جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

طرح مانور (11)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

در طراحی عملیات، دو محور مستقل هورالهویزه و زید با هدف تصرف مناطق حساسی که می‏توانست زمینه‏ساز هجوم به بصره باشد، برای اجرای عملیات انتخاب شد. در محور هور، قرارگاه نجف (سپاه پاسداران) و در محور زید، قرارگاه کربلا (ارتش) برای اجرای عملیات مأمور شدند، با این تفاوت که عملیات اصلی و تعیین کننده، در هور انجام می‏شد.

در محور هور، پنج هدف اصلی مشخص شد: 1 – العزیر 2 – القرنه 3 – جزایر مجنون جنوبی و شمالی 4 – نشوه 5 – طلائیه.

در محور زید، یگان‏های ارتش پس از عبور از خط، می‏بایستی روی پل نشوه (واقع در غرب نهر کتیبان) به یگان‏های سپاه ملحق می‏شدند و سپس در مرحله سوم، برای حمله به بصره طرح‏ریزی صورت می‏گرفت. در واقع، پل نشوه مرحله پایانی عملیات خیبر بود، اما بصره به عنوان هدف عملیات اعلام شد تا آمادگی یگان‏ها و خیزی که برداشته می‏شد، زمینه‏ساز مرحله بعدی عملیات باشد.

سپاه برای تصرف هدف‏های عملیات، پنج قرارگاه تشکیل داد و مأموریت تصرف هر هدف را به یک قرارگاه واگذار کرد:

1 – قرارگاه نصر، با هدف تصرف و تثبیت محور العزیر. مأموریت این قرارگاه بسیار دشوار و حساس بود. نیروهای این قرارگاه وظیفه داشتند که با بستن جاده عماره – بصره، ضمن تأمین جناح شمالی عملیات، از ورود دشمن به جنوب این محور جلوگیری کنند. آنان برای رسیدن به این هدف و پشتیبانی از آن، می‏بایستی مسیری طولانی را طی می‏کردند.

2 – قرارگاه حدید، با هدف تصرف و تثبیت محور القرنه. این قرارگاه نیز وظیفه سنگینی به عهده داشت و یگان‏های آن مأموریت داشتند که سه‏راهی القرنه (محل تقاطع مسیر بغداد – بصره – عماره) را مسدود کنند.

در این میان، فاصله زیاد عقبه تا خط، مشکل بزرگی برای آنها به شمار می‏رفت.

3 – قرارگاه حنین، با هدف تصرف جزیره جنوبی و نیمه شرقی و شمال جزیره شمالی و الحاق با محور طلائیه.

4 – قرارگاه فتح، با هدف شکستن خط پر مانع طلائیه و الحاق با قرارگاه حنین. قرارگاه فتح مأموریت داشت، با شکستن خط و باز کردن راه زمینی، امکان پشتیبانی قرارگاه‏های حنین، نصر و حدید را فراهم کند. همچنین، اجرای مرحله دوم عملیات به سوی نشوه و پل دوعیجی که قرار بود قرارگاه بدر انجام دهد، بستگی زیادی به باز شدن راه زمینی داشت.

5 – قرارگاه بدر، با هدف تصرف نیمه غربی جزیره جنوبی و پل نشوه، پس از آنکه قرارگاه حنین جزایر را تصرف کرده و قرارگاه حدید سه راه القرنه را تأمین کرد. به دلیل اهمیت مأموریت قرارگاه بدر، دو لشکر مهم سپاه به آن مأمور شدند.

6 – قرارگاه نوح نیز ترابری دریایی و پشتیبانی یگان‏های عمل کننده را در هور به عهده داشت (1).

علاوه بر این، با توجه به طولانی بودن عقبه خودی بر روی آب و نبودن عقبه خشکی و همچنین ضرورت سرعت عمل در انتقال نیرو به محورهای مهم، استفاده از تیم‏های هوانیروز در تدبیر عملیاتی در نظر گرفته شد. هوانیروز ارتش مأموریت داشت در امر انتقال نیرو و امکانات به محور عملیاتی هور – که فاقد راه زمینی بود – فعالیت کند. در این محورها، نقش هلی‏کوپتر بسیار مهم بود. بنابراین، فرمانده هوانیروز ارتش به همراه فرماندهان ارشد آن، برای اجرای عملیات در کنار هور مستقر شدند. نیروی هوایی ارتش نیز پشتیبانی و پدافند هوایی را به عهده داشت. در این عملیات، هواپیماهای اف – 14 مأموریت برقراری امنیت هوایی و مقابله با جنگنده‏های میگ عراقی را به عهده داشتند (2).


1) همان، ص 37 تا 47.

2) همان، ص 37.