جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سند شماره 172

زمان مطالعه: 4 دقیقه

– شماره سند شورای امنیت: 16342 / S

– 15 فوریه 1984 (26 بهمن 1362)

نامه مورخ 13 فوریه 1984 نمایندگی عراق خطاب به دبیر کل

احتراما به پیوست متن نامه آقای طارق عزیز معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه جمهوری عراق در پاسخ به نامه مورخ 10 فوریه 1984 (16337 / S) جناب‏عالی، ارسال می‏گردد.

ریاض القیسی – نمایندگی دائمی عراق در سازمان ملل

نامه وزیر امور خارجه عراق خطاب به دبیر کل

احتراما عطف به نامه مورخ 10 فوریه 1984 جناب‏عالی، فرصت را غنیمت شمرده و مطالب ذیل را به اطلاع می‏رسانم.

عراق در گذشته از هر گونه ابتکار دبیر کل به منظور دست‏یابی به حل و فصل صلح‏جویانه مناقشه از طریق اجرای قطعنامه‏های شورای امنیت، استقبال نموده و به این روش خود ادامه داده است، همچنین نسبت به مسئولیت مهم این سازمان در حفظ صلح و امنیت بین‏المللی واقف بوده و به تعهدات خود نیز پایبند می‏باشد.

همان طور که جناب‏عالی به خوبی مطلعید، عراق کلیه قطعنامه‏های شورای امنیت را پذیرفته و خواستار پایان مناقشه و حل و فصل صلح‏جویانه آن می‏باشد. عراق همچنین موافقت کرد که سازمان ملل جهت بررسی مسئله حمله به اهداف غیرنظامی در جنگ، هیئتی را اعزام نماید. آن هیئت در گزارش (سند 15834 / S مورخ 20 ژوئن 1983) خود تأیید کرد که خساراتی به طرفین وارد شده است، در صورتی که حتی پس از اینکه گزارش هیئت منتشر شد طرف ایرانی بر حمله به اهداف غیرنظامی در عراق اصرار داشته است و حملات خود را به این قبیل اهداف به طور روزانه ادامه داده که مؤید آن است طرف ایرانی بر عزم راسخ خود جهت نقض اصول بشردوستانه اصرار دارد که لازم است هیئتی اعزام گردد تا شاید این کشور به تعهداتش جهت توقف حملات خود به اهداف غیرنظامی در آینده عمل نماید.

درباره موضوع به روز نمودن اطلاعات، این واقعیت وجود دارد که هیچ برتری خاصی نسبت به سایر واقعیت‏ها و یا اهمیت بیشتر دادن به آن، از واقعیت پافشاری طرف ایرانی جهت ادامه و تشدید جنگ، در بیش از 40 ماه گذشته نخواهد داشت و مسلما تشدید کردن جنگ موجب تراژدی‏ها، زیان‏ها و خطرات می‏گردد. در این باره لازم است به اطلاعیه‏هایی که از طرف ایران منتشر شده و برای جناب‏عالی طی هفته‏های گذشته ارسال شده است اشاره کنم. در آن اطلاعیه‏ها مقامات مسئول ایرانی آشکارا و صریح نیات خود را جهت آغاز حملات مهم خود اعلام داشته‏اند که به طور قطع علیه شهرهای ما می‏باشد.

همچنین مایلم متذکر شوم که اعزام هیئت مذکور در پاسخ به درخواست ایران با امیدواری‏های دبیر کل نیز همراه بوده که ایران با شورای امنیت جهت یافتن راه حل صلح‏جویانه برای مناقشه، گفت و گو نماید در حالی که طرف ایرانی با این نگرش اقدام نکرده و تلاش دارد از این موضوع کاملا جهت اهداف تبلیغاتی واهی‏اش بهره‏برداری نماید. طرف ایرانی بر پافشاری خود جهت ادامه جنگ و نادیده انگاشتن شورای امنیت سازمان ملل ادامه داده که نشان دهنده آن است که هیچ منافعی را جهت مورد بحث قرار دادن مناقشه به منظور دست یابی به راه حلی صلح‏جویانه، در نظر نمی‏گیرد.

اقدامات ایران به وضوح ثابت می‏کند که به اصطلاح همکاری این کشور با دبیر کل جهت موارد خاص بوده و به قطعنامه‏های شورای امنیت توجهی ندارد. این موضوع نه تنها در مورد مناقشه ایران و عراق بسیار حائز اهمیت است بلکه با توجه به اهداف و اقتدار سازمان ملل برای آینده آن نیز مهم می‏باشد.

فرصت را غنیمت شمرده و موضوع رفتار غیر انسانی را که با اسیران عراقی جنگ صورت می‏گیرد، متذکر می‏شوم و درخواستی را که قبلا به جناب‏عالی در مورد تأثیری که هیئت اعزامی در این مهم داشته، یادآور می‏شوم که بسیار برای ایران و عراق حائز اهمیت خواهد بود.

همچنین به جناب‏عالی یادآور می‏شوم، در جلسه 29 سپتامبر 1983 که آقای پالمه نیز حضور داشت از جناب‏عالی نامه‏ای مشتمل بر هفت بند در مورد مناقشه دریافت نمودم به این منظور که جناب‏عالی تصمیم دارید آن موارد را با طرفین به عنوان مبنای تلاش جدید خود برای یافتن راه حلی برای مناقشه، مورد بحث قرار دهید. در 4 اکتبر با جناب‏عالی در مورد توافق خود جهت بحث درباره پیشنهادتان مکاتبه کردیم. در 31 اکتبر، شورای امنیت قطعنامه 540 خود را تصویب کرد که عراق آن را پذیرفت ولی ایران آن را رد کرد. ما و همه جهان انتظار داریم که دبیر کل ابتکار خود را براساس پیشنهاد مذکور و مفاد قطعنامه جدید شورا در دست گیرد. عراق هر ابتکاری را که تاکنون در چارچوب مناقشه مطرح گردیده، رد نکرده و همواره حمایت کرده و از این ابتکار هم استقبال می‏کند. همان طور که برای جناب‏عالی و برای آقای پالمه به دفعات ثابت شده است.

اما عراق هر گونه ابتکاری را که طرف ایرانی مثبت فرض نماید، مثبت تلقی نمی‏کند زیرا تنها بر یک جنبه از مناقشه متمرکز شده و انتظار نمی‏رود که جمیع موارد را در برگیرد و دبیر کل نیز مطالبی را منتشر نساخته که این موضوع را تصحیح کند تا چشم‏انداز درستی را نشان دهد. پافشاری رژیم ایران در رد حملات خود به اهداف غیرنظامی عراق، این باور را در ما تقویت می‏کند که این نگرش وجود خواهد داشت که توسط طرف دیگر جهت مورد بحث قرار دادن موضوع، تصمیمات لازم اتخاذ شده در حالی که ما قویا ابتکارات جناب‏عالی را تشویق کرده و هیچ ابتکاری را قبل از اینکه طرف ایرانی تضمین‏های جدی در مورد تمایلاتش برای بحث درباره طرح هفت ماده‏ای و کلیه مسائل مربوط به مناقشه به طور کامل ندهد، نمی‏توانیم مورد بحث قرار دهیم.

و تاکنون ما بیشترین توجه را به موضوع حملات علیه اهداف غیرنظامی داشته‏ایم. دولت متبوعم از ژوئن 1983 پیشنهاد کرد که توافق ویژه‏ای به منظور اجتناب از حمله به اهداف غیرنظامی در ایران و عراق تحت نظارت سازمان ملل صورت گیرد، همچنین قویا از قطعنامه 540 که شامل مفادی درباره این موضوع و نیز موارد کم اهمیت دیگری نیز بود، استقبال نمودیم. امیدواریم که تلاش‏های بین‏المللی به ویژه اقدامات دبیر کل درباره موضوع اجرای کلیه مفاد این قطعنامه و تهدیدات مداومی که طرف ایرانی علیه اهداف غیرنظامی و تأسیسات اقتصادی ما صورت می‏دهد، متمرکز شود. لازم به ذکر است موجودیت ما به عنوان کشوری مستقل برای همگان روشن بوده و هیچ دلیلی بهتر از این حقیقت وجود ندارد که عراق به عنوان یک کشور صادر کننده نفت، از حق خود جهت صادرات نفت از بنادر جنوبی خویش به دلیل حملات ایران علیه تأسیسات نفتی‏اش و تهدیدات ایران علیه آن که تا امروز ادامه داشته، محروم بوده است. این اقدامات به معنای وارد ساختن خسارت به عراق با کلیه ابزارهای موجود تلقی می‏شود.

طبیعی است که عراق قربانی تجاوز بوده و می‏باید با استفاده از کلیه ابزارهای لازم جهت دفاع از امنیت و منابع حیاتی خود و نیز موجودیت خویش دفاع کند، ما همچنین بر نیاز فوری به ابتکار جناب‏عالی تأکید می‏نماییم که چنین ابتکاری به طور روشن و به منظور مباحثات جامع در کلیه موارد مناقشه و نیز حل و فصل صلح‏جویانه آن براساس قطعنامه‏های شورای امنیت صورت می‏گیرد و اجرای آن نیز به عهده جناب‏عالی است. از همین رو تأکید می‏کنیم که آماده‏ایم توافقی را با طرف ایرانی تحت نظارت سازمان ملل برای اجتناب از حمله به اهداف غیرنظامی، امضا نماییم.

طارق عزیز – وزیر امور خارجه جمهوری عراق