جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مقدمه (1)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ سپاه پاسداران از زمان تأسیس تاکنون به عنوان یک تکلیف انقلابى و دینى با بهره‏بردارى از مجموعه اسناد و نوارهاى صوتى منحصر به فردى که راویان و محققانش در طول هشت سال دفاع مقدس با حضور در سطوح مختلف فرماندهى جنگ و جلسات طراحى عملیات‏هاى گوناگون و میدان‏هاى نبرد با دشمن جمع‏آورى و ثبت و ضبط کرده‏اند و همچنین با استفاده از دیگر اسناد و منابع نظامى و سیاسى مرتبط با جنگ تحمیلى که با تلاش همکاران این مرکز جمع‏آورى شده است، مجموعه‏هاى گوناگونى همچون: مجموعه بزرگ «روزشمار جنگ ایران و عراق«، مجموعه‏ى بزرگ «اطلس جنگ«، مجموعه‏ى «سیرى در جنگ ایران و عراق«، مجموعه «گزارش عملیات» و… را طراحى کرده است که با توفیق الهى از هر مجموعه آثارى تهیه و منتشر شده است و به یارى خداوند این تلاش ادامه خواهد یافت.

مجموعه‏ى «سیرى در جنگ ایران و عراق» عهده‏دار توضیح، بررسى و تجزیه و تحلیل رخدادهاى سیاسى – نظامى جنگ هشت ساله مى‏باشد. در این مجموعه جنگ به پنج دوره زمانى تقسیم شده و هر دوره در یک جلد گنجانده شده است که عنوان‏هاى آن به ترتیب سیر زمانى چنین است:

1- خونین‏شهر تا خرمشهر (از آغاز تهاجم سراسرى عراق تا فتح خرمشهر در عملیات بیت‏المقدس)

2- خرمشهر تا فاو (پس از عملیات بیت‏المقدس تا فتح فاو در عملیات والفجر 8)

3- فاو تا شلمچه (پس از عملیات والفجر 8 تا فروریختن دیوارهاى دفاعى عراق در شرق بصره در عملیات کربلاى 5(.

4- شلمچه تا حلبچه (پس از عملیات کربلاى 5 تا انتقال منطقه نبرد از زمین به دریا و از جنوب به شمال غرب و تصرف حلبچه در عملیات والفجر 10)

5- حلبچه تا مرصاد (پس از عملیات والفجر 10 تا پذیرش قطعنامه 598 و آخرین عملیات جمهورى اسلامى ایران در منطقه چارزبر و انهدام منافقین) که در حال آماده‏سازى براى چاپ است.

به موازات تهیه جلد پنجم این مجموعه، اقدام جدیدى براى بررسى کلى و اجمالى جنگ و گنجاندن آن در یک جلد صورت گرفت که حاصل آن کتاب حاضر است. این کتاب در حالى که به دلیل تشابه کلى در روش بررسى رخدادهاى جنگ در امتداد مجموعه‏ى پنج جلدى «سیرى در جنگ ایران و عراق» محسوب مى‏شود و آن را مى‏توان ششمین جلد از این مجموعه به شمار آورد لیکن به لحاظ موضوع‏بندى جدید و سبک و سیاق فصل‏بندى آن و مهم‏تر از همه بیان جنگ از آغاز تا پایان در یک جلد، نمى‏تواند در ادامه مجموعه یاد شده باشد و بیشتر به عنوان یک کتاب مستقل قابل ارزیابى است.

کتاب حاضر در عین حال در مقایسه با مجموعه پنج جلدى «سیرى در جنگ ایران و عراق» و سایر کتاب‏هاى منتشر شده‏ى مرکز از تفاوت‏هایى برخوردار است که به منزله ویژگى‏ها و وجه تمایزهاى آن محسوب مى‏شود.

1- در جلدهاى یک تا پنج، حوادث سیاسى – نظامى جنگ به صورت موضوعى تقسیم‏بندى شده است، اما در این کتاب برخلاف روش‏هاى پیشین، سال ملاک تقسیم‏بندى و عنوان‏گذارى مى‏باشد و سعى شده عناوینى انتخاب شود که وضعیت کلى حاکم بر هر سال جنگ را بیان نماید.

2- براى هر فصل تنها یک عنوان انتخاب شده که در ابتداى فصل قرار مى‏گیرد و از انتخاب عناوین فرعى اجتناب شده است، لذا سعى بر این بوده است که انسجام مطالب هر فصل از آغاز تا پایان به گونه‏اى باشد که نیاز به عناوین فرعى را برطرف سازد.

3- در پایان هر فصل یک سؤال طرح شده است که نشان‏دهنده مسئله اصلى جنگ در همان سال است. این سال در واقع مبناى توضیح رخدادهاى جنگ در سال بعد مى‏باشد. به عبارت دیگر، غیر از فصل اول که بررسى زمینه‏هاى شکل‏گیرى تجاوز عراق است و سؤال اصلى بحث درباره امکان اجتناب‏پذیرى از وقوع جنگ مى‏باشد و در ابتداى فصل طرح شده است، هر فصل پاسخ به یک سؤال است که در پایان فصل قبلى طرح شده است.

پس از هر فصل کتاب (به جز فصل اول) نقشه‏اى براى راهنمایى مطالعه‏کنندگان آمده است. همچنین در پایان کتاب ضمیمه‏اى با عنوان «فهرست راهنماى موضوعى» اضافه شده است که در آن موضوع‏هاى گوناگون کتاب به تفکیک دسته‏بندى و تنظیم شده و راهنماى بسیار خوبى براى پژوهشگران است تا به سادگى به موضوع موردنظر خود دست یابند.

مجموعه‏ى سیرى در جنگ ایران و عراق با تلاش گروه کارى این مجموعه به ثمر رسیده است که بار اصلى یعنى تحقیقات و تدوین آن را برادر محمد درودیان بر دوش داشته است. ویرایش محتوایى آن را برادر بهاءالدین شیخ‏الاسلامى، ارزیابى نظامى را سردار غلامعلى رشید و ویرایش فنى و آماده‏سازى براى چاپ را برادر مهدى انصارى، تهیه نقشه‏ها را برادران اسدالله احمدى و على‏محمد تقیئى به عهده داشتند. جلدهاى یک تا چهار از این مجموعه و کتاب حاضر در زمان فرماندهى سردار محسن رضایى و با مجوز ایشان منتشر گردیده است. ضمنا جلد دوم از این مجموعه در زمان تصدى و مسئولیت برادر ابراهیم حاجى محمدزاده در مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ

و بقیه در زمان مسئول فعلى مرکز انتشار یافته است.

مرکز مطالعات بر خود لازم مى‏داند ضمن سپاسگزارى از دست‏اندرکاران اصلى این مجموعه، از کلیه همکارانى که در مراحل مختلف تهیه و آماده‏سازى کتاب این مرکز را یارى کرده‏اند، به ویژه مدیریت اطلاع‏رسانى و مدیریت بهره‏دهى مرکز که سرویس‏دهى اطلاعاتى و تحقیقات و آماده‏سازى کتاب‏هاى این مجموعه را به عهده داشته‏اند، تشکر کند.

مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ

1376