جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

طرح مانور (5)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

به دلیل ترکیب نیروهای سپاه و ارتش برای اجرای عملیات، دو دیدگاه متفاوت در طرح‏ریزی عملیات فتح‏المبین وجود داشت. طراحان نظامی ارتش بر این نظر بودند که عملیات به صورت مرحله‏ای و با دو قرارگاه و از سه محور پل نادری، شوش و ارتفاعات شاوریه و تپه‏ی بلتا برای تأمین ارتفاعات علی گره‏زد و تپه‏های ابوصلیبی خات انجام شود و پس از آن در مرحله دوم، عملیات به طرف عین خوش – دوسلک و رقابیه ادامه یابد. این طرح شبیه عملیات ارتش در 23 مهر 1359 بود. از سوی دیگر گروه طرح‏ریزی سپاه با توجه به آنچه پیش از این حاصل شده بود، با این طرح مخالف بود، این طراحان معتقد بودند با توجه به وضعیت زمین و عوارض منطقه و نحوه آرایش دشمن، عملیات باید در یک مرحله و با چهار قرارگاه برای تصرف عقبه‏های دشمن و با استفاده از راه‏کارهای ابتکاری از شمال عین‏خوش و شرق رقابیه به عین‏خوش اجرا شود. سرانجام پس از بحث و بررسی‏هایی که انجام گرفت، طرح سپاه پذیرفته شد.

بدین ترتیب، عملیات از چهار محور کلی با چهار قرارگاه سازماندهی شد که این قرارگاه‏ها از شمال به جنوب عبارت بودند از قدس، نصر، فجر و فتح.

محور قرارگاه قدس (تیشه‏کن، چاه نفت به سمت دشت عباس و عین‏خوش)

در این محور، ارتفاعات عین‏خوش و تنگه‏ی ابوغریب به عنوان عوارض حساس منطقه شمالی، از اهداف حیاتی عملیات محسوب می‏شوند زیرا از قابلیت پدافندی برخوردار بودند و در صورت تأمین و تصرف آنها، عقبه نیروهای دشمن تهدید و خطوط مواصلاتی آنها قطع می‏شد.

در واقع محور قرارگاه قدس، جناح لشکر 10 عراق بود که به علت مسافت طولانی و وجود کوه‏های صعب‏العبور، عراقی‏ها کمتر به آن توجه داشتند. به همین دلیل خطوط دشمن در این محور استحکام لازم را نداشت. به طور کلی هدف نهایی قرارگاه قدس در این محور، تصرف ارتفاعات عین‏خوش، منطقه ابوغریب و تینه بود.