– شماره سند شورای امنیت:16454 / S
– 30 مارس 1984 (10 فروردین 1363)
اعلامیه رئیس شورای امنیت
در اجلاس 2524 شورای امنیت که در تاریخ 30 مارس 1984 درباره بررسی موضوع تحت عنوان «وضعیت میان ایران و عراق» تشکیل شد، رئیس شورای امنیت بیانیه ذیل را قرائت کرد:
از طرف اعضای شورای امنیت اعلامیه ذیل را قرائت مینمایم:
اعضای شورای امنیت مجددا موضوع تحت عنوان «وضعیت میان ایران و عراق» را مورد بررسی قرار داده و تأسف عمیق خود را از این مناقشه که صلح و امنیت بینالمللی را در منطقه به مخاطره افکنده است، اعلام داشتند. همچنین گزارش کارشناسان اعزامی دبیر کل جهت تحقیق درباره موارد ادعاهای جمهوری اسلامی ایران در خصوص استفاده از سلاحهای شیمیایی (16433 / S) را مورد ملاحظه قرار دادند.
آنها نگرانی خاص خویش را از نتیجهگیری متفق القول کارشناسان در تأیید استفاده از سلاحهای شیمیایی ابراز داشتند. به علاوه، نگرانی عمیق خود را در مورد گزارشهای نقض حقوق بینالمللی و اصول و مقررات بینالمللی که جامعه جهانی پذیرفته، ابراز نموده و جهت جلوگیری و کاهش تلفات انسانی جنگ تأکید کردند و قویا بر استدلالهای دبیر کل صحه گذاشتند که این نگرانیهای بشردوستانه، نمیتواند کاملا برطرف شود جز اینکه به مناقشه غمانگیزی که ادامه دارد، خاتمه داده شود؛ زیرا منابع انسانی ارزشمند دو کشور ایران و عراق را میبلعد.
اعضای شورا همچنین تصمیمات ذیل را اتخاذ کردند:
– قویا استفاده از سلاحهای شیمیایی را که توسط هیئت کارشناسان گزارش شده، محکوم نمودند.
– مجددا بر نیاز به پایبندی اصول پروتکل 1925 ژنو و ممنوعیت استفاده از گازهای خفه کننده، سمی و سایر گازها و نیز سلاحهای میکروبی در جنگ، تأکید گردید.
– آنها کلیه موارد نقض حقوق بینالمللی بشردوستانه را محکوم نموده و مصرا از طرفین خواستند که به طور کلی اصول و قوانین حقوق بینالمللی بشردوستانه شناخته شده را که در درگیریهای نظامی کاربرد دارد رعایت کرده و تعهداتشان را تحت کنوانسیونهای بینالمللی که جهت جلوگیری و یا کاستن از خسارت جانی در جنگ در نظر گرفته شده، محترم بشمارند.
– مجددا بر درخواست خود مبنی بر احترام به قطعنامههای شورای امنیت تأکید کرده و مصرا خواستار رعایت دقیق آتشبس و حل و فصل صلحآمیز مناقشه شدند و از کلیه دولتهای مرتبط خواستند که به طور کامل با شورا در تلاشهای خود جهت ایجاد شرایطی که به حل و فصل صلحآمیز مناقشه – که مطابق با اصول عدالت و حقوق بینالمللی است – بینجامد، همکاری نمایند.
– از تلاشهای میانجیگرانه دبیر کل قدردانی گردید و از وی خواستند که به تلاشهای خود با طرفین مناقشه برای دستیابی به حل و فصل جامع، عادلانه و آبرومندانه مورد قبول طرفین مناقشه ادامه دهد.
– تصمیم گرفتند که وضعیت میان ایران و عراق را تحت بررسی، مفتوح نگه دارند.