دشوار است که تصور کنیم، بین برداشتهای امنیتی ایران و بیان رسمی دولت مردان این کشور ارتباط وجود نداشته باشد. رهبران ایران اغلب از این کشور به عنوان جزیرهای بی ثبات در میان دریایی طوفانی یاد میکنند. (1) در عین حال همین رهبران، با توصیف موقعیت ایران به صورت، سیال بودن سیاست منطقهای و تجربهی جنگ و انزوای بین المللی، این کشور را محیطی نامساعد ترسیم میکنند که مستلزم اتخاذ اقداماتی دشوار است. رهبران ایران بیشتر به تهدیدات فرهنگی اشاره
میکنند که این امر نشان میدهد، ایران به طور عمومی احساس عدم امنیت میکند، نه این که در معرض تهدیدات مشخصی قرار داشته باشد. این موضوع در گزارش مربوط به بحث میان کارشناسان، بر سر امنیت ملی ایران مشهود است. این بحث بر سیال بودن سیاست منطقهای، اهمیت امنیت مرزی و برقراری ثبات در مرزها و تعلقات فرهنگی ایران در منطقه متمرکز است. بیشتر توجهات ایران به جای این که به عراق یا افغانستان باشد، معطوف به مسائل شمال و جنوب بوده است. در شمال مسألهی گسترش ناتو و در شرق مسألهی همسایهای (پاکستان) مطرح است که رابطهی دوستانهای ندارد. به طور کلی، نگرانی عمدهی ایران، بیشتر در زمینه موضوعات منطقهای بوده است تا قدرتهای خارجی. (2).
وضعیت ایران اغلب این گونه ترسیم میشود که در منطقهی خطرناکی از جهان قرار دارد که ویژگی آن بی ثباتی مزمن، درگیری و میراث جنگهاست. (3) – البته این مطلب گزافه نیست – با این حال، این بی ثباتیها بیشتر داخلی هستند و تنها از این نظر میتوانند تهدیدی به شمار آیند که به صورت غیر عمدی به ایران تسری یابند (یا ایران را در تنگنای دیپلماتیک قرار دهند(، نه این که خود تهدیدی عمده به شمار آیند. ایران، در مقایسه با دیگر کشورهای منطقه که از بیثباتی رنج میبرند در وضعیت بهتری قرار دارد (4) و به استثنای جانب عراق که تهدیدی جدی برای این
کشور به شمار میرود، به لحاظ امنیتی در وضعیت خوبی قرار دارد. ایران نه دارای دشمنان تاریخی است، نه بر سر مرزهایش با دیگر کشورها اختلاف دارد، نه با نهضتهای جدایی طلب درگیر است و نه با مردمانی همچون مردم کشمیر رو به رو است که به او فشار وارد آورند. درست است که ایران در محاصره کشورهایی قرار دارد که هر یک کم و بیش دچار تجزیه سرزمین و یا جنگ داخلی بوده و نسبت به هویت و حتی بقای خود نامطمئن هستند، اما این کشور، دارای هویتی مشخص بوده که وجه اشتراک چندانی با این کشورها که روز به روز در حال افول هستند، ندارد.
مسائل امنیتی ایران حول محور اقلیتها و نیز به ویژه اقتصاد این کشور و کارایی عملکرد خود دولت دور میزند. ایران دارای روابط معقولی با ترکیه است که در میان هفت همسایه زمینیاش از همه قدرتمندتر است. همکاریهای اقتصادی بین دو کشور نیز باید از طریق بهبود روابط سیاسی تکمیل شود چون هیچ موضوع دو جانبهای وجود ندارد که مورد اختلاف دو کشور باشد. ایران در خلیج فارس، بی گمان از نظر جمعیت و موقعیت جغرافیایی، مهمترین قدرت به شمار میرود. در شمال و شرق، کشورهای همسایه کشورهایی ضعیف هستند که مستعد فروپاشی بوده و در حال درگیری میباشند و هیچ یک به عنوان تهدیدی جدی یا مستقیم برای ایران به شمار نمیروند. ایران به دلیل وجود هر یک از این تهدیدها، نیازی به سلاحهای هستهای ندارد.
1) برای نقل قولهاChubin, 2000.
2) Discourse vol.1 No.1 Summer 1999 Round table:”New Regional Geopolitical developments: Irans National Security”. PP.5-48.
3) The Economist, “The Iranian Opportunity”, Feb.26,2000,PP.23-24.
4) CF. Supreme National Council Secretary, Dr. Hassan Rowhani in BBC SWB6, February, in ME 315,MED / 12 – B, 9 February 2000.