موشکهای بالستیکی، راکتهای هدایت شوندهای هستند که تنها برای بخش نخست پروازشان انرژی گرفته و سپس (با طی یک مسیر بالستیکی) به سمت اهداف خود حرکت میکنند.
موشکهای کروز عموما شبیه هواپیماهای کوچک هستند و با راکت یا
موتورهای تنفس کننده از هوا (air – breathing enginer(، انرژی لازم را برای پرتاب به دست میآوردند. بر خلاف موشکهای بالستیک، موشکهای بالستیک، موشکهای کروز در تمام مسیر به سمت اهداف خود، انرژی میگیرند.
گرچه افراد غیر متخصص مجذوب موشکهای بالستیک میشوند، ولی برنامهریزان نظامی، مزایای زیادی را برای موشکهای کروز قائلند. به طور معمول هزینه موشکهای کروز کمتر است، از نظر سکوهای پرتاب انعطافپذیرند و معمولا هدف گیریشان از موشکهای بالستیک دقیقتر است. در جنگ خلیج فارس، ائتلاف نیروهای مقابل عراق، سه برابر بیشتر از این کشور که از موشکهای بالستیک استفاده کرد، از موشکهای کروز استفاده کردند و در این میان تأثیرات نظامی موشکهای کروز بسیار بیشتر بود. در این مقاله، در بخش مربوط به خرج موشکها، به بحث دربارهی دیگر مزایای موشکهای کروز خواهیم پرداخت.
شاخصی که در مورد موشکهای بالستیک بیش از همه بر آن تأکید میشود، برد آنهاست. با این حال، رابطهی متوازنی بین برد و خرج موشک وجود دارد. برای نمونه عراق با کاستن از خرج موشکهای » اسکاد » و رساندن آن به نصف، برد آنها را دو برابر کرد و بدین ترتیب، موشکهای » الحسین » را پدید آورد که میتوانستند تهران و اسراییل را هدف قرار دهند.
رابطهی توازن مشابهی میتوان در مورد موشکهای کروز فرض کرد. با این حال، چون موشکهای کروز تنفس کننده با هوا، نیازی به اکسید کننده ندارند، رابطه توازن برد خرج در مورد این موشکها شکل متفاوتی پیدا میکند؛ به این معنی که با اندکی کاستن از خرج (که با سوخت جایگزین میشود(، برد افزایش زیادی مییابد. به علاوه، به دلیل انعطاف پذیری موشکهای کروز، از نظر سکوهای پرتاب، این موشکها میتوانند اهدافی را فراتر از محدودهی تحت پوشش خود – در صورتی که از خاک کشور دارندهی موشک پرتاب شوند – تحت پوشش قرار دارند. موشکهای
کروز اگر از هوا و به ویژه از کشتی پرتاب شوند، میتوانند به نقاط بسیار دور جهان دسترسی پیدا کنند.
در مقابل، موشکهای بالستیک همیشه خوب کار نمیکنند و از انعطاف کافی برخوردار نیستند. این موشکها از دهها یا صدها هزار قطعه تشکیل شدهاند که باید تحت شرایط – حرارت زیاد، سرما، شتاب، ارتعاش و تغییر فشار – صحیح کار کنند. آمارهای موجود در مورد موشکهایی که از فضا پرتاب میشوند (موشکهای بالستیک با خرجهای غیر تسلیحاتی و مسیرهای خاص) نشان میدهد که انواع جدید این موشکها غیر قابل اطمینان هستند. براساس این آمار، از ده پرتاب آزمایشی این موشکها، تنها یک سوم موفقیت آمیز بوده است. برای این که قابلیت اطمینان این موشکها، به 75 درصد برسد به دهها پرتاب آزمایشی و به طور متوسط 6 سال توسعه نیاز است. (1).
در نتیجه، توسعه و آزمایش موشکهای بالستیکی وقت گیر، پر هزینه و مملو از ابهامات از نظر قابلیت اطمینان سیستم نهایی است. چون موشکهای بالستیک به بردهایی بیش از 1000 تا 1500 کیلومتر دست مییابند، نیازمند چندین مرحله هستند که باعث ایجاد ابهامات و هزینههای بیشتری میشود. به طور کلی، استطاعات دولتها برای تولید موشکهای بالستیک دوربرد، نسبت به تولید موشکهای بالستیک کوتاه برد، بسیار کمتر است.
ولی، مشکلات موشکهای کروز کمتر است، زیرا در محیط پروازی مساعدتری عمل میکنند. تولید این موشکها آسانتر و سریعتر است، به ویژه برای کشورهایی
که دارای صنایع هوا فضا هستند. برای بیگانگان نیز جمعآوری اطلاعات از تولید موشکهای کروز نسبت به موشکهای بالستیک دشوارتر است. آزمایش موشکهای کروز، شبیه آزمایش پرواز هواپیماهاست؛ ین موشکها میتوانند مسیرهای مداری شکل را بپیمایند و هرگز از خاک کشور خارج نشوند. ولی آزمایش پروازهای موشک بالستیک که مستلزم ورود آنها به فضاست، به آسانی با حس گرهای (Sensors) مناسب قابل رؤیت است.
عیب موشکهای کروز، مشکل هدایت دقیق آنها است. موشکهای کروز آلمانی 6 – V در جنگ جهانی دوم مجبور بودند به طور مستقیم و در ارتفاع متوسط پرواز کنند و این باعث شد تا نیروی هوایی بریتانیا بسیاری از آنها را سرنگون کنند. با این همه، موشکهای کروز آلمانی – به دلیل هزینهی پایین و در نتیجه تعداد بیشترشان – نسبت به موشکهای بالستیک آلمانی 2 – V، خسارات بسیار بیشتری به نیروی مقابل وارد آوردند. امروزه با در دسترس بودن سیستم مکان یابی جهانی (GPS) برای هدایت، میتوان موشکهای کروز را به شیوهای بسیار ارزان، دقیق و قابل اطمینان در مسیرهای پروازی غیر قابل پیشبینی در سطح پایین – که استحکامات دفاعی را به چالش میکشد – هدایت کرد.
دفاع در برابر موشکهای بالستیک بسیار دشوار است. اما چون دفاع در برابر موشکهای بالستیک بهبود پیدا کرده است، مسیر قابل پیشبینی موشکها از قابلیت نفوذ آنها خواهد کاست – در حالی که رهگیری موشکهای کروز مدرن همچنان دشوار است.
1) Brion G. Chow. Emerging National Space Launch Programs: Economics and Safeguards, Rand / R-4179 – USDP, (The RAND Corporation: Santa Monica, CA, 1993(, pp.43-46.