جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شرح عملیات (13)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

در ساعات 22:10 تاریخ 20 / 11 / 1364 فرمانده کل سپاه با قرائت رمز عملیات دستور حمله را صادر کرد:

بسم الله الرحمن الرحیم. لا حول و لا قوة الا بالله العلی العظیم. و قاتلوهم حتی لا تکون فتنه. یا فاطمه الزهرا،یا فاطمه الزهرا، یا فاطمه الزهرا.

یگان‏های نیروی زمینی سپاه پاسداران با پشتیبانی آتش طرح ریزی شده و شلیک هزاران گلوله، در محورهای تعیین شده حمله خود را آغاز و مبادرت به شکستن خط دشمن کردند.

با توجه به احتمالاتی که در زمینه هوشیاری دشمن مطرح بود، شکستن خط، پاک سازی و گرفتن سر پل مناسب، نقشی اساسی در تضمین موفقیت عملیات داشت. غواصان می‏بایستی معابر را باز می‏کردند تا نیروهای قایق سوار بتوانند از این معابر وارد ساحل دشمن شوند و تا روشنایی صبح منطقه را برای استحکام سر پل پاک سازی کنند.

واکنش قوای دشمن در لحظات اولیه‏ی عملیات و در رویارویی با موج‏های گسترده‏ی نیرو که سراسر خط دشمن را هدف تهاجم قرار داده بودند، از غیر منتظره بودن این حمله حکایت می‏کرد، چنانکه یکی از فرماندهان یگان‏های درگیر دشمن در گزارشی به رده بالاتر خود وضعیت اولیه را چنین اعلام می‏کند:

»دشمن (ایران) مانند سیل با قایق نیرو پیاده و باز می‏گردد، اگر چاره‏ای نکنید احتمالا می‏روند ام‏القصر را هم بگیرند، وضعیت ما بسیار بد است.»

دشمن در همان لحظات اولیه شروع عملیات به دلیل گستردگی محورهای هجوم و همچنین اجرای تک پشتیبانی (فریب) در محور ام‏الرصاص، احساس خطر می‏کرد. در این میان صدام به منظور

آرام کردن وضعیت و کاستن از هراس نیروهای عراقی، در پاسخ گزارش یاد شده می‏گوید:

»مقاوم باشید، سه لشکر زرهی می‏فرستیم و ایرانی‏ها را شکست می‏دهیم«(1).

گسترش وضعیت و تأمین هدف‏های عملیات در همان شب اول چنان غیر منتظره بود که یگان‏هایی که برای تأمین هدف‏های مراحل بعدی عملیات قرار بود در صبح یا شب دوم عملیات وارد عمل شوند، در ساعات 24 وارد منطقه شدند تا به سمت اهداف خود حرکت نمایند.

پس از پاک سازی خط اول، در ادامه کار دو مسئله عمده در پیش روی رزمندگان قرار داشت: دور زدن و محاصره شهر فاو و حضور در محور ساحلی واقع در جناح شمالی.

حضور در دو محور یاد شده، نقش مؤثری در مقابله با پاتک‏های دشمن و نیز تثبیت و تأمین سر پل اولیه داشت. لذا دو لشکر پر توان و قدرتمند سپاه که مأموریت دستیابی به اهداف فوق را داشتند، برای پاک سازی و الحاق خط اول، تلاش خود را شروع کردند. بدین ترتیب قبل از روشن شدن هوا و پس از در هم شکستن مقاومت‏های ضعیف قوای دشمن، یگان مأمور تصرف شهر فاو، با حضور دروازه شهر به محاصره‏ی آن پرداخت.

در شهر فاو نیز یکی دیگر از یگان‏ها با طی کردن مسافتی طولانی در عمق، ناباورانه خود را به خور عبدالله رساند طوری که این امر به محاصره‏ی شهر فاو از شمال و جنوب انجامید.

در چند نقطه از محور شمالی شهر فاو دو یگان عمل کننده به دلیل رویارویی با دشمن و همچنین مشکلات عبور از اروند، پیشروی دچار کندی شدند، ولی منتهی الیه محور ساحلی که کلید حفظ منطقه تصرف شده بود، با همت و خیز بلند رزمندگان به تصرف درآمد. همچنین ورود یگان بعدی به منطقه درگیری – که مأموریت تصرف خط کارخانه را به عهده داشت – موجب پیوستگی و تأمین اولین خطر پدافندی گردید.

هنگام طراحی عملیات پیش بینی می‏شد در صبح اولین روز عملیات، مناطقی که جبهه خودی را تهدید خواهد کرد، عمدتا محورهای ساحلی و جاده استراتژیک فاو – بصره باشد. بدین ترتیب با حضور در دو محور یاد شده، عملا اطمینان خاطر لازم حاصل شد.


1) مأخذ شماره 16، ص 174.