جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

عملیات 23 مهر در غرب کرخه

زمان مطالعه: 2 دقیقه

گزارش این عملیات در مجله تاریخ جنگ، شماره 12، تابستان 1375، صفحات 83 تا 97 منتشره از مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ با استفاده از دستور جزء به جزء شماره 1 قرارگاه تاکتیکی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران در خوزستان، به تاریخ 20 / 7 / 1359، درج شده است

در طراحی نخستین عملیات آفندی ارتش که به فرماندهی بنی‏صدر در 23 مهر 1359 در غرب رودخانه کرخه اجرا شد، پیش‏بینی می‏شد که دشمن به سمت اندیمشک و دزفول پیشروی خواهد کرد (1) برخی از فرماندهان ارتش نیز می‏پنداشتند که عراق در نظر دارد گلوگاه ورود به خوزستان را تصرف و در نتیجه، استان خوزستان را تجزیه کند. طرح‏ریزی و اجرای این عملیات در وضعیتی انجام می‏گرفت که تنها سه روز قبل از آن نیروهای عراقی با عبور از رودخانه کارون و قطع جاده آبادان – اهواز به سمت آبادان در حال پیشروی بودند.

در این عملیات، لشکر 21 حمزه مأموریت داشت با عبور از رودخانه کرخه، ارتفاعات علی گره زد و ایستگاه رادار (ارتفاعات ابوصلبی خات) را تصرف کرده و در صورت عدم مقاومت جدی دشمن، تک را به سمت غرب ادامه دهد و ارتفاعات تپه دو سلک و بعد عین خوش را تصرف و تأمین کند. لشکر 16 زرهی نیز به عنوان احتیاط نیرو در منطقه دزفول می‏بایستی پس از موفقیت لشکر 21، عملیات را ادامه داده(2) و تا مرز، «توسعه وضعیت» بدهد.

در این عملیات، نیروها آموزش کافی ندیده بودند، شناسایی موقعیت دشمن ضعیف بود و اصل حفاظت و غافلگیری نیز رعایت نشده بود.(3) به این دلیل عملیات پس از دو تا سه ساعت، متوقف شد. در مورد این عملیات و دلایل پیدایش این وضعیت، در کتاب «نقش ارتش جمهوری اسلامی ایران در هشت سال دفاع مقدس» (جلد اول، ص 136) آمده است:

»به هر حال، دو ستون از یگان‏های حمله‏ور تانک، شش کیلومتر از پل نادری یعنی خط سرپل دور شدند و در حدود دو کیلومتری خط پدافندی دشمن قرار گرفتند که آتش ضد تانک دشمن در ساعت هشت صبح بر روی تانک‏های در حال حرکت باز شد… در ساعت نه صبح با پیشروی یگان‏های تانک، بر حجم آتش دشمن افزوده شد و یگان‏های حمله‏ور که انتظار چنین عکس‏العمل شدیدی را نداشتند و از آن جایی که اطلاعات صحیحی نیز از دشمن به آن‏ها داده نشده بود، احساس کردند که در دام افتادند، آن گاه سراسیمه در تلاش برای خروج از دام گسترده شده توسط دشمن افتادند.«.

برابر این گزارش، غافلگیری در برابر واکنش احتمالی دشمن و نداشتن اطلاعات صحیح منجر به دام افتادن نیروها شد. در حالی که بنی‏صدر چنان نسبت به کسب پیروزی امیدوار بود که با حضور در مقر تیپ 2 از لشکر 92 زرهی در پایگاه چهارم شکاری دزفول بسیاری از شخصیت‏های کشور را نیز برای مشاهده پیروزی به این محل دعوت کرد، اما عملیات تنها دو ساعت پس از آغاز متوقف شد.(4) در این عملیات، حدود 60 تانک منهدم شد که بیش از 50 دستگاه آن از نوع چیفتن بودند.(5) همچنین، نزدیک به 400 تن از نیروهای لشکر شهید، مجروح و مفقود شدند.(6).


1) با توجه به شواهد و قراین موجود، اظهارات مقامات رسمی عراق و اسرای عراقی و آنچه که در عمل رخ داد، صحت این برداشت هنوز مورد تردید است. احتمالا عراقی‏ها ترجیحا در نظر داشتند در پشت رودخانه کرخه پدافند کرده و حرکت اصلی را در محور اهواز و خرمشهر – آبادان پیگیری کنند.

2) مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، فصلنامه‏ی «تاریخ جنگ«، نشریه شماره 12 ص 95.

3) پیشین، ص 90.

4) مأخذ 3.

5) مأخذ 7، ص 95.

6) پیشین.