جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شرایط جهاد ابتدایى

زمان مطالعه: 3 دقیقه

با توجه به بیانات امام راحل (ره) شرایط جهاد ابتدایى را به شرح زیر مى‏توان خلاصه کرد:

الف – منظور از جهاد «کشورگیرى» به مفهوم توسعه قلمرو پیام وحى و جهان شمولى دعوت اسلامى است.

ب – دولت اسلامى با وجود امام معصوم «علیه‏السلام» و به امر امام تشکیل شود.

ج – جهاد ابتدایى مشروط به اذن معصوم «علیه‏السلام «یا نایب امام است.

د – جهاد ابتدایى بر تمام مردانى که به حد بلوغ رسیده باشند، واجب است.

ه – افراد عاجز، افتاده و مملوک از افراد جانب، از جهاد ابتدایى معاف هستند.

بنابراین جهاد ابتدایى با شرایط فوق به منظور اعلاى کلمه‏ى حق و توسعه‏ى دامنه‏ى هدایت و تبلیغ اسلامى و به اذن امام آغاز مى‏شود. لذا برداشتن موانع از قبیل شرک و کفر و بت‏پرستى، از لوازم اولیه جهاد است. آیات زیادى از قرآن کریم براى قتال بى‏درنگ با کفار و مشرکین دستور مى‏دهد که به ذکر چند نمونه از آنها مى‏پردازیم:

1 – یا ایها الذین آمنوا قاتلوا الذین یلونکم من الکفار و لیجدوا منکم غلظة و اعلموا ان الله مع المتقین. (1).

»اى اهل ایمان با کافران، هر کدام که به شما نزدیکتر است، شروع به جهاد کنید و باید کفار در شما درشتى و نیرومندى و پایدارى حس کنند،

و بدانید که خداهمیشه با پرهیزکاران است.»

»یلونکم» أى یقربون منکم، یعنى باید با همه‏ى کفار قتال کرد و چون جنگ یکباره با همه‏ى آنها ممکن نیست، باید از نزدیکترین آنها به لحاظ سرزمین یا خطرى که وقوع آن قویتر است، شروع به قتال نمود. به طورى که نبى‏اکرم «صلى الله علیه و آله» با یهود «بنى‏قریظه» و «بنى‏نضیر» قبل از فتح مکه پیکار کرد و نیز فتح مکه را قبل از جنگ هوازن انجام داد و با اهل فارس پیکار نکرد؛ بخاطر دورى آنها را از بیضه‏ى اسلام و چون عبدالله بن عمر از قتال با دیلم سؤال نمود، رسول خدا «صلى الله علیه و آله» فرمودند:

علیکم بالروم (2).

بدین ترتیب منظور امام (ره) از کشورگیرى و فتح ممالک، بلاد کفار است که بر حکم آیه‏ى فوق صراحت دارد.

2 – یا ایها الذین آمنوا اذا لقیتم الذین کفروا زحفا فلا تولوهم الأدبار (3).

»اى اهل ایمان وقتى با کفار مواجه شدید، مبادا از بیم آنها، از جنگ بگریزید.»

علت این که خدواند متعال با صراحت و شدت تمام امر به قتال با کفار مى‏دهد، آن است که آنها نه تنها از قبول دعوت وحى رویگردان شدند، بلکه سد سبیل الله هم مى‏شوند، و آنان که مانع راه خدا مى‏شوند، هیچ گونه هویتى نزد خداى متعال ندارند.

به همین دلیل در مورد پیروزیهاى پیامبر اسلام «صلى الله علیه و آله» بر کفار مى‏فرماید:

فلم تقتلوهم و لکن الله قتلهم (4).

»اى مؤمنان! نه شما، بلکه خدا کافران را کشت.»

یعنى مؤمنان و رسول خدا، تنها آرایش ظاهر آنها را درهم مى‏کوبند و الا در معنا و باطن، کفار اصالتى نزد خدا ندارند و به دلیل هویت گم شده، تمامى تلاش آنها نیز بى‏ثمر خواهد بود.

الذین کفروا و صدوا عن سبیل الله اضل اعمالهم (5).

»آنان که به خدا کافر شدند و راه دین خدا را بر خلق بستند، اعمال

آنها باطل و تباه خواهد بود.»

3 – قاتلوا الذین لا یؤمنون بالله و لا بالیوم الاخر و لا یحرمون ما حرم الله و رسوله و لا یدینون دین الحق من الذین اوتوا الکتاب حتى یعطوا الجزیة عن ید و هم صاغرون.(6).

»اى اهل ایمان با کسانى که به خدا و روز قیامت ایمان ندارند و آنچه را خدا و رسولش حرام کرده، حرام نمى‏دانند و به دین حق (اسلام) روى نمى‏آورند، قتال کنید؛ تا آنگاه که با حقارت تمام جزیه‏ى پرداخت کنند.»

مرحوم مقداد معتقد است که این آیه، به قتال با اهل کتاب اشاره دارد و هر یک از اوصاف چهارگانه‏ى مذکور در آیه، به تنهایى عامل وجوب قتال با آنهاست. اول این که آنها در نفس الامر به خدا معتقد نیستند؛ زیرا آنها خداى متعال را به صفتى مى‏ستایند که محال است خدا با آن صفت، توصیف شود. مثل یهود که عزیز پیامبر را پسر خدا یا نصارى که حضرت مسیح را پسر خدا مى‏دانند. (7) همچنین به روز قیامت بواقع معتقد نیستند؛ زیرا مى‏گویند: آتش جهنم براى مدتى معدود فروزان است. (8) سوم این که آنها حرام نمى‏دانند آنچه را خدا حرام کرده است؛ مثل شرب خمر و گوشت خوک، چهارم آن که از دین حق، که اسلام باشد، اطاعت نمى‏کنند و ادعاى آنها در تحکیم مواضع دینى‏شان، به دلیل تحریف کتاب آسمانى‏شان، مطابق با حق نیست.(9).

تنها تخفیف براى اهل کتاب، پرداخت جزیه، در صورت قبول شرایط ذمه است.

در این جا چون در مقام تحلیل و تفسیر آیات جهاد نیستیم، وارد فلسفه احکام و جزییات آن نمى‏شویم. این سه آیه در زمینه‏ى جهاد ابتدایى، به عنوان نمونه و براى تبیین و تأکید موضع امام راحل (ره) کافى است.


1) سوره‏ى توبه، آیه 124.

2) کنز العرفان، ج 1، ص 356.

3) سوره‏ى انفاق، آیه 15.

4) همان، آیه‏ى 17.

5) سوره‏ى محمد، آیه 1.

6) سوره‏ى تویه، آیه‏ى 29.

7) و قالت الیهود عزیز ابن الله و قالت النصارى المسیح ابن الله…. (سوره‏ى توبه، آیه‏ى 31(.

8) لن تمسنا النار الا ایاما معدودة (سوره‏ى بقره، آیه‏ى 80(.

9) کنز العرفان، ج 1، ص 362.