– شماره سند شورای امنیت: 16407 / S
– 12 مارس 1984 (22 اسفند 1362)
نامه مورخ 12 مارس 1984 نمایندگی عراق خطاب به دبیر کل
بنا به اطلاع دولت متبوعم، احتراما متن پاسخ دولت عراق در مورد گزارش کمیته بینالمللی صلیب سرخ که تحت عنوان درخواست کمیته بینالمللی صلیب سرخ درباره مجروحان مناقشه ایران – عراق منتشر شد، به پیوست ارسال میگردد.
ریاض القیسی – نمایندگی دائمی عراق در سازمان ملل
پیوست
متن نامه وزارت امور خارجه عراق خطاب به کمیته بینالمللی صلیب سرخ در بغداد
وزارت امور خارجه قدردانی خود را به دفتر کمیته بینالمللی صلیب سرخ در بغداد اعلام کرد و مایل است درباره گزارش منتشر شده توسط کمیته بینالمللی صلیب سرخ تحت عنوان «درخواست کمیته بینالمللی صلیب سرخ درباره مجروحان مناقشه ایران – عراق» توضیحاتی اراده دهد.
با بررسی این گزارش منتشر شده، این وزارت خانه مایل است مطالبی را در این باره بیان کند:
1 – در گزارش منتشره اعلام شده بود که «تیم پزشکی 160 رزمنده را مورد معاینه قرار داد«، استفاده از کلمه «رزمندگان» نیازمند آن است که اطمینان حاصل شود که آنها واقعا رزمنده هستند در حالی که چنین اطمینانی امکانپذیر نیست. در واقع چنین افرادی میتواند سایر قربانیان رژیم ایران را – از جمله مخالفین، سربازان اسیر عراقی یا سایر افرادی که در نقاط دیگر مجروح شده و در جبهه نبرد با عراق شرکت نداشتند – شامل گردد.
امکان ندارد بتوان به مدارک ارائه شده از جانب مقامات ایران و ادعاهای آنها اعتماد کرد. همان طور که روشن است آنها نه تنها در جعل اسناد مستند مهارت دارند بلکه در تحریف حقایق نیز استادند.
2 – در گزارش به «استفاده از مواد سمی در منطقه نبرد» اشاره شده که در اینجا نیز میتوان سؤال کرد چگونه کمیته بینالمللی صلیب سرخ مشخص ساخته که در منطقه نبرد از این قبیل مواد سمی استفاده شده و آیا کمیته بینالمللی صلیب سرخ ملزم است به ادعاهای طرف ایرانی در رابطه با انتشار چنین خبری اعتماد کند.
3 – پذیرش درخواست مقامات ایران جهت معاینه این افراد توسط کمیته بینالمللی صلیب سرخ تعجبآور است و شبهاتی را بر میانگیزد، زیرا که مقامات مورد نظر قبلا از
پذیرش کمیته بینالمللی صلیب سرخ امتناع نموده و مانع انجام وظیفه آنها نسبت به اسیران ما مطابق با کنوانسیون ژنو شدهاند و عواملی را بسیج کردند تا به نمایندگان کمیته بینالمللی صلیب سرخ حمله نمایند. از همین رو مقامات کمیته بینالمللی صلیب سرخ جهت تقاضای کنوانسیون بینالمللی مربوطه نتوانستند وساطت کنند از آنجایی که درخواست کنوانسیون شامل یک مجموعه کامل و غیر قابل تجزیه میباشد و یک موضوع انتخابی بنا به میل خویش و منافع یک دولت نیست، این پذیرش توسط کمیته بینالمللی صلیب سرخ و این موضع انتخاب شده ایران با نامه و روح کنوانسیون 1949 ژنو مغایرت دارد. بنابراین، این وزارت خانه موضع کمیته بینالمللی صلیب سرخ و دیدگاههای آن را به عنوان یک موضع سیاسی و طرفدارانه میپندارد که با نقشی که کنوانسیون ژنو برای کمیته بینالمللی صلیب سرخ تعیین کرده، کاملا متفاوت است.
عراق قبلا بر تعهدات خود به کنوانسیونهای بینالمللی به طور مکرر تأکید نموده و همیشه از موضع ثابت خود در سیاست خارجیاش پیروی کرده است، که از سیاستهای عراق عدم استفاده از تسلیحات شیمیایی در مناقشه با ایران میباشد. برای اینکه در نزد افکار عمومی جهان حقیقت کاملا روشن شود، عراق آماده است با هر مقام یا سازمان بیطرفی جهت تحقیق در مورد این ادعاها همکاری نماید.
این وزارت خانه فرصت را غنیمت شمرده و ضمن یادآوری مسئولیتهای مهم کمیته بینالمللی صلیب سرخ، درخواست مینماید که این یادداشت برای کلیه دولتهای امضا کننده کنوانسیون 1949 ژنو ارسال گردد.