جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سند شماره‏ 106

زمان مطالعه: 40 دقیقه

– شماره سند شورای امنیت: 15834 / S

– 20 ژوئن 1983 (30 خرداد 1362)

گزارش دبیرکل درباره نتایج تحقیق هیئت اعزامی به ایران و عراق درباره حملات هوایی و موشکی به مناطق غیر نظامی

1- در تاریخ 2 می 1983 (12 اردیبهشت 1362) نمایندگی دائمی جمهوری اسلامی ایران از من خواست که به درخواست دولتش جهت اعزام نماینده خود برای بازدید از مناطق غیر نظامی ایران که عراق مورد حمله‏ی نظامی قرار داده است پاسخ مثبت دهم. وی خاطر نشان کرد در صورتی که دولت عراق نیز از این نماینده جهت بازدید از عراق دعوت به عمل آورد، دولت ایران از آن استقبال خواهد کرد.

2- من به نمایندگی دائمی ایران اطمینان دادم که به درخواست وی نهایت توجه معطوف خواهد شد و خاطر نشان کردم که به عنوان دبیرکل، مساعی جمیله خود را صادقانه تحت نظارت شورای امنیت در جنگ میان ایران و عراق به کار بسته و قصد دارم موضوع را به اطلاع شورا برسانم تا اقدام لازم اتخاذ گردد. همچنین به وی اطلاع دادم که موضوع را با نمایندگی دائمی عراق در میان خواهم گذاشت.

در 3 می 1983 (13 اردیبهشت 1362) با نمایندگی دائمی عراق موضوع را مورد بحث قرار دادم. وی پس از مشورت با دولت متبوعش در تاریخ 12 می 1983 (22 اردیبهشت 1362) به من اطلاع داد، عراق نیز تمایل دارد که این نماینده از مناطق غیر نظامی عراق که مورد حمله نظامی ایران واقع شده، بازدید نماید.

3- در 12 می (22 اردیبهشت) تصمیم خود را جهت اعزام هیئتی به اطلاع شورای امنیت رسانده و به دنبال آن تصمیم خود را به نمایندگان دائمی دو کشور ابلاغ کردم. دو دولت موافقت کردند که وظیفه محوله به هیئت بررسی و ارزشیابی خسارت وارده به مناطق غیر نظامی دو کشور تا آنجا که ممکن است انجام پذیرد و هر کجا که امکان داشته باشد خسارت ناشی از جنگ و نیز نوع مهماتی که باعث این خسارت شده مشخص گردد.

از هیئت نمی‏توان متوقع بود که تعداد تلفات یا میزان خسارات مادی ناشی از حملات را مشخص‏تر سازد.

هیئت مسئولیت داشت که گزارش نهایی خود را پس از تحقیقات و مشاهدات انجام

شده به من ارائه دهد. به شورای امنیت و نیز به نمایندگان دائمی دو کشور اطلاع دادم که این گزارش را برای شورای امنیت ارسال نمایم.

4- طرفین درخواست کردند که تضمین مناسبی جهت تأمین هیئت در طی اقامت آنها در منطقه نه تنها در منطقه جنگی خاک خودشان بلکه در منطقه جنگی سرزمین طرف مقابل داده شود. بنابراین انتظار می‏رود که از طرف هر یک از دولت‏ها دستورات لازم به مقامات نظامی خود در منطقه جنگی صادر شود. قبل از اینکه هیئت به ستادها در 18 می 1983 اعزام شوند تضمین‏ها دریافت گردید.

5- دو طرف همچنین درخواست کردند تا مأموریت هیئت در مناطق مورد نظر مشخص گردد. به همین منظور جهت تأمین شرایط لازم مأموریت‏ها به طرفین اعلام گردید. طرفین همچنین درخواست نمودند که وسایل لازم جهت حمل و نقل هیئت برای این سفر فراهم گردد.

مایلم از هر دو دولت جهت فراهم نمودن تسهیلات مأموریت تشکر و قدردانی نمایم.

6- در مسیر حرکت هیئت در ایران، دولت این کشور از هیئت خواست که محل دیگری به نام بانه را مورد بازدید قرار دهد. این هیئت مأموریت داشت که بازدیدهای دیگر را به شرطی که در تاریخ زمان بندی شده‏ی سفر هیئت به عراق خللی ایجاد نشود، مورد موافقت قرار دهد. همچنین هیئت مذکور به مقامات عراقی اطلاع داد که پس از ورود به بغداد آماده است که هر محلی را مقامات عراق مایل باشند، مورد بازدید قرار دهد.

7- اعضای هیئت شامل سرتیپ تیموتی. ک. دیبوآما مشاور نظامی دبیرکل و آقای اقبال رضا افسر ارشد در اداره معاونت امور سیاسی ویژه بودند. علاوه بر این، از آنجا که هیئت به کارشناسانی در زمینه مهمات نیاز داشت از دولت سوئد خواسته شد دو نفر که یکی از آنها کارشناس عالی‏رتبه در زمینه مهمات و دیگری از افسران عالی‏رتبه توپخانه بود هیئت را همراهی نمایند. دولت سوئد با کمال میل پذیرفت و سریعا دو کارشناس را جهت همکاری به هیئت معرفی کرد که آقایان دکتر اکی‏پرسون (مسئول قسمت سلاح‏های مخرب) مؤسسه تحقیقات دفاع ملی سوئد و سرهنگ برتیلی ماتسون فرمانده هنگ توپخانه بودند. در اینجا مایلم از دولت سوئد به خاطر آمادگی سریعش در دادن مأموریت به دو تن از کارشناسان خود که در انجام مأموریت هیئت نقشی حیاتی داشت، قدردانی نمایم.

8- هیئت به من گزارش داد که طی مباحثات انجام شده در وزارت امور خارجه هر یک از دو کشور، طرفین ادعاهایی را درباره نقض پروتکل چهارم 1949 ژنو متذکر شدند. در این مذاکرات دولت عراق مدعی بود که جنگ در 4 سپتامبر 1980 (13 شهریور

1359) آغاز شد. اما موضع دولت ایران این بود که جنگ در 22 سپتامبر 1980 (31 شهریور 1359) آغاز شده است. دو طرف همچنین اظهار می‏داشتند که بخش‏هایی از سرزمینشان در اشغال نیروهای طرف دیگر است. در اینجا باید ذکر شود که هیئت هیچ نظریه‏ای در مورد این گونه مسائل و دیگر مسائل سیاسی که توسط دو دولت در طی مذاکرات اظهار شد، ارائه نداد، زیرا این موضوعات در حیطه مأموریت آن نبوده است.

9- هیئت به من گزارش داد که با مقامات کمیته بین‏المللی صلیب سرخ در ژنو جهت بحث درباره یافته‏هایش و نیز بخش‏های مربوط به یادداشت کمیته بین‏المللی صلیب سرخ در 7 می 1983 (17 اردیبهشت 1362) ملاقات داشته است.

10- مایلم از اعضای هیئت و نیز کارشناسانی که به منظور تکمیل این کار پر زحمت، تحت شرایط توان فرسا تلاش کرده‏اند، قدردانی نمایم.

11- گزارش ارائه شده هیئت به شرح ذیل است:

متن گزارش هیئت‏

مقدمه‏

1- هیئت به مناطق جنگی ایران از 21 تا 26 می 1983 (31 اردیبهشت تا 5 خرداد 1362) و نیز به مناطق جنگی عراق از تاریخ 28 لغایت 30 می 1983 (7 تا 9 خرداد 1362) سفر کرد.

2- مأموریت هیئت عبارت بود از:

الف) مشخص نماید آیا مناطق غیر نظامی خسارت دیده یا تخریب شده مورد حمله نظامی قرار گرفته است یا خیر؟ همچنین در تخریب این مناطق از ادوات نظامی اعم از بمباران هوایی، گلوله توپ، حملات موشکی، راکت و یا از مواد منفجره دیگری استفاده شده است؟

ب) تا آنجا که امکان دارد میزان خسارات و تخریب برآورد شود.

