جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سند شماره 229

زمان مطالعه: 3 دقیقه

– شماره سند شورای امنیت: 16585 / S

– 25 می 1984 (4 خرداد 1363)

نامه مورخ 25 می 1984 نمایندگی دائمی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل خطاب به دبیر کل

بنا به اطلاع دولت متبوعم، احتراما مطالب ذیل را در مورد وضعیت خلیج فارس جهت اطلاع جامعه بین‏المللی ارسال می‏دارم.

در ابتدای جنگ، دولت جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که آماده است آزادی و امنیت دریانوردی در خلیج فارس را تضمین نماید. استنباط می‏گردد که سایرین تلاشی در این مورد انجام ندادند، ولی ایران تاکنون منابع و نیروی انسانی بسیاری را جهت تأمین آن هدف به کار گرفته است.

همچنین دولت جمهوری اسلامی ایران، تنها دولت در خلیج فارس است که درخواست عقب‏نشینی دخالت خارجی را در منطقه به منظور تأمین حاکمیت و استقلال کشورهای منطقه و نیز امنیت خلیج فارس، کرده است.

ما از اهمیت حیاتی خلیج فارس برای منطقه و برای دوستانمان در جهان و برای خودمان مطلع هستیم. با این آگاهی است که ما قویا از امنیت دریانوردی در خلیج فارس حمایت می‏کنیم و نیاز به جریان صادرات نفت از منطقه را درک می‏کنیم.

همچنین از وضعیت وخیم و حساس اقتصاد جهان و بحرانی که به دنبال خواهد داشت آگاه هستیم، همچنین از پیامدهای آن اطلاع داریم که اقدام تهدیدآمیز در خلیج فارس، تأثیر کلی در وضعیت بین‏المللی خواهد داشت. با این شناخت بوده است که ما سعی کردیم مسئولیت‏های خود را در مورد حفظ صلح و امنیت بین‏المللی فراموش نکنیم و از هر تلاشی جهت جلوگیری از گسترش جنگ در خلیج فارس دریغ نورزیم، اما این کاری نیست که یک طرفه صورت پذیرد. متأسفانه متجاوزین عراق هیچ فرصتی را جهت بین‏المللی کردن از دست نداده‏اند.

عراق به کلیه کشتی‏های خارجی در خلیج فارس به طور ناجوانمردانه حمله کرده و صلح و امنیت خلیج فارس را علیه آزادی دریانوردی و تجارت در این بخش استراتژیک مهم جهانی، مختل ساخته است.

بنا به گزارش‏ها، تعداد کل کشتی‏هایی که در خلیج فارس مورد اصابت قرار گرفته به 63 فروند می‏رسد. در دو روز گذشته عراق ادعا کرده است بیش از 8 کشتی را هدف قرار داده است.

دو الی سه کشتی نیز ادعا شده که به وسیله ایران مورد اصابت قرار گرفته است. به دنبال این اتهامات، ادعا شده که آزادی کشتی‏رانی بین‏المللی نیز به مخاطره افتاده است که ما به شدت نگران هستیم، اما چگونه است که 71 کشتی را عراق مورد اصابت قرار داده ولی تهدیدی برای کشتی‏رانی بین‏المللی در خلیج فارس و جامعه بین‏المللی محسوب نمی‏شود؟ چه کسی بود که در مرحله نخست مناقشه، حملات علیه کشتی‏رانی بین‏المللی را در خلیج فارس افزایش داد؟ از نظر جمهوری اسلامی ایران، امنیت خلیج فارس تقسیم ناپذیر است. امنیت یا برای همه است یا امنیتی برای هیچ کس وجود ندارد. برخی از دولت‏های منطقه و خارج آن تلاش کردند وضعیت غیر قابل قبولی را به دولت ایران تحمیل کنند. آنها منابع مالی و مادی گسترده‏ای را به سوی عراق سرازیر کردند. این کشور را به تهدید کشتی‏رانی تجاری در خلیج فارس تشویق کردند و هنوز آنها تمایل دارند که از متجاوزین عراقی در جنگ تجاوزگرانه‏شان علیه ما و نیز علیه صلح و امنیت بین‏المللی، حمایت آشکار نمایند. بنابراین، برخی دولت‏ها برای بین‏المللی کردن جنگ که از آن به سختی جان سالم بدر خواهند برد، مشارکت دارند و پس از عراق، تنها آنها خودشان مقصر می‏باشند.

به علاوه مدت زمان مدیدی است که جمهوری اسلامی ایران شاهد نقض جدی حقوق بین‏المللی و اصول رفتار بین‏المللی علیه منافع آنها در منطقه می‏باشد و تاکنون سیاست مقاومت در برابر این نقض‏ها را حفظ کرده است.

دولت جمهوری اسلامی ایران از هر کدام از دولت‏های عضو دعوت می‏نماید که خودشان را در وضعیت مشابه قرار دهند و قضاوت نمایند که ایران چه مدت زمانی طولانی است که صبرش را حفظ کرده است. موضع جمهوری اسلامی ایران با توجه به تلاش عراق و دوستانش جهت بین‏المللی کردن مناقشه روشن است. اگر امنیت خلیج فارس نقض شود، پس این نقض برای همه است. ما اجازه نخواهیم داد که از خلیج فارس که ما بیش از هزاران کیلومتر ساحل داریم و متعلق به ماست، توسط دیگران علیه ما استفاده شود. ما به هیچ قدرتی اجازه نخواهیم داد که از خلیج فارس سوء استفاده کند و جهت خفه کردن انقلاب اسلامی ما، تلاش نماید. ما آماده و مصمم هستیم که از تمامیت ارضی خود دفاع نماییم.

حرکت سیاسی پوچی که در شورای امنیت اتفاق افتاد، پوششی جهت پافشاری تلاش‏های عراق برای بین‏المللی کردن مناقشه می‏باشد و از جمله تلاشی جهت منحرف ساختن افکار عمومی بین‏المللی در مورد نقش مخرب عراق در تهدید صلح و امنیت بین‏المللی در خلیج فارس به شمار می‏رود. دولت جمهوری اسلامی ایران به شورای امنیت درباره توطئه رو به رشدی که در حال شکل‏گیری است، هشدار داده و مسئولیت جدی‏اش را جهت حفظ صلح و امنیت بین‏المللی متذکر می‏گردد. همچنین جنگ افروزان را از نیات پلیدشان برحذر می‏دارد.

سعید رجائی خراسانی – نمایندگی دائمی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل