جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

صبر و پایدارى

زمان مطالعه: 2 دقیقه

از اوصاف دیگر مدافعان، صبر و پایدارى است. صبر و استقامت در برابر سختیها و تهدیدات دشمنان، مآلا اراده‏ى رزمندگان را براى ادامه‏ى نبرد و غافلگیر کردن دشمن

مصمم‏تر و قویتر مى‏سازد. صبر، صرفا تحمل فشارهاى دشمن، بدون توجه به عوامل فشار و تهدید نیست؛ بلکه صبر به معناى تصمیم‏گیرى عاقلانه و حساب شده بر اساس شناخت مواضع و توانمندیهاى دشمن و همچنین با ادامه‏ى نبرد، دشمن را به استیصال و درماندگى کشاندن است.

بنابراین صبر و استقامت باید با کوشش آگاهانه و تقویت اراده و انگیزه‏ى همگانى همراه باشد. چنانچه قرآن کریم در این زمینه مى‏فرماید:

ثم ان ربک للذین هاجروا من بعد ما فتنوا ثم جاهدوا و صبروا ان ربک من بعدها لغفور رحیم.» (1).

»همانا پروردگار تو با مؤمنانى است که وقتى به فتنه کفار مبتلا شدند، ناگزیر از شهر و دیار خود هجرت کردند و در راه دین کوشش مستمر و صبر بسیار نمودند. از این پس نیز پروردگارت بر آنان بسیار غفور و مهربان خواهد بود.»

بدین ترتیب، زمانى که مجاهدان و مدافعان با هجرت و تلاش آگاهانه و صبر و استقامت و عزم ثابت، پا در میدان مبارزه مى‏گذارند، خداوند متعال عزت و قدرت دفاعى آنان را تضمین خواهد کرد. این اوصاف اخلاقى و روحى مدافعان باید با طهارت نفس و تصفیه‏ى باطن تحصیل گردد. امام صادق «علیه‏السلام» درباره ثبات قدم مؤمن چنین فرمودند:

ان المؤمن اشد من زبر الحدیده اذا دخل النار لان و ان المؤمن لو قتل و نشر ثم قتل لم یتغیر قلبه. (2).

»شخص مؤمن از آهن آبدیده، محکمتر است؛ زیرا هنگامى که آهن وارد آتش مى‏شود، نرم مى‏گردد؛ اما مؤمن اگر کشته شود و زنده گردد و دوباره به قتل برسد، قلبش هیچ تغییرى نمى‏کند.«.

بنابراین استقامت و عزم ثابت در هر شرایطى، مؤمن را مشمول الطاف الهى مى‏کند و او را در رسیدن به اهدافش یارى مى‏دهد، از این رو جهاد بدون استقامت و پایدارى، مدافعان را در دستیابى به هدف ناکام مى‏گذارد. پس استقامت و اراده‏ى قوى،

جوهر و جهاد و مبارزه است. امام راحل (ره(در این باره فرمودند:

»ملتى که بخواهد شرافت خودش را حفظ کند، اسلام را که مبدأ همه شرافتهاست، بخواهد حفظ کند، این ملت باید علاوه بر جهاد استقامت در جهاد هم داشته باشد» (3).

همچنین ایشان در وصف ملت سلحشور و شهیدپرور ایران، که جهاد را با استقامت و پایدارى به هم آمیختند، فرمودند:

»و ما ایستاده‏ایم براب دفاع از کشور خودمان و دفاع از اسلام عزیز در مقابل هر مهاجم، مهاجم مى‏خواهد ابر قدرت باشد، مى‏خواهد قدرت کم….» (4).

قرآن کریم نیز درباره‏ى ثابت قدمى مدافعان اسلام مى‏فرماید:

یا ایها الذین آمنوا اذا لقیتم فئة فاثبتوا و اذکروا و الله کثیرا لعلکم تفلحون (5).

»اى کسانى که ایمان آورده‏اید! هر گاه با گروهى از دشمنان رو به رو شدید، محکم و استوار بایستید و فراوان خداوند را یاد کنید؛ نشاید رستگار گردید.«


1) سوره‏ى نحل، آیه‏ى 110.

2) حسین شفاهى: جنگ و جهاد در نهج‏البلاغه، دفتر انتشارات اسلامى، 1365، ص 75.

3) صحیفه نور، ج 13، ص 240.

4) همان، ج 17، ص 231.

5) سوره‏ى انفال، آیه‏ى 45.