جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سند شماره 253

زمان مطالعه: 3 دقیقه

– شماره سند شورای امنیت: 16648 / S

– 26 ژوئن 1984 (5 تیر 1363)

یادداشت مورخ 26 ژوئن 1984 دبیر کل، خطاب به دولت‏های عضو و دولت‏های ناظر که طرفین کنوانسیون‏های 1949 ژنو می‏باشند.

دبیر کل سازمان ملل نگرانی عمیق خود را از مناقشه غم‏انگیز جمهوری اسلامی ایران و جمهور عراق که سال چهارم خود را سپری کرده و خسارات جانی و مالی بسیاری را در دو کشور بر جای گذاشته، ابراز می‏نماید. دبیر کل تلاش‏های مداومی را جهت تسهیل در حل و فصل عادلانه و شرافتمندانه مسائل مناقشه و برای جلوگیری یا کاهش صدمات وارده به مردم دو کشور خصوصا به مناطق غیرنظامی، به عمل آورده است.

دبیر کل عمیقا از پذیرش سریع درخواست خود (16611 / S) توسط دولت‏های ایران و عراق و تعهدات آنها جهت پایان بخشیدن به کلیه حملات عمدی علیه مناطق صرفا غیرنظامی، تشکر می‏کند.

حسن نیتی که طرفین نشان داده تا این تعهدات بشردوستانه را رعایت کنند، شایسته ستایش و تقدیر مجامع بین‏المللی می‏باشد. مسئله بشردوستانه‏ی دیگر، نگرانی خاص دبیر کل در مورد مسئله رفتار با اسیران جنگ می‏باشد که در کنوانسیون 1949 ژنو نافذ می‏باشد. در کنوانسیون چهارم ژنو سال 1949 که آن را 155 کشور پذیرفته‏اند، مسئولیت‏های ویژه‏ای به کمیته بین‏المللی صلیب سرخ داده شده که فعالیت‏هایش را با مهارت تخصصی شناخته شده، گسترش داده و مورد توجه جهانی واقع شده است.

با توجه به این موقعیت ویژه، سازمان ملل به طور پیوسته به کمیته بین‏المللی صلیب سرخ در این مناطق، متکی بوده است و کمیته بین‏المللی صلیب سرخ نیز با حمایت دبیر کل به فعالیت‏هایی که مربوط به این سازمان است، ادامه می‏دهد.

در 7 می 1983، کمیته بین‏المللی صلیب سرخ درخواستی را درباره مناقشه میان ایران و عراق به کلیه دولت‏های امضا کننده کنوانسیون ژنو ارائه کرد و به آنها شرایطی که باعث گردیده کمیته بین‏المللی چنین کاری را انجام دهد، یادآور شد. کمیته بین‏المللی به این دولت‏ها، مسئولیت آنها را متذکر گردید که تحت ماده نخست هر یک از چهار کنوانسیون‏ها، رعایت آن کنوانسیون‏ها نه تنها برای دولت‏های درگیر در مناقشه مورد تأکید قرار گرفته، بلکه برای کلیه دولت‏های امضا کننده کنوانسیون‏ها نیز لازم الاجراست.

در 10 فوریه 1984، کمیته بین‏المللی درخواست دوم خود را ارائه کرد، که در آن چگونگی رفتار با اسیران جنگ و پناهندگان و تبعید غیرنظامیان در مناقشه را خاطرنشان ساخته که از اصول حقوق بشردوستانه بوده و در کنوانسیون‏ها ژنو نیز گنجانده شده، اما هنوز نقض می‏شود. کمیته بین‏المللی نیز متذکر شد که از آن زمان هنوز در ایفای وظایف بشردوستانه خود به طور رضایت‏آمیز، ناتوان بوده است.

دبیر کل اکنون مطلع شده است که کمیته بین‏المللی صلیب سرخ قادر است بازدیدهایش را از اردوگاهای اسیران جنگ از سر گیرد. در حالی که این گسترش فعالیت جای تشکر و

تشویق دارد، اما از سوی دیگر، دبیر کل عمیقا نگران آن است که تخلفات جدی از مفاد کنوانسیون‏های ژنو، ممکن است اصول و مقررات جهانی را بی‏اعتبار سازد.

بنابراین دبیر کل طی این یادداشت از کلیه اعضا و دولت‏های ناظر درخواست می‏کند، کلیه دولت‏های امضا کننده کنوانسیون ژنو جهت تأکید بر اهمیت حیاتی و نیز تضمین رعایت اصول تبیین شده در کنوانسیون‏های ژنو و به ویژه اصرار دولت‏ها در ملاحظات جدی نسبت به درخواست کمیته بین‏المللی صلیب سرخ و به کارگیری آن به عنوان قدرت‏های محافظ که نقش حساسی را در مکانیسم تضمین رعایت مفاد آن کنوانسیون‏ها دارا می‏باشند، مورد توجه قرار دهند.

دبیر کل به کمیته بین‏المللی صلیب سرخ اطمینان داده است که به وظیفه بشردوستانه خود تحت کنوانسیون‏های ژنو ادامه داده و همکاری نزدیکی با این قبیل قدرت‏های محافظ جهت ایفای وظیفه‏اش خواهد داشت.

دبیر کل اظهار امیدواری می‏کند که دولت‏ها تمایلات خود را برای تضمین رعایت کنوانسیون‏های ژنو از سر خواهند گرفت که از ابزارهای لازم جهت کاهش اقدامات جنگی، به شمار می‏رود.