ج) تا آنجا که ممکن است، انواع مهمات مورد استفاده مشخص گردد. در حالی که انتظار نبود هیئت میزان تلفات وارده را مشخص کند اما ارتباط روشنی میان میزان خسارت در مناطق غیر نظامی و میزان احتمالی تلفات جانی وجود دارد و به همین دلیل هیئت این مهم را مورد توجه قرار داد. به هر تقدیر آمارهای ارائه شده در گزارش از سوی دو دولت تهیه شده که بدون اظهار نظر هیئت ذکر گردیده است.

3- در حین انجام کار، هیئت مشخصه‏هایی از قبیل جمعیت معمول قبل از جنگ، جمعیت فعلی و علت تغییرات جمعیتی به دلیل فاصله مرزی، خطوط جبهه یا تأسیسات نظامی، نزدیکی به تأسیسات مخابراتی یا اقتصادی و استراتژیک یا مجاورت با مناطق مهم

نظامی و نیز تاریخ حمله و نوع مهمات مورد ادعا را مد نظر قرار داده است. همچنین توجه به خاصی به منطقه مجاور و میزان انهدام هر محل نموده است که پس از رسیدن به هر محل که دولت میزبان طرح ریزی کرده بود، هیئت مقام عالی غیر نظامی یا فرمانده نظامی مسئول عملیات‏ها در آن منطقه و یا هر دوی آنها را جهت توضیح درباره سؤالات فوق فرا می‏خواند. آنها و دیگر مقاماتی که بعدا مورد سؤال واقع می‏شدند به وضوح هر گونه اطلاعات تکمیلی را که هیئت ضرورت می‏دید، ارائه می‏دادند. سپس هیئت از محل‏های خسارت دیده که مقامات محلی انتخاب می‏کردند بازدید می‏کرد و در برخی موارد بر اساس اطلاعات دریافتی محل‏هایی را جهت بازدید انتخاب می‏کرد.

مدارک نشان دهنده آن است که کارشناسان، انواع مهمات استفاده شده، را در همان محل و یا هر محل دیگری که ضرورت داشت، بررسی می‏کردند. از محل‏های خسارت دیده و نوع مهمات احتمالی مورد استفاده از قبیل پوکه یا قسمت‏ها یا قطعات بمب تصویر برداری می‏شد. گزیده‏ای از تصاویر مربوط جهت تحقیق موجود می‏باشد. هر یک از چهار عضو هیئت به طور جداگانه، به اختصار و جزء به جزء از خسارات و قطعات بجای مانده از مهمات احتمالی مورد استفاده یادداشت برداری می‏کردند، سپس آن یادداشت‏ها با یکدیگر مقایسه می‏شد و اطلاعات موجود به اختصار نوشته می‏شد تا در گزارش استفاده شود.

4- هیئت خواهان آن است که در پرونده ذکر شود که آنها در چه شرایطی کار می‏کردند؛ فرصتی نبود که اطلاعات ارائه شده مقامات مسئول، در مورد محل استقرار واحدهای نظامی با تأسیسات محلی، فواصل آنها از خطوط درگیری، وضعیت ارتباطات، وجود تأسیسات اقتصادی – استراتژیک و اهمیت نظامی آنها و غیره بررسی شود. بنابراین هیئت مجبور بود به اطلاعات ارائه شده دولت مربوط اکتفا نماید و آن اطلاعات را هر جا که امکان داشت، با مشاهدات خود تکمیل کند.

5- بر اساس دستور العمل تنظیمی، اعضای هیئت هیچ نقطه نظری را با هیچ مقام رسمی یا دولتی یا سایر اشخاصی که در گزارش به آنها اشاره شده مورد بحث قرار ندادند. همچنین هیچ نکته‏ای را که ملاحظه کرده و یا در طی بازدیدشان در سرزمین دولت دیگر محقق می‏دیدند با دولت دیگر در میان نگذاشتند. اعضای هیئت هیچ گونه اظهار نظر قطعی و یا نظریه دیگری را با رسانه‏های خبری در میان نگذاشتند.

6- هیئت عمیقا از مقامات ایران و عراق به ویژه مقاماتی که مستقیما هیئت را در سفر به مناطق مختلف همراهی می‏کردند و زحماتی را در کشور خود متحمل شدند تا هیئت بتواند کارش را به نحو احسن انجام دهد، تشکر می‏نماید.

سفر به مناطق جنگی ایران‏

7- مسیر ترسیمی دولت ایران شامل بازدید از مناطق غیر نظامی بود که اخیرا و نیز در گذشته مورد حمله واقع شده و خسارت دیده بودند. تاریخ بازدید از محل‏های مختلف در پرانتز قرار داده شده است و زمان قید شده به وقت محلی می‏باشد و آمار تلفات، مربوط به غیر نظامیان است.

الف – دزفول 21 می 1983 (31 اردیبهشت 1362)

اطلاعات ارائه شده به هیئت توسط مقامات ایران‏

8- این شهر قبل از جنگ 167000 نفر جمعیت داشت که جمعیت فعلی آن 185000 نفر می‏باشد. این افزایش جمعیت مربوط به هجوم آوارگان از سایر نقاطی است که مورد حمله واقع شده‏اند. فاصله شهر تا مرز تقریبا 80 کیلومتر است.

9- مقامات اظهار داشتند که شهر در 20 و 22 آوریل و 12 می 1983 (31 فروردین، 2 و 22 اردیبهشت 1362) با موشک‏های زمین به زمین از سمت غرب مورد حمله قرار گرفته است. سه نقطه از شهر که مورد اصابت قرار گرفته و به ترتیب عبارت از منطقه چولیان، منطقه بیمارستان افشار و منطقه سیه پوشان.

تعدادی از ساختمان‏ها با بولدوزر تخریب و بقایای آنها به محل دیگر برده شده بود تا کشته‏ها و مجروحان را تخلیه نمایند. گفته می‏شد بسیاری از اجساد هنوز زیر آوارها مدفون شده‏اند.

10- حدفاصل خطوط جبهه با شهر مشخص نشد. پایگاه مهم هوایی در 8 کیلومتری شمال غربی شهر به سمت اندیمشک واقع شده است. هیچ سربازی در شهر مستقر نیست و نزدیک‏ترین منطقه حائز اهمیت که سربازان رزمنده در آن آرایش گرفته بودند در حدود 80 کیلومتری می‏باشد. یگان‏هایی از پدافند هوایی در شهر، آرایش گرفته‏اند و هیچ نوع کارخانه با اهمیت نظامی در آن وجود ندارد.

11- به هیئت همچنین اطلاع داده شده که از سپتامبر 1980 (شهریور 1359) تا این تاریخ بیش از 50 موشک به شهر پرتاب شده است. در همین مدت بیش از 6000 بار بمباران هوایی و گلوله باران علیه شهر صورت گرفته است. بر اثر این حملات تا کنون 600 کشته و بیش از 2500 نفر مجروح شده‏اند. 1300 خانه، 32 مدرسه و 22 مسجد به میزان وسیعی تخریب شده است.

مشاهدات هیئت‏

12- دزفول شهر نسبتا بزرگی است و در حاشیه جنوبی رودخانه دز واقع شده است که آن را از منطقه پایگاه هوایی واقع در شمال شهر جدا می‏سازد. سدی در حدود 20 – 25 کیلومتری شمال شرقی آن قرار دارد و دو پل بر روی رودخانه دز در شهر مشاهده می‏شود. این شهر در هیچ مسیر ارتباطی مهم واقع نشده است. در زمان فراهم شده، هیئت نمی‏توانست مشخص نماید که آیا تأسیسات استراتژیک یا اقتصادی مهمی غیر از آنچه که مقامات ایران نشان دادند وجود دارد یا خیر.

13- سه محل از کل بخش‏های مسکونی که اخیرا مورد حمله واقع شده بود مورد بازدید هیئت قرار گرفت، فواصل میان آنها یک کیلومتر بود. مساحت کل منطقه تخریب شده تقریبا 75 در 75 متر بود، محل‏های اول و دوم تا حدود زیادی هموار شده بود و محل سوم هنوز پر از نخاله و ناهموار بود و کار هموار کردن آن در دست اقدام بود. در آن بخش، بناهای خیلی قدیمی از آجر و گل و نزدیک به یکدیگر ساخته شده بود که می‏توان برآورد کرد تعداد زیادی خانه در این منطقه تخریب شده است. بسیاری از خانه‏های اطراف منطقه خسارت سنگینی متحمل شده و تعدادی نیز غیر قابل تعمیر بودند. در محل دوم دهانه‏ای به قطر حدود 10 و عمق 2 متر بود که بخشی از آن از آوار پر شده بود، وجود داشت.

