جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

عملیات توکل در شرق رودخانه کارون

زمان مطالعه: 4 دقیقه

در پی تهدیدهای ناشی از عبور نیروهای دشمن از رودخانه کارون و تلاش برای محاصره و اشغال آبادان، ارتش جمهوری اسلامی با فرماندهی قرارگاه ستاد اروند در جنوب، نخستین اقدام جدی را به منظور عقب راندن نیروهای دشمن به غرب رودخانه کارون در سوم آبان 1359 اجرا کرد. آزاد کردن جاده اهواز – آبادان مهم‏ترین هدف این عملیات بود. امام در 14 آبان 1359 پس از ناتوانی ارتش در عقب راندن دشمن از شرق رودخانه کارون، طی سخنانی به نیروها دستور «شکستن حصر آبادان» را ابلاغ فرمودند. در این روند، عملیات توکل به عنوان یک عملیات آفندی نسبتا گسترده طرح ریزی شد. در کتاب «نقش ارتش جمهوری اسلامی ایران در هشت سال دفاع مقدس، جلد سوم» در این زمینه آمده است:

»به هر حال جو کلی سیاسی کشور درباره جنگ از یک طرف و شروع بارندگی‏های فصلی از طرف دیگر ایجاب می‏کرد که هر چه سریع‏تر یک عملیات آفندی نسبتا گسترده در یکی از مناطق نبرد خوزستان طرح‏ریزی و اجرا شود (1) و بدین جهت فرماندهی اروند از 25 آذر ماه طرح‏ریزی چنین عملیاتی را آغاز کرد.«(2).

صدور فرمان امام موجب شد ستاد اروند که فرماندهی منطقه را بر عهده داشت، پس از بررسی اولیه، مأموریت را به این شکل مشخص کند:

»فرماندهی عملیات اروند در منطقه مربوطه (ماهشهر، آبادان، دارخوین) دفاع می‏کند و آماده می‏شود با عملیات آفندی نیروهای دشمن را در منطقه مربوطه نابود سازد و خرمشهر را آزاد کند و تک را تا ترمیم خط مرز از شلمچه تا پاسگاه کیلومتر 25 ادامه دهد.«(3).

پس از بحث درباره راه کارهای عملیات، سرانجام مقرر شد که حمله در دو محور اجرا شود. در محور شمالی – جنوبی، گروه رزمی 246 تانک، از سلمانیه به سمت جنوب حمله کند، تلاش اصلی در محور ماهشهر – آبادان در شمال جاده با تیپ 37 زرهی اجرا گردید و یک تلاش فرعی دیگر به وسیله عناصر تیپ 2 قوچان و سایر واحدهای مستقر در کرانه شمالی بهمنشیر از جنوب به شمال به سمت خاکریزهای خط سرپل اجرا شود.

بر اساس آخرین راه کار پیشنهادی، فرماندهی اروند دستور تهیه طرح عملیاتی را صادر کرد که در 27 آذر به نام طرح عملیاتی توکل منتشر شد. بر این پایه، یگان‏ها از سر فرماندهی اروند در سه فرماندهی عملیاتی سازمان دهی شدند که عناصر اصلی آن‏ها عبارت بودند از:

1- فرماندهی عملیات آبادان – خرمشهر: شامل تیپ 2 پیاده قوچان با سه گردان پیاده، یک گروهان تانک چیفتن، نیروهای ژاندارمری مستقر در جزیره آبادان، نیروهای سپاه پاسداران و بسیج مردمی، گردان توپخانه 105، یک آتشبار توپخانه 130 میلیمتری و یک آتشبار توپخانه کاتیوشا.

2- تیپ 37 زرهی: شامل یک گردان امداد ژاندارمری، یک آتشبار توپخانه 105 و یک آتشبار توپخانه کاتیوشا.

3- گروه رزمی 246 تانک: شامل گردان 246 تانک (منهای یک گروهان(، یک گردان پیاده از نیروهای لشکر 21 پیاده، یک گردان مختلط توپخانه 105 و 155 میلیمتری و عناصر سپاه پاسداران.

4- یک فرماندهی عملیات نامنظم: متشکل از حدود دو گروهان ژاندارمری و نیروهای مردمی.

5- یک فرماندهی توپخانه: با چهار آتشبار توپخانه صحرایی 130 و 203 میلیمتری کاتیوشا.

6- عناصر دیگر پشتیبانی خدمات رزمی و پشتیبانی رزمی شامل تیپ هوانیروز، گروهان مهندسی و غیره.(4).

در این عملیات نیز – همچون عملیات نصر – بدون توجه به استعداد دشمن و وسعت منطقه، هدف‏های بسیاری در عمق منطقه تعیین شده بود.

عملیات توکل در 20 دی ماه 1359 آغاز شد ولی برخلاف عملیات نصر حتی در گام‏های نخست نیز موفقیتی به دست نیاورد و نیروها به مواضع خود عقب‏نشینی کردند. به نوشته کتابی که ارتش منتشر کرده است، هوشیاری و اجرای آتش دشمن در روز پیش از عملیات (19 دی ماه) نشان می‏داد که آن‏ها از طرح عملیات قبلا آگاهی داشتند. در این کتاب از جابه‏جایی‏های عمده دشمن برای تقویت منطقه‏ی عملیات و گرمای هوا به عنوان یکی از عوامل کاهش توان نیروهای خودی نام برده شده است.(5).

