جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

على و تولید

زمان مطالعه: 2 دقیقه

امام (ع) با الهام از احکام الهى: «وابتغ فیما اتاک الله الدار الآخره و لا تنس نصیبک من الدنیا.«، (1) کار دنیا را به ثواب آخرت پیوند مى‏داد؛ چرا که انسان اگر تلاش‏هاى خود را تنها صرف دنیا و محدود به آن کند، با پایان یافتن زندگى دنیوى، هیچ نفعى از آنها نخواهد برد، اما اگر هدفش از کار و تلاش، رسیدن به ثواب آخرت باشد، به هر دو سعادت دنیوى و اخروى دست مى‏یابد.

امام (ع) تلاشگران صرف دنیایى را چنین وصف مى‏کند:

»دشمن‏ترین مردان نزد خداوند بنده‏اى است خداوند او را به حال خود واگذارد، در حالى که از راه راست منحرف گردد و بدون راهنما گام بردارد، اگر او را به کار دنیا فرا خوانند، سستى کند؛ گویى آنچه که براى آن کار مى‏کند وظیفه است و در آنچه که سستى مى‏ورزد وظیفه‏اى ندارد.» (2).

در توصیف انسان متعادل و مؤمنى که دنیا و آخرت را توأم خواسته و از دنیا در پى آخرت است، مى‏فرماید:

»مسلمان مبرا از خیانت یکى از دو پاداش را از خداوند انتظار دارد: یا خداوند او را نزد خود مى‏خواند، که آنچه نزد خداست، براى او بهتر است، و یا روزى‏اش را مى‏رساند و صاحب همسر و فرزند و ثروت گردد، در عین این که دین و شخصیت خود را نگاه داشته است.» (3).

در منظر امام (ع) اگر کسب و کار در راه خدا باشد، یکى از ثمرات و پاداش‏هاى آن، تولید است. زیرا انسان در دنیا به خاطر آخرت، کار و تلاش و تولید مى‏کند؛ تولید دنیا، مال و فرزند است و انسان مال و فرزند را براى پاداش آخرت به کار مى‏گیرد. به وسیله‏ى مال و تلاش فرزندان، مصالح بشریت را فراهم مى‏سازد و و زمین بایر را کشت مى‏کند، کارخانه و تأسیسات مى‏سازد و هدفش از آن خشنودى خداوند است. در این صورت، خداوند پاداش دنیا، و ثواب آخرت را براى او مى‏نویسد. پس مال و ثروت به تنهایى ارزشى ندارد و از فرزندان هم به تنهایى سودى حاصل نمى‏شود، بلکه وقتى آنها براى هدفى والاتر، دست به دست هم مى‏دهند، نتیجه‏اش عمل صالح و کار نیک مى‏گردد. این تولید حقیقى است که در جاى جاى قرآن ما را بدان فرا مى‏خوانند و امام (ع) بر آن تأکید مى‏ورزد. (4).


1) سوره قصص، آیه‏ى 77: «در آنچه که خداوند به تو ارزانى داشته سراى آخرت را بجوى و بهره‏ى خویش را از دنیا فراموش مکن.«.

2) نهج‏البلاغه خطبه‏ى 103، فراز 6.

3) نهج‏البلاغه خطبه‏ى 23.

4) حائرى، اندیشه‏هاى اقتصادى در نهج‏البلاغه، ص 42.