14- در محل‏های فوق تعدادی قطعات ترکش پیدا شد. به طور قطع نمی‏توان گفت اما به احتمال زیاد قطعات موشک بودند. نوع و میزان تخریب نشان می‏دهد که سر کلاهک داری حداقل 300 کیلوگرم مواد منفجره با قدرت تخریبی زیاد بوده که خسارت در هر یک از این محل‏ها را باعث شده است. تعداد زیادی از قسمت‏ها و قطعات فلزی که در فرمانداری جمع آوری شده بود، به هیئت نشان داده شد. گفته شد که این قطعات از محله‏های دزفول از جمله سه محله‏ای که اخیرا مورد حمله قرار گرفته و نیز از محله‏ای در اندیمشک جمع آوری شده است. هیچ علامت و نشانه‏ای از فرسودگی در این تکه‏ها و قطعات دیده نمی‏شد چند تکه از آنها به طور قطع از

موشک‏های اسکاد – بی بود و با علامت 8K14 مشخص بودند. این موشک‏ها دارای برد تقریبی 270 کیلومتر می‏باشند. هیچ مدرکی ارائه و پیدا نشد که این کلاهک‏ها از هواپیما پرتاب شده باشد.

15- هیئت همچنین از دو محل که مناطق مسکونی و تجاری بودند بازدید کرد که گفته شد با موشک در 6 الی 8 ماه گذشته مورد حمله قرار گرفته است. این مناطق هموار شده و بخشی از آنها مجددا ساخته و تعمیر شده بود. مناطق مورد حمله تقریبا ابعاد تخریبی همان سه محل دیگر را داشت که مورد حمله واقع شده بود. هیئت هیچ خسارتی را در پایگاه هوایی که مورد حمله موشکی قرار گرفته شده باشد مشاهده نکرد.

16- مشاهدات هیئت و بررسی مدارک ارائه شده این ادعا را تقویت می‏کند که یکی از سه محل با موشک زمین به زمین مورد اصابت قرار گرفته است که تیم تشخیص داد از نوع موشک اسکاد – بی می‏باشد. اگر چه هیئت نتوانست از کلیه ساختمان‏های آسیب دیده بازدید کند، اما میزان خسارت مادی ادعا شده صحیح به نظر می‏رسید.

17- به هیئت متعاقبا تکه‏هایی از قسمت‏های تحتانی دو موشک نشان داده شد که به طور حتم می‏توانست متعلق به موشک‏های فراگ باشد. این تکه‏ها کم‏کم فرسوده شده و برآورد می‏شد که حداقل به یک سال قبل مربوط می‏شود.

ب- اندیمشک 21 می 1983 (31 اردیبهشت 1362)

اطلاعات ارائه شده به هیئت توسط مقامات ایران‏

18- جمعیت شهر قبل از جنگ 70000 نفر بود که به 90000 نفر افزایش یافته است. علت افزایش جمعیت هجوم آوارگان از سایر مناطق درگیری به این شهر است. فاصله این شهر از مرز در حدود 80 کیلومتر است.

19- مقامات به هیئت اطلاع دادند که شهر در 12 می 1983 (22 اردیبهشت 1362) در ساعت 30: 8 با موشک زمین به زمین از سمت غرب هدف قرار گرفت که در اثر این حمله 24 کشته و 143 مجروح بر جای مانده است. مقامات گفتند که 66 خانه کاملا ویران شده و به 14 خانه و مغازه خسارات سنگینی وارد آمد و نیمی از یک مدرسه تخریب گردید.

20- فاصله تا خط فعلی جبهه جنگ مشخص نشد. فاصله این شهر تا پایگاه هوایی دزفول 6 کیلومتر می‏باشد و نزدیک‏ترین پادگان نظامی در 12 کیلومتری آن واقع است. هیچ کارخانه‏ای در این شهر اقلام جنگی تولید نمی‏کند.

مشاهدات هیئت

21- شهر کوچک اندیمشک در 14 کیلومتری شمال شرقی دزفول واقع شده است این شهر پر جمعیت در کنار خطوط راه آهن تهران – آبادان واقع شده و دارای ایستگاه بزرگی است و در کنار جاده اصلی که از شمال دزفول می‏گذرد قرار گرفته است.

22- محل مورد اصابت که واقع در منطقه مسکونی پر جمعیتی است، از ایستگاه راه‏آهن چندان فاصله‏ای ندارد. میزان تخریب منطقه مورد اصابت در حدود 100 در 75 متر برآورد می‏شد. تا حدود زیادی آوارها هموار شده بود. اغلب خانه‏های اطراف به شدت خسارت دیده و تعدادی از آنها غیر قابل تعمیر بودند. در نقطه مورد اصابت دهانه‏ای که از آوارها پر شده بود وجود داشت که در حدود 4 در 2 متر تخمین زده شد. این دهانه به سمت غرب منطقه مورد اصابت بود.

23- یک ورق بزرگ مچاله شده فلزی که می‏تواند از جداره موشک باشد در محل پیدا شد. نوع و میزان خسارت نشان می‏داد که کلاهک دارای حداقل 300 کیلوگرم مواد منفجره با قدرت انفجاری زیاد سبب این خرابی شده است. قسمت‏هایی از موشک در دزفول به هیئت نشان داده شد و گفته شد از محلی در اندیمشک جمع آوری شده است. به طور حتم مشخص شد که قسمت‏هایی از موشک اسکاد – بی می‏باشد. هیچ مدرکی ارائه یا به دست نیامد که کلاهک از یک هواپیما شلیک شده باشد.

24- مشاهدات هیئت و بررسی مدارک ارائه شده این ادعا را تقویت می‏کند که محل مورد اصابت با موشک زمین به زمین از سمت غرب هدف قرار گرفته است. نوع و میزان خسارت نشان می‏دهد که از موشک مشابه یا همانند آنچه در دزفول به کار رفته مورد استفاده قرار گرفته است. در حالی که هیئت نمی‏توانست از کلیه واحدهای آسیب دیده بازدید به عمل آورد اما میزان خسارت مورد ادعا ظاهرا قابل قبول است.

ج – پلدختر 22 می 1983 (1 خرداد 1362)

اطلاعات ارائه شده به هیئت توسط مقامات ایران‏

25- جمعیت این شهر 20000 نفری از آغاز جنگ بدون تغییر باقی مانده است، فاصله شهر از مرز 85 کیلومتر می‏باشد.

26- بر طبق اظهارات مقامات، شهر در 25 آوریل 1983 (5 اردیبهشت 1362) از سوی هواپیماهای عراقی که از سمت جنوب به غرب در ارتفاع پایین پرواز می‏کردند مورد حمله قرار گرفت و با پرتاب سه بمب و آتش مسلسل شهر را هدف قرار دادند. دو بمب در نزدیکی مسجد

اصلی اصابت کرد و سومین بمب در خارج از شهر در فاصله 500 متری به سوی شمال شرقی برخورد کرد. ده خانه، یک مدرسه و یک ناتوانی کاملا تخریب شد و در حدود 100 خانه و مغازه به میزان مختلفی خسارت دید، در این حمله‏ها 23 نفر کشته و 113 نفر مجروح شدند.

27- فاصله شهر تا خط فعلی جبهه جنگ مشخص نشد. نزدیک‏ترین تأسیسات مهم نظامی در نزدیکی دزفول در 110 کیلومتری این شهر واقع شده است. یک واحد ژاندارمری کوچک در خارج از شهر مستقر است و هیچ کارخانه مهم نظامی در آن واقع نشده است.

مشاهدات هیئت‏

28- پلدختر شهر کوچکی در کنار رود کارون است که یک پل محلی دو طرف شهر را به هم متصل می‏نماید. در طرف شرق جاده مهم دزفول به قصر شیرین واقع شده است. این جاده از 15 کیلومتری رودخانه کارون به سمت شمال شرقی امتداد می‏یابد. در این منطقه هیچ گونه تأسیسات مهم استراتژیک یا اقتصادی مشاهده نشد.

