان، تیپ بدر را به فرماندهی اسماعیل دقایقی (از برادران سپاه) تشکیل دادند. این تیپ با ایجاد کمین‏هایی در منطقه کار خود را شروع کرد و یک خط پدافندی تشکیل داد. پس از پدافند در هور، به وجود آوردن حالت تهاجمی به منظور منفعل ساختن دشمن به عنوان یک مسئله مهم مطرح شد و به همین دلیل «گشت رزمی» در هور در صدر کارهای این تیپ قرار گرفت.


1) اسماعیل دقایقی فرماندهی تیپ 9 بدر را به عهده داشت. در ادامه گسترش سازمان رزم سپاه این تیپ به لشکر ارتقاء یافت و در عملیات کربلای 4 مأموریت ویژه‏ای عهده‏دار بود. پس از عملیات، فرمانده این لشکر (اسماعیل دقایقی) در حین فراهم ساختن مقدمات اجرای مأموریت خود در عملیات کربلای 5، در دی 1365 به شهادت رسید.