بنی‏صدر پس از این دو شکست، با توجه به وعده‏های پیشین و اهدافی که بر پایه امیدواری به کسب پیروزی نظامی پیگیری می‏کرد، در گزارش کارنامه رئیس جمهور «به تجزیه و تحلیل عملیات پرداخت و مسائلی را یادآور شد که خواندنی است. وی گفت:

»سوال این است که چرا در اتخاذ شیوه‏های جنگی نمی‏باید آن شیوه‏های جنگی را انتخاب کنند که به دشمن حداکثر تلفات را وارد کند، و می‏تواند وارد کند؟«(6).

وی سپس از قول فرماندهان نظامی این مطلب را بیان می‏کند:

»اعمال روش‏های موفقیت‏آمیز امکان‏پذیر است و ما نیز این مسئله را به فرماندهی نیروهایمان اظهار کرده‏ایم ولی فرماندهی پذیرفته و دستور حمله برق‏آسا داده است.«(7).

بنی‏صدر با استناد به اظهارات فرماندهان نظامی، در واقع، علل ناکامی را جو سیاسی حاکم بر شرایط تصمیم‏گیری که به وی تحمیل شده بود، ذکر می‏کند:

»برای آن‏ها (فرماندهان نظامی) توضیح دادم که جو سیاسی موجود با توجه به جریان‏هایی که به وجود می‏آید، این حمله و روش تحمیل شده است.«(8).

این گونه برخورد ساده‏ترین راه برای توجیه ناکامی‏های حاصله پس از دو ماه و نیم اتلاف وقت و وعده‏ها و وعیدهای بی‏نتیجه بود. بنی‏صدر درباره نیازمندی به سلاح و مهمات می‏گوید: «تعقیب عملیات نظامی تا یک پیروزی کامل، محتاج ابزار و آلات نظامی و مهمات است.» اما وی در جای دیگری چنین بیان می‏کند:

»شاید کمبود اسلحه را با افزایش روحیه، میل به ابتکار، شجاعت و پایداری جبران کنیم. در صورتی که بتوانیم روحیه نیروهای مسلح را بالا ببریم، اصلا لازم نیست که به اندازه دشمن اسلحه داشته باشیم.«(7).

بنی‏صدر پیش از این نیز پس از ناکامی‏های نظامی، همواره ضعف روحی نیروهای مسلح به عنوان دلایل این ناکامی‏ها نام می‏برد، اما به هیچ وجه به دلایل واقعی این ضعف روحی اشاره نمی‏کرد.

تحولاتی که – بعدها – پس از فرار بنی‏صدر – رخ داد و منجر به آزادسازی مناطق اشغالی شد، با اتکا به امکانات موجود و بدون خریداری تجهیزات جدید انجام گرفت، (9) لذا باید دلایل اصلی پیروزی را در هماهنگی ارتش و سپاه، اتخاذ استراتژی مناسب با به کارگیری کلیه مقدورات و امکانات کشور، جست‏وجو کرد؛ تدبیری که بنی‏صدر هیچ گاه قادر به درک و انجام دادن آن نبود.


1) در صفحه 200 همین کتاب (منتشره ارتش جمهوری اسلامی) در مورد میزان آمادگی برای اجرای عملیات آمده است: «با وجودی که ارتش و سایر نیروهای ایرانی آمادگی لازم رزمی را کسب نکرده بودند، در راستای خواسته‏های ملت و رهبران سیاسی تصمیم گرفته شد که طرح‏های آفند متقابل از اول دی ماه به صورت جدی برای اجرا آماده شوند.«.

2) مأخذ 12، ص 194.

3) مأخذ 12، ص 195.

4) مأخذ 12، ص 197.

5) مأخذ 12، صص 204 و 206 و 207.

6) روزنامه انقلاب اسلامی، 30 / 10 / 1359، کارنامه 19 تا 21 / 10 / 1359 رئیس جمهور.

7) پیشین.

8) مأخذ 53.

9) مقام معظم رهبری (آیت الله خامنه‏ای) در خاطرات خود از گزارش فرماندهان در جلسه شورای عالی دفاع، در مورد میزان موجودی سلاح، به عنوان یک خاطره تلخ نام می‏برند. در این جلسه مسئولین و فرماندهان ارتش متفقا گفته بودند ایران برای 20 تا 25 روز بیشتر سلاح و مهمات ندارد.امام خمینی پس از شنیدن گزارش سلاح‏های موجود در ارتش، فرموده بودند: «بدانید اسلحه و مهماتی که در کشور از پیش ذخیره شده. برای مقابله با کشوری مثل روسیه تعبیه شده. خیلی بیش از این حرف‏ها، ما سلاح و مهمات داریم.» در ادامه بررسی‏ها مشخص شد که امکانات زیادی وجود داشت که یا از آن‏ها بی‏اطلاع بودند، یا گزارش نادرست داده می‏شد.(روزنامه اطلاعات، 1 / 7 / 1375(.