29- محله‏ای که مورد حمله واقع شده است در نزدیکی مرکز شهر و در حدود 100 متری پل محلی قرار دارد. در این منطقه حدود 50 در 25 متر از خاکروبه‏های ساختمانی و برخی وسایل خانگی انباشته شده است. تعدادی از خانه‏های اطراف منطقه بر اثر گلوله‏هایی که حداقل از دو جهت مختلف آتش شده، سوراخ سوراخ شده‏اند. منطقه دوم مورد اصابت که از آن بازدید شد در حدود 25 متری پل محلی واقع شده که تحقیقات لازم از آن به عمل نیامد، هیئت از نقطه سوم محل اصابت در خارج از شهر بازدید نکرد.

30- تعدادی قطعات فلزی ناشی از انفجارات ذکر شده بالا در محل اصلی پیدا شد، به جز نوعی از آن که تشخیص داده نشد، نوع و میزان خسارت نشان می‏داد که کلاهک دارای حداقل 50 کیلوگرم مواد منفجره با قدرت انفجاری زیاد بوده که باعث این خسارات شده است. سپس به هیئت قطعاتی از مهمات نشان داده شد که از منطقه مورد اصابت یافت شده که به قرار ذیل بود:

الف – چتر ضامن دار با قطر 4 متری مربوط به بمب هوایی؛

ب – بمبی که یک حفره به قطر 430 میلی‏متر ایجاد کرده بود؛

ج – گیره‏های اتصال با علامت 0514240299؛

د – قطعه فلزی بزرگ با یک متر طول، 30 سانتی‏متر عرض و 10 میلی‏متر ضخامت که 9 میلی‏متر آن استیل و یک میلی‏متر آن پوشش جداره‏ای بود. در این جداره آثار باقی مانده از مواد منفجره با قدرت زیاد وجود داشت و در طرف دیگر آن، گیره جوش خورده به بمب هواپیما آویزان شده بود.

سوراخ‏های گلوله و سایر علایم موجود در خانه‏ها و سایر اشیا در منطقه نشان دهنده آن بود که از دو مسلسل با دو کالیبر مختلف تقریبا 10 میلیمتری و 20 میلیمتری استفاده شده و زاویه برخورد نشان می‏دهد که از هواپیما شلیک شده است.

31- مشاهدات و بررسی مدارک نشان می‏دهد که شهر بمباران هوایی شده و به وسیله مسلسل مورد حمله قرار گرفته است. اگر چه هیئت نتوانست از کلیه خانه‏های مورد اصابت بازدید نماید اما میزان خسارات مادی مورد ادعا به طور قابل قبولی صحت دارد.

د – موسیان 22 می 1983 (1 خرداد 1362)

اطلاعات ارائه شده به هیئت توسط مقامات ایران‏

32- به هیئت اطلاع داده شد که شهر دارای 5 هزار نفر جمعیت است که اکثر آنها عرب زبان می‏باشند. فاصله شهر از مرز 6 کیلومتر می‏باشد. این منطقه عمدتا کشاورزی بوده و مراکز نظامی در آن وجود ندارد. در نزدیکی شهر تأسیسات نفتی ابوغریب و بیاد (Biad) وجود دارد. این شهر در 8 اکتبر1980 (16 مهر 1359) پس از 15 روز نبرد که در طی آن 60 نفر کشته شدند، اشغال شد. از آنجایی که اکثر ساکنان آن پس از بروز جنگ گریختند تعداد مجروحان آن مشخص نیست. شهر در 22 مارس 1982 (2 فروردین 1361) پس از یک هفته نبرد بازپس گرفته شد. مقامات همچنین اظهار داشتند که شهر قبل از اینکه بازپس گرفته شود، به میزان وسیعی تخریب و بسیاری از ساختمان‏های آن با مواد منفجره منهدم شده بود. در مجموع سی و سه روستای دورافتاده شهر از بین رفته است و 580 خانواده اسیر شده‏اند. این شهر از زمان بازپس گیری تا یک ماه قبل از بازدید هیئت زیر بمباران مداوم قرار داشته و فاصله آن تا خطوط نبرد مشخص نشده است.

مشاهدات هیئت

33- بازدید از موسیان و دهلران جایگزین بازدید برنامه ریزی شده از مهران گردید، به خاطر اینکه مقامات از میادین مینی که اخیرا در آنجا کشف کرده بودند احساس خطر می‏کردند. در شهر موسیان هیئت مشاهده کرد بخش‏های وسیعی از آن هموار شده است. در بخش‏های دیگر، تعدادی از ساختمان‏ها هنوز سرپا بوده ولی خسارات سنگینی دیده و غیر قابل تعمیر بودند. یکی از خانه‏هایی که مورد بازدید و تحقیق قرار گرفت نشان می‏داد که با مواد منفجره دارای قدرت انفجاری زیاد تخریب شده است.

34- به هیئت اطلاع داده شد که ساختمان‏هایی که هنوز سرپا هستند با گلوله و آتش مستقیم خسارت دیده و در برخی موارد در آنها مواد منفجره با قدرت تخریبی زیاد کارگذاشت شده است. به هر حال مناطقی که با زمین یکسان شده بود و نیز میزان تخریب حاکی از آن بود که از مواد منفجره با قدرت تخریبی زیاد و احتمالا از تجهیزات مهندسی استفاده شده بود.

ر – دهلران 22 می 1983 (خرداد 1362)

اطلاعات ارائه شده به هیئت توسط مقامات ایران‏

35- دهلران در حدود 25 کیلومتری مرز واقع است. به هیئت اطلاع داده شد که با بروز جنگ در سپتامبر 1980 (شهریور 1359) شهر دهلران مورد حمله قرار گرفت و در حدود 60 درصد آن از بین رفت و یکصد کشته و 500 نفر مجروح شدند.

شهر سه بار توسط نیروهای عراقی اشغال شد و در اشغال اخیر آن نیروگاه و شبکه آب رسانی آن تخریب گردید. اغلب ساکنین شهر در نخستین حمله گریختند و جمعیت 45000 نفری آن به 5000 نفر کاهش یافت. هیچ کارخانه‏ای در شهر یا در نزدیکی آن وجود ندارد. هیچ نیرویی در این منطقه در سال 1980 مستقر نبود. مقامات اظهار داشتند که از مارس 1982 (اسفند 1360 و فروردین 1361) وقتی که شهر توسط نیروهای ایران بازپس گرفته شد، هیچ واحد نظامی در این منطقه مستقر نشده است، تنها یک دسته پدافند هوایی کوچک از واحد ژاندارمری و واحد بازسازی مستقر در شهر وجود داشت. فاصله شهر تا خطوط جبهه ارائه داده نشد.

مشاهدات هیئت‏

36 – دهلران در کنار جاده باریکی از دزفول به مهران واقع است. شهر تا حدود زیادی بیابانی بوده و به نظر می‏رسد که اغلب جمعیت غیر نظامی آن را ترک کرده باشند. نیمی از شهر شدیدا تخریب شده و غیر قابل تعمیر است و تقریبا کلیه ساختمان‏ها به میزان متفاوتی خسارت دیده است. به نظر می‏رسد که این خسارات بر اثر گلوله باران و بمباران‏های هوایی ایجاد شده باشد.

37- به غیر از پدافند هوایی و واحدهای ژاندارمری مستقر در شهر، هیئت تعدادی از پرسنل را در یونیفورم و خودروهای نظامی مشاهده کرد که اطلاع داده شد، آنها متعلق به تیم‏های بازسازی می‏باشند.

38- به هیئت همچنین محفظه کاملی از یک بمب نشان داده و گفته شد که در

شهر پیدا شده است. قطعات مشخصا متعلق به بمب خوشه‏ای بود. (از همان نوعی که در دیگر شهرها مانند بانه پیدا شده بود.)

