جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

عملیات بیت المقدس فتح خرمشهر

زمان مطالعه: 2 دقیقه

تلاش برای طرح‏ریزی و اجرای عملیات بیت المقدس در موقعیت بسیار حساسی انجام شد؛ وضعیت داخلی کشور با انهدام بقایای ضد انقلاب به تدریج رو به بهبودی و ثبات پیش می‏رفت. اوضاع منطقه نیز به دلیل نگرانی امریکا از نتایج ناشی از پیروزی ایران بر عراق، به گونه‏ای آشکار ملتهب بود، ضمن این که مناسبات اعراب و اسرائیل با آمادگی اسرائیل برای تهاجم به جنوب لبنان، در وضعیت حساسی قرار داشتند. در چنین موقعیتی، بی‏گمان، نتیجه عملیات بیت المقدس برای ایران، منطقه و عراق بسیار سرنوشت‏ساز و تعیین کننده بود، لذا سرعت عمل در اجرای این عملیات برای ایران بسیار با اهمیت بوده و نقش مؤثری داشت. (1).

زمینه اجرای عملیات بیت المقدس متأثر از نتایج سلسله عملیات‏های پیشین بود که با شکستن حصر آبادان آغاز شد و پس از آن نیز ادامه یافت. این نتایج عبارت بودند از:

1- انهدام بخش وسیعی از نیروی زمینی دشمن.

2- آزادسازی بخش مهمی از مناطق اشغالی در منطقه جنوب کشور؛

3- آزادسازی نیروهای پدافندی خودی از مناطق اشغالی؛

4- افزایش توانایی نیروهای خودی در طرح‏ریزی و اجرای عملیات؛

5- افزایش تسلط اطلاعاتی بر دشمن.(2).


1) سرلشکر محسن رضایی در مورد سرعت عمل به عنوان یکی از اصول عملیات می‏گوید: «اصل سوم که ما رعایت کردیم، سرعت عمل بود؛ یعنی با مشکلاتی که ما داشتیم، هر چه فاصله عملیات فتح المبین با عملیات بیت المقدس بیشتر می‏شد، وضع منطقه پیچیده‏تر می‏شد. دشمن می‏خواست به هر قیمتی شده منطقه را حفظ کند. دشمن صد در صد می‏دانست که حرکت بعدی ما همین منطقه است، لذا زمان اهمیت داشت. به محض این که عملیات فتح المبین تمام شد به برادرها گفتم آماده شویم، بایستی به سرعت برویم به سمت خرمشهر.«(سرلشکر محسن رضایی، درس‏های تجزیه و تحلیل جنگ ایران و عراق، دانشکده فرماندهی و ستاد دوره عالی جنگ، 19 / 5 / 1374(.

2) مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، از خونین شهر تا خرمشهر، نوشته محمد درودیان،تهران 1373، ص 102.