شهید مانند میت بعد از غسل است و لذا مس شهید غسل ندارد. (1).
غسل از شهید ساقط است و او کسى است که در رکاب امام (علیهالسلام) یا نایب خاص او، در جهاد کشته شده است، به شرط آنکه در گرماگرم جنگ و در میدان نبرد یا بیرون میدان قبل از آنکه مسلمانان او را زنده درک کنند، جان تسلیم نماید. اما اگر بعد از جنگ در میدان نبرد در حالتى که هنوز رمقى دارد به او برسند بنابر احتیاط واجب در صورتى که در بیرون میدان نبرد جان تسلیم کند باید او را غسل داد و کفن نمایند، و در صورتى که در بیرون میدان نبرد جان تسلیم کند ظاهرا غسل و کفن او واجب است. و کسى که در راه حفظ اساس اسلام کشته شده مانند شهید غسل و حنوط و کفن ندارد بلکه با همان لباسش باید دفن شود مگر آنکه برهنه باشد که باید کفن شود. (2).
س – اگر رزمنده مسلمان براى احقاق حقوق مسلمین و دفاع از اسلام به داخل سرزمین کشور مهاجم هجوم کرده و کشته شود، آیا شهید محسوب مىشود؟
ج – شهداى معرکهخواه در خاک دشمن باشد یا در جاى دیگر غسل و کفن ندارند. (3).
س – اگر شک داشته باشیم که آیا رزمندهى شهید در درگیرى جبهه به شهادت رسیده یا بعد از آن، غسل دادن او واجب است یا نه؟
ج – اگر اماراتى دال بر کشته شدنش در معرکه وجود دارد غسل و کفن ساقط است وگرنه ساقط نیست. (4).
س – کسى که براى کمکرسانى تدارکات یا تبلیغات به جبهه مىرود اگر به فیض شهادت برسد غسل و کفن مىخواهد یا نه؟
ج – اگر در معرکه کشته شد حکم سایر شهدا را دارد. (5).
س – اگر رزمندهاى که در فاصلهى زیادى از خط مقدم جبهه، با توپ دوربرد و یا ضدهوایى مشغول شلیک به دشمن است، مورد هجوم هوایى دشمن قرار بگیرد و کشته شود چه حکمى دارد؟
ج – در موارد مذکوره حکم شهید دارند. (6).
س – در جواب یکى از سؤالات فرمودهاید: شهیدى که در جبهه شهید شود غسل لازم ندارد، بفرمایید لازم نبودن غسل جهت دفن در همان جبهه است؟ یا اگر شهید را به شهر خودش حمل نمایند باز هم غسل لازم نیست؟ چون بعضیها معتقدند که دفن نمودن شهید با لباسهاى خونین و بدن خونآلود مزید بر فضیلت شهید است، خواهشمند است بفرمایید شهیدى که به شهر خود برده شده و جراحات بدنش آنچنان نیست که نشود غسل بدهند آیا فضیلت با لباس خونین و بدن خونآلود است که دفن شود؟ یا بعد از غسل دادن با کفن دفن شود بهتر است؟
ج – اگر در جبهه به شهادت رسیده غسل ندارد هرچند در محل خودش دفن شود و
لازم است که با لباس خودش دفن شود. (6).
س – رزمندهاى در خانه و یا سنگرى استراحت مىکند، چه در مناطق جنگى باشد یا نه، آمادگى براى مقابلهى با دشمن را ندارد، توپ یا نارنجک و راکت منفجر شد، عدهاى جان خود را از دست دادند، آیا احکام شهید بر آنان جارى است؟
ج – اگر از رزمندگان است و در جبهه به شهادت رسیده غسل و کفن ندارد، هرچند در حال استراحت باشد. (7).
1) ترجمه تحریرالوسیله – جلد 1 ص 111.
2) ترجمه تحریرالوسیله – جلد 1 – ص 117.
3) استفتائآت جلد 1 ص 50.
4) استفتائآت جلد 1 ص 83.
5) استفتائآت جلد 1 ص 82.
6) استفتائآت جلد 1 ص 80.
7) استفتائآت جلد 1 ص 81.