ز – آبادان 23 می 1983 (2 خرداد 1362)

اطلاعات ارائه شده به هیئت توسط مقامات ایران‏

40- جمعیت شهر قبل از جنگ 400000 نفر بود و 200000 نفر نیز در حومه آن زندگی می‏کردند. مقامات اظهار داشتند که قبل از اینکه شهر در سپتامبر 1980 (شهریور 1359) مورد حمله واقع شود، اکثر مردم به سرعت، آن را تخلیه کردند. از این پس شهر زیر آتش سنگین توپخانه و بمباران هوایی قرار گرفت و تنها در حدود 70000 نفر از ساکنان آن باقی ماندند که اخیرا به بازسازی آن کمک می‏کنند. شهر آبادان در مجموع 1200 نفر کشته و 7000 نفر مجروح داشته که 79 نفر آنها فلج می‏باشند.

از مردم شهر 2228 غیر نظامی اسیر شده‏اند و به 40000 خانه از 20 تا 100 درصد خسارت وارد شده است. شهر هنوز زیر گلوله باران و آتش مستقیم قرار دارد و روزانه به طور متوسط یک نفر کشته و 6 الی 7 نفر مجروح می‏شوند.

بمباران هوایی خیلی کم صورت گرفته و قبل از جنگ شهر تنها یک پست مرزی ژاندارمری داشته که هیچ واحد نظامی در آن مستقر نبوده است.

نزدیک‏ترین واحد نظامی، یک گردان پیاده است که در 30 کیلومتری خرمشهر مستقر می‏باشد. پس از اینکه به شهر حمله شد جاده آن به سوی اهواز در 20 اکتبر (28 مهر) قطع گردید و واحدهای نظامی جهت دفاع از شهر مجبور بودند از طریق هوا و از طریق رودخانه بهمنشیر تردد نمایند.

41- هیئت به قدیمی‏ترین و بزرگ‏ترین بیمارستان شهر برده شد و اطلاع داده شد که روز قبل با گلوله خمپاره 120 میلیمتری هدف قرار گرفته است اما هیچ تلفاتی در بر نداشت. هیئت همچنین به بیمارستانی در حومه شهر برده شد و مقامات اظهار داشتند که بیمارستان در اوایل جنگ از طریق هوا مورد بمباران واقع شده است.

42- در نزدیکی شهر یک مجتمع پالایشگاهی واقع است و گفته شد که تقریبا از بین رفته و تأسیسات باقی مانده نیز زیر حملات مداوم قرار دارد. هیئت به منطقه برده نشد زیرا مقامات ایرانی گفتند آنجا یک منطقه نظامی است. بنابراین به نظر می‏رسد تأسیسات اقتصادی این منطقه دارای اهمیت نظامی و هدفی قانونی است.

مشاهدات هیئت

43- شهر در مرز میان شط العرب و رودخانه بهمنشیر در جنوب شرقی خرمشهر واقع شده است. در حوالی شهر اعضای هیئت تعدادی از تانک‏های منهدم شده و دیگر خودروهای نظامی را مشاهده کردند که نشان دهنده نبرد خیلی سنگینی است که می‏بایست در مدتی قبل رخ داده باشد. به جز نواحی مرکزی که فاصله بیشتری از محل‏های درگیری داشت، حومه شهر خسارات سنگینی دیده بود. تعداد زیادی از ساختمان‏ها در مرکز شهر مشاهده شد که بمباران شده بودند.

44- در بازدید از نخستین بیمارستان به هیئت نقاط مختلفی نشان داده شد که در گذشته خسارت دیده بودند. در این محل قطعاتی از ترکش و شیشه مشاهده گردید که از گلوله‏هایی بود که اخیرا به آن اصابت نموده و شکافی را در گوشه یکی از بخش‏های آن ایجاد کرده بود. هیئت همچنین مشاهده کرد که به سقف یکی از بخش‏ها که با علامت ضربدر به رنگ قرمز مشخص شده بود. چند گلوله به طور مستقیم اصابت کرده است که چهار گلوله در سقف نفوذ کرده و باعث خسارت‏هایی در داخل آن شده بود.

به هیئت همچنین بخشی از محفظه بمبی نشان داده و گفته شد که یکی از دو بمبی که به زمین بیمارستان اصابت کرده است و به طور قطع مشخص بود که از نوع بمب خوشه‏ای است که در سایر شهرها مانند بانه و دهلران ملاحظه شده بود.

45- در ساختمان دومین بیمارستان علائمی از خسارات قابل ملاحظه نشان داده شد که تعمیر شده بود. همچنین به هیئت محفظه‏ای از یک بمب نشان داده و گفته شد، پس از حمله هوایی پیدا شده است. قطعات مورد مشاهده بزرگ و بسیار قدیمی بود که می‏توانست متعلق به بمب باشد.

46- شهر هنوز به طور وسیعی خسارت دیده است. اگر چه برخی از اقدامات برای بازسازی مجدد در آن انجام شده است. همچنین بقایای آتش (بمباران هوایی و توپخانه‏ای) در شهر هنوز مشهود است.

47- در طی بازدید از نخستین بیمارستان در حدود ساعت 9 مورخ 23 می 1983 (2 خرداد 1362) هیئت صدای توپخانه یا آتش خمپاره را می‏شنید، در حالی که در خرمشهر به هیئت اطلاع داده شد که سه گلوله به پالایشگاه آبادان اصابت کرده و یکی از بمب‏ها در شهر و در یک کیلومتری بیمارستان اول که تیم بازدید کرده بود، افتاده است. هیئت نتوانست صحت و سقم آن را بررسی کند.

48- پس از این مشاهدات طبق نظر هیئت مدارک مؤید این ادعا است که شهر در

محاصره طولانی قرار داشته و بدیهی است تخریبی که ملاحظه شد، با استفاده از بمباران هوایی، آتش توپخانه و آتش مستقیم صورت گرفته است.

س – خرمشهر 23 می 1983 (2 خرداد 1362)

اطلاعات ارائه شده به هیئت توسط مقامات ایران‏

49- قبل از سپتامبر 1980)شهریور 1359(، جمعیت خرمشهر 200000 نفر بود. در 22 سپتامبر 1980 (31 شهریور 1359) به شدت بمباران شده و دو لشکر ارتش عراق به آن حمله کردند. در این حمله یک گردان پیاده از نیروهای ایرانی در شهر استقرار داشت و از سوی غیر نظامیان تقویت می‏شد که به مدت 40 روز مقاومت کرد. تا اینکه بخش بزرگ‏تری از شمال شهر از سمت رودخانه کارون توسط نیروهای عراق به اشغال درآمد و تا اواسط می 1982 (اردیبهشت 1361) تحت اشغال باقی ماند. دویست نفر از جمله همه اعضای تعدادی از خانواده‏ها در نبردهای اولیه کشته شدند. در طی تخلیه جمعیت، چند هزار نفر از غیر نظامیان کشته شدند و بیش از هزاران نفر مجروح و تعداد زیادی اسیر گردیدند، (آمار دقیقی ارائه نگردید(.

50- مقامات ایران اظهار داشتند که نیروهایشان شهر را در می 1982 (خرداد 1361) بدون اینکه نبرد سنگینی صورت گیرد بازپس گرفتند. از حدود 23000 واحد مسکونی و غیره 8000 ساختمان از جمله 120 مسجد و مکان‏های مذهبی، 100 مدرسه، 2 دانشکده، 4 بیمارستان مهم و چند کلینیک کاملا با خاک یکسان شده بود. از حدود 15000 واحد مسکونی دیگر 60 درصد آن تخریب شده که غیر قابل تعمیر بود. تعداد زیادی از مغازه‏ها غارت شده و سوخته بودند. 50 تا 60 کشتی خارجی ثبت شده، غرق یا به شدت آسیب دیده بودند، 1000 کشتی مشخص ثبت شده ایرانی نیز در انواع و اندازه‏های مختلف منهدم و غرق شده بودند.

51- در بخش اشغالی شهر، ساختمان‏ها به طور کامل و ردیفی تخریب و سپس هموار شده بود تا فضای بازی جهت آتش فراهم شود. بسیاری از آن مناطق مین گذاری شده بود. مشرف بر مناطق هموار شده، ردیفی از ساختمان‏های تخریب شده هنوز پابرجا بود و با انبوه نخاله‏های ساختمانی به خطوط دفاعی مستحکم و سنگر تبدیل شده بود. در شمال شهر مناطق باز بزرگی ایجاد و در آن تیرهای آهن به شکل عمودی کار گذاشته شده بود (تا از فرود چتربازان ایرانی جلوگیری شود.) و نیز با استفاده از اتومبیل‏های فرسوده حصاری جهت دفاع در مقابل حملات شبه نظامیان ایران ایجاد شده بود.

52- مقامات ایرانی اظهار می‏داشتند که عملیات تسطیح آوارها، جمع آوری میادین

مین و دیگر مهمات منفجر نشده، در حال انجام است و کار بازسازی که قبلا شروع شده بود تحت بررسی می‏باشد.

مشاهدات هیئت‏

53- شهر در مرز شط العرب و رودخانه کارون واقع شده است. هیئت به دو قسمت شهر در دو طرف رودخانه سفر کرد. بخش جنوبی که تحت اشغال نبوده است به شدت آسیب دیده بود و به طور مداوم از طریق هوا و با توپخانه هدف قرار می‏گرفت. به هر حال به استثنای حاشیه رودخانه که تقریبا کلیه ساختمانهای آن به نظر می‏رسد با بمباران فروریخته است، بسیاری از ساختمان‏ها هنوز پابرجاست.

54- در سواحل رودخانه بقایای کشتی‏ها در انواع و اندازه‏های مختلف انباشته شده است. پل بزرگی که انتهای جنوبی و شمالی شهر را به هم متصل می‏سازد ویران شده و از پل شناور موقتی استفاده می‏شود.

55- با گزارش از حوادث که توسط مقامات ارائه شد، مشخص گردید که بخش جنوبی شهر حفظ شده است. اگر چه هیئت نتوانست تحقیقات جزئی‏تری انجام دهد، اما ماهیت و میزان تخریب نشان دهنده آن است که در تخریب شهر به جز حملات هوایی و آتش توپخانه از مواد منفجره با قدرت انفجاری زیاد و تجهیزات مهندسی نیز استفاده شده است. کار تسطیح و بازگشایی جاده‏ها که زیر آوارها دفن شده بود در حال انجام بود. هیئت در موقعیتی نبود که مشخص سازد آیا فضاهای باز، مین گذاری شده بود یا خیر و اگر چنین است چه مساحتی از آنها مین گذاری شده است؟

56- تا آنجا که امکان مشاهده وجود داشت، تقریبا شهر به طور کامل ویران شده بود و هیئت بر این عقیده است قسمت‏هایی که ساختمان‏ها هنوز پابرجا بودند، تخریب‏ها به وسیله گلوله باران و بمباران‏های شدید در طی درگیری‏ها انجام شده است.

به هر حال بدیهی است در تسطیح مناطقی از شهر از ابزارهایی همچون مواد منفجره با قدرت انفجاری زیاد و تجهیزات مهندسی استفاده شده است.

ش – هویزه 23 می 1983 (2 خرداد 1362)

اطلاعات ارائه شده به هیئت توسط مقامات ایران‏

57- هویزه حدودا در 35 کیلومتری مرز واقع است. به هیئت اطلاع داده شد که قبل از سپتامبر 1980 (شهریور 1359(، شهر دارای جمعیت 12000 نفری بود که 23000

نفر نیز در 76 روستای اطراف آن ساکن بودند. اکثر جمعیت آن عرب زبان هستند. شهر دارای حدود 1900 خانه بود. هویزه شهری کشاورزی است، بدون اینکه نیروی نظامی در آن مشاهده شود. در اوایل جنگ شهر اشغال شد و تا می 1982 (1 اردیبهشت 1361) در اشغال قرار داشت. بر طبق اظهارات مقامات، 200 نفر در طی مخاصمات کشته شده و 5000 نفر اسیر شدند. هیچ آماری از مجروحان ارائه نشده است.

58- مقامات اظهار داشتند، هنگامی که شهر بازپس گرفته شد، با زمین هم سطح شده بود و تنها دو ساختمان آسیب دیده پابرجا بود، یک مسجد که از آن به عنوان پست دیده بانی و دیگری خانه‏ای که از آن به عنوان مقر فرماندهی استفاده می‏شد. بر طبق اظهارات مقامات در حالی که شهر خساراتی از قبیل ریشه کن شدن درختان را در طی جنگ متحمل شده بود، اما تخریب واقعی شهر در اثر استفاده از مواد منفجره با قدرت تخریبی بالا و استفاده از بولدوزر صورت گرفته است.

مشاهدات هیئت‏

59- هیئت شاهد بود که کل منطقه با خاک یکسان شده و به استثنای دو ساختمانی که ذکر گردید ساختمان دیگری مشاهده نمی‏شد و درختی نیز دیده نشد. پل قدیمی در روی رودخانه کرخه نور تخریب شده و پل جدیدی ساخته شده بود. تعدادی خانه جدید در خارج از محدوده شهر، ساخته شده بود.

60- به علت گذشت زمان از حوادث توصیف شده، هیئت قادر نبود مدارکی از قبیل قطعات یا قسمت‏های گلوله یا بمب را مورد بررسی قرار دهد.

به هر حال هیئت بر این عقیده است که وضعیت محل در زمان بازدید نشان دهنده آن است که شهر می‏بایست با وسایل دیگری غیر از گلوله و آتش مستقیم تخریب شده باشد و از مواد منفجره با قدرت تخریبی زیاد و تجهیزات مهندسی استفاده شده است.

ص – سوسنگرد 23 می 1983 (2 خرداد 1362)

اطلاعات ارائه شده به هیئت توسط مقامات ایران‏

61- سوسنگرد در حدود سی کیلومتری مرز واقع شده است. قبل از سپتامبر 1980)شهریور 1359) شهر دارای 30000 نفر جمعیت بود که 100000 نفر نیز در روستاهای اطراف آن زندگی می‏کردند. شهر و حومه آن عمدتا یک منطقه کشاورزی است و بر طبق اظهارات مقامات، پس از اینکه جنگ آغاز شد، نیروی زمینی ارتش عراق با حمایت تانک به آن حمله کرد. در طی دو ماه نخست آغاز جنگ شهر سه بار درگیر

نبردهای خیابانی سنگین گردید که نیروهای مهاجم، نهایتا در 14 نوامبر 1980 (23 آبان 1359) به عقب رانده شدند. خسارات مادی و جانی گزارش شده توسط مقامات این شهر شامل این موارد بود: 3500 خانه از 20 تا 100 درصد خسارت دیدند. اغلب مردم از شهر تخلیه نشده بودند. و به همین دلیل تعداد 400 نفر کشته، تعدادی نامشخص مجروح و 106 نفر اسیر شدند. شهر تا اوایل سال 1982)اواخر 1360) تحت محاصره قرار داشت و اخیرا از برد توپخانه عراق خارج شده است، بازسازی وسیع آن در حال پیشرفت است.

مشاهدات هیئت‏

62- هیئت برای مدت زمان کوتاهی در شهر بود و توانست تنها به قسمت محدودی از آن سفر کند. در حالی که تعداد زیادی ساختمان آسیب دیده مشاهده می‏شد اما به میزان وسیعی کار تعمیر و بازسازی صورت گرفته و در حال انجام بود. هیئت ادعاهای مقامات را درباره خسارات مادی در طول مخاصمات تأیید می‏کند اما می‏بایست خاطر نشان کرد که اقدامات نظامی گزارش شده بیش از یک سال قبل از بازدید هیئت اتفاق افتاده است.

ض- سرپل ذهاب 24 می 1983 (3 خرداد 1362)

اطلاعات ارائه شده از سوی مقامات ایران به هیئت

63- شهر در حدود 25 – 30 کیلومتری مرز قرار دارد. قبل از جنگ جمعیت شهر 35000 نفر بود و 65000 نفر نیز در روستاهای اطراف زندگی می‏کردند. مقامات اظهار داشتند که شهر از طریق هوا و توپخانه مورد حمله قرار گرفته است و در روز 23 سپتامبر 1980 (1 مهر 1359) اشغال شد و نیروهای اشغالگر از تانک جهت تخریب و از بین بردن شهر استفاده کردند. پس از یک هفته نبرد نیروهای مهاجم از شهر خارج شده و در ارتفاعات واقع در چند کیلومتری شهر موضع گرفتند و شروع به گلوله باران آن نمودند. در این مرحله تمامی جمعیت شهر تخلیه شد. بخشی از ارتفاعات در 4 ژوئن 1982 (14 خرداد 1361) بازپس گرفته شد اما برخی از آنها هنوز در اشغال عراق می‏باشد و گلوله باران ادامه دارد. هیچ گونه حمله هوایی از می 1982 (اردیبهشت 1361) صورت نگرفته و بخش اندکی از جمعیت بازگردانده شده است.

64- در مورد خسارات مادی، 700 خانه در شهر کاملا تخریب شده و 2000 خانه نیاز به تعمیرات اساسی دارد و 2000 خانه نیز به تعمیرات مختلف نیازمند است. گذشته از منازل مسکونی، 835 مغازه به تعمیرات اساسی نیازمند است. از روستاهای اطراف

شهر، 96 روستا کاملا از بین رفته، 30 روستا به طور وسیعی خسارت دیده و مابقی نیز خسارات جزیی دیده‏اند. همچنین باغات میوه و درختان خرما نیز از میان رفته است.

قبل از تخلیه کامل شهر، 95 نفر کشته و 26 نفر به اسارت گرفته شدند. مقامات ایرانی آماری در مورد تلفات جانی در روستاها ارائه نکردند. مقامات همچنین اظهار داشتند که شهر، یک روز قبل از بازدید هیئت گلوله باران شده است.

مشاهدات هیئت‏

65- هیئت به جای اینکه طبق برنامه از قصر شیرین بازدید نماید به سرپل ذهاب برده شد. این شهر در جاده دزفول به قصر شیرین واقع شده و هیچ واحد نظامی در شهر دیده نمی‏شد. نزدیک‏ترین پادگان نظامی در حدود 10 کیلومتری واقع شده و فاصله آن تا خطوط جبهه ارائه نگردید.

66- هیئت مشاهده کرد که بخش‏هایی از شهر خسارات سنگینی دیده و غیر قابل تعمیر می‏باشد و تقریبا کلیه ساختمان‏هایی که توسط هیئت مشاهده می‏شد به میزان متفاوتی خسارت دیده بودند. این خسارات ظاهرا از طریق بمباران هوایی و گلوله باران صورت گرفته است. در ضمن اغلب جمعیت غیر نظامی، شهر را ترک کرده بودند.

67- به هیئت ساختمانی خسارت دیده نشان داده شد و گفته شد که یک روز قبل گلوله باران شده است، اما مدرکی ارائه نگردید که نشان دهد خسارت اخیرا صورت گرفته است.

ط – قصر شیرین 24 می 1983 (3 خرداد 1362)

یادداشت مقدماتی‏

68- به محض رسیدن هیئت به سرپل ذهاب، توسط فرمانده محلی به هیئت اطلاع داده شد که به خاطر این شهر چند روز قبل از رسیدن هیئت توسط توپخانه عراق گلوله باران شده است، نمی‏توان به آنجا رفت و بنابراین امنیت هیئت را نمی‏توان تضمین کرد. اما به دلیل آن که در گزارش‏های قبلی قصرشیرین از جمله شهرهای کاملا تخریب شده اعلام شده بود، هیئت جهت تضمین بازدید، اصرار نمود تا آن گزارش را تصدیق نماید. به هر تقدیر هیئت از سوی مقامات نظامی و با بی‏میلی آنها به شهر برده شد.

اطلاعات ارائه شده به هیئت توسط مقامات ایران‏

69- قصرشیرین در حدود 2 الی 3 کیلومتری مرز واقع شده و قبل از آغاز جنگ، پست گمرکی مهمی بوده است، جمعیت شهر قبل از سپتامبر 1980 (شهریور 1359) 50000 نفر بود و از شهر به عنوان ستاد واحدهای حفاظت مرزی که در منطقه قرار

داشتند، استفاده می‏شد. همچنین شهر دارای یک واحد ژاندارمری بود. مقامات اظهار داشتند که در 12 سپتامبر 1980)21 شهریور 1359) پست مرزی به تصرف ارتش عراق درآمد، از 18 سپتامبر (27 شهریور) شهر محاصره شد و در 22 سپتامبر (31 شهریور) اشغال گردید و در 3 اکتبر (11 مهر) کلیه ساکنان شهر بیرون رانده شدند. شهر تا 12 ژوئن 1982 (22 خرداد 1361) که بازپس گرفته شد، تحت اشغال عراق بود و کاملا تخریب گردید. در این میان 5600 واحد مسکونی با خاک یکسان شد و از تعداد تلفات اطلاع دقیقی ارائه نگردید. جمعیت رانده شده از شهر به خاطر این که زیر گلوله باران قرار دارد، قادر نیستند به آن بازگردند و جالب توجه است که قبل از رسیدن هیئت نیز، شهر به مدت خیلی کوتاهی گلوله باران شد.

مشاهدات هیئت‏

70- قصرشیرین در منطقه نبرد واقع شده و به خطوط طرف‏های درگیر بسیار نزدیک می‏باشد، در حالی که به سوی شهر در حرکت بودیم، هیئت صدای آتش توپخانه را می‏شنید و دو ستون از دود که از نزدیکی شهر برخاسته بود مشاهده می‏گردید. این دود می‏توانست در نتیجه گلوله باران شهر باشد. تعدادی از خودروها و کامیون‏های نظامی منهدم شده نیز در طول مسیر مشاهده می‏شد.

71- مقامات نظامی گفتند که تحت شرایط عادی هیئت نمی‏تواند به گردش در شهر برده شود، به همین دلیل هیئت مستقیما به پست فرماندهی مستحکمی برده شد. متعاقب آن گفته می‏شد که یکی از گلوله‏ها در آن روز به شهر اصابت کرده است، بنابراین هیئت اصرار داشت از نقطه مورد اصابت تحقیق نماید، مقامات نیز هیئت را با پای پیاده به محل مورد نظر بردند، اما هیچ مدرکی در محل مشاهده نگردید که ادعای مقامات را تصدیق نماید. به نظر می‏رسید که هیچ گلوله‏ای در آن روز به شهر شلیک نشده است و گلوله‏های شلیک می‏بایست به خارج از محدوده شهر اصابت کرده باشد.

البته در بیمارستان صحرایی شهر تعدادی نظامی مجروح بستری بودند که به هیئت گفته شد، این افراد در گلوله باران آن روز مجروح شده‏اند.

72- اگر چه تحت شرایط معمول، هیئت نمی‏توانست تحقیقات جزیی‏تری از شهر تهیه نماید، اما موفق شد میزان تخریب را در طی مسیرش به سوی مقر فرماندهی مشاهده نماید و تحقیقاتش را با پای پیاده تنها در مورد گلوله باران آن روز تکمیل نماید. در مجموع هیئت پس از مشاهدات خود اعتقاد دارد که انهدام شهر به وسیله گلوله باران و آتش مستقیم صورت گرفته است. به هر حال میزان تخریب نشان می‏دهد که در

تخریب شهر ممکن است از ابزارهای دیگری از قبیل مواد منفجره با قدرت تخریبی زیاد و نیز تجهیزات مهندسی استفاده شده باشد.

ظ- بانه 26 می 1983 (5 خرداد 1362)

اطلاعات ارائه به هیئت توسط مقامات ایران‏

73- بانه دارای 13000 نفر جمعیت بوده و در حدود 20 کیلومتری مرز واقع است. به هیئت اطلاع داده شد که شهر قبل از بازدید در روز 25 می (4 خرداد) در حدود ساعت 10:15 با دو یا چند هواپیما که از سمت غرب آمده بودند، مورد حمله قرار گرفته است.

همچنین گفته شد در این بمباران 22 بمب در بخش شمال شرقی شهر پرتاب شد که تعدادی از آنها در خارج از محدوده شهر فرود آمده، 5 بمب عمل نکرده، و باقیمانده بمب‏ها در مسافت 300 متری آن افتاده است. هواپیماها همچنین شهر را با مسلسل هدف قرار داده‏اند. در این حمله هشتاد نفر کشته شده بودند که از میان آنها سه نفر زن و پنج نفر کودک بودند. هفتاد و سه نفر نیز مجروح شده که در حدود 70 درصد آنها کودک، 20 درصد زن و 10 درصد مرد بودند.

74- مقامات اظهار داشتند که از زمان بروز جنگ هیچ گونه عملیات نظامی در آن بخش از کشور، از سوی دو طرف به استثنای حمله هوایی روز گذشته صورت نگرفته است. هیچ گونه تأسیسات مهم نظامی در منطقه وجود نداشت. تنها یک آمادگاه تدارکاتی کوچک متشکل از 150 مرد وجود دارد که صرفا در جهت حمایت از عملیات تأمین داخلی مورد استفاده قرار می‏گیرد. این آمادگاه در حدود 1 الی 5 / 1 کیلومتری منطقه درگیری در سمت شمال شرقی شهر واقع شده است. شهر در کنار جاده باریکی قرار دارد و هیچ صنعت نظامی با اهمیتی ندارد.

مشاهدات هیئت‏

75- بانه شهر کوچکی واقع در مناطق کوهستانی است که نیمی از آن با تپه‏هایی از غرب به شمال شرقی احاطه شده است. هیچ گونه خطوط مخابراتی مهمی در نزدیکی آن وجود ندارد و دارای صنعت با اهمیتی نیست و عمدتا شهری کشاورزی می‏باشد. تنها تأسیسات نظامی که مشاهده گردید آمادگاه تدارکاتی کوچکی است که قبلا ذکر شد. در این آمادگاه چند کامیون بزرگ مشاهده شد.

76- در یک منطقه مسکونی تعداد زیادی از علائم نشان می‏داد که شهر بمباران شده، اما خسارات مادی سنگینی وجود نداشت و تنها تعداد زیادی از پنجره‏ها شکسته

شده بود. هیئت در یک محل لکه‏های خشک شده‏ای از خون را مشاهده کرد و نیز لکه‏های تقریبا تازه‏ای از خون بر روی یک دیوار دید. در این منطقه زمین پر از حفره‏های خیلی کوچک بود که چند سانتی‏متر عمق داشتند و حدود 20 الی 30 سانتی‏متر قطر آنها بود. فاصله میان این حفره‏ها در یک منطقه که مورد تحقیق قرار گرفت از 5 / 1 تا 4 متر بود.

77- اگر چه از هیئت انتظار نمی‏رفت که تعداد تلفات را برآورد کند اما هیئت احساس کرد که در این شرایط ناشایست خواهد بود که یادداشتی گواه بر حادثه‏ای که تنها یک روز، قبل از بازدید هیئت رخ داده، ارائه نگردد.

78- هیئت به قبرستانی برده شد تا اجساد مردگانی را مشاهده کند که چندی قبل دفن شده بودند. علاوه بر این، اجسادی از دو زن و 5 کودک در تابوت‏های باز وجود داشت و به هیئت اطلاع داده شد که زن دیگری بر اثر جراحات وارده در بیمارستان شهر مجاور فوت کرده است.

79- سپس هیئت به بیمارستانی برده شد که در آن جا 56 مجروح بمباران اخیر تحت مداوا قرار داشتند. سایر مجروحین به بیمارستان‏های شهرهای مجاور اعزام شده بودند، دو پزشک به هیئت نشان دادند که چگونه زخم‏های شدید یک پسر جوان، هشت زن و چهارده کودک در سنین 2 الی 12 ساله را طی روزهای قبل مداوا کرده‏اند. همچنین هیئت زنی با زخم‏های شدید را مشاهده کرد که فرزندش با عمل سزارین به دنیا آورده شده بود. سایر مجروحین به بیمارستان‏های شهرهای مجاور اعزام شده بودند و به همین دلیل با توجه به محدودیت زمان، هیئت موفق نشد سایر مجروحین را ملاقات نماید.

80- در منطقه مورد اصابت بمب، هیئت بدنه یک بمب و تعداد زیادی از قطعات بمب خوشه‏ای را مشاهده کرد. به هیئت همچنین بدنه 13 بمب و تعدادی فیوز بمب‏ها و تعدادی بمب‏های خوشه‏ای منفجر نشده یا بخشی از آن منفجر شده را نشان دادند که به طور قطع به نظر می‏رسید اخیرا استفاده شده است. بدنه بمب‏ها از دو قسمت اصلی و انتهایی تشکیل شده بود. ابعاد کل بدنه 202 سانتی‏متر طول و 5 / 33 سانتی‏متر قطر داشت، بر بدنه بمب‏ها علامت (pbk- 230 / 270 / Ao – Icy / A- LX – 2) حک شده بود، بمب‏های خوشه‏ای 155 میلی‏متر طول و 48 میلی‏متر قطر داشتند و بر روی آنها فیوز و پرک نصب شده بود که هر کدام در حدود 1 / 1 کیلوگرم وزن داشته و تقریبا حاوی 100 گرم مواد منفجره با قدرت تخریبی زیاد بودند، ضخامت دیواره‏های بدنه استیلی آن 12 میلی‏متر بود. بمب‏ها قطعا از نوع بمب‏های خوشه‏ای 250 کیلوگرمی بودند که هر کدام از

آنها تقریبا حاوی 150 بمب خوشه‏ای کوچک‏تر می‏باشد.

81- با توجه به مشاهدات و بررسی مدارک ارائه شده هیئت بر این اعتقاد است که شهر هدف بمباران هوایی با بمب‏های خوشه‏ای قرار گرفته است. این قبیل بمب عمدتا علیه نفرات استفاده می‏شود به همین علت میزان تلفات بالا، اما میزان خسارت مادی نسبتا پایین بود. بنابراین هیئت بر این عقیده است که تحقیقا جزئیات حوادث، به صورتی که گزارش شده است، صحت دارد.

82- به علت محدودیت وقت هیئت نتوانست در مورد این ادعا که شهر با مسلسل هدف قرار گرفته است، تحقیق نماید.

سفر به مناطقی جنگی عراق‏

83- خط سیر ترسیمی دولت عراق بازدید از مناطق غیر نظامی بود که اخیرا و نیز در گذشته خسارت جنگی دیده بود، تاریخ بازدیدهای هیئت از محل‏های مختلف در پرانتز نشان داده شده است و زمان نشان داده شده به وقت محلی است. آمار تلفات مربوط به غیر نظامیان می‏باشد.

الف – زرباطیه 28 می 1983 (7 خرداد 1362)

اطلاعات ارائه شده به هیئت توسط مقامات عراق‏

84- زرباطیه در حدود 8 الی 10 کیلومتری مرز و خط جبهه فعلی قرار دارد و جمعیت شهر قبل از سپتامبر 1980 (شهریور1359) 11000 نفر بود. مقامات گفتند از 4 سپتامبر 1980 (13 شهریور 1359) شهر زیر گلوله باران قرار داشت که در نتیجه آن 5000 نفر از مردم شهر را تخلیه کرده و به بدره شهری که در 10 کیلومتری این محل واقع است، نقل مکان کرده‏اند. در زمانی که نیروهای عراقی در اقدامی تلافی جویانه از مرز عبور کردند و در حدود 25 کیلومتر به داخل ایران پیشروی کردند، شهر از برد توپخانه‏های ایران خارج شد، به هر حال در جولای 1982 (تیر و مرداد 1361) وقتی که سربازان عراقی از مرز عقب‏نشینی کردند، شهر مجددا در برد توپخانه ایران قرار گرفت و 6000 نفر از ساکنین باقی مانده نیز شهر را تخلیه کردند. از شروع مخاصمات در شهرهای زرباطیه و بدره مجموعا 68 نفر کشته، 180 نفر مجروح و 40 نفر معلول شده‏اند که 60 نفر آنها کودک بوده‏اند. مقامات اظهار داشتند که 25 درصد شهر زرباطیه خسارت دیده و غیر قابل تعمیر است.

58- در شهر به استثنای واحدهای پدافند هوایی که در حومه شهر مستقر بودند، در هیچ زمانی نیروی نظامی مستقر نبوده است. نزدیک‏ترین تأسیسات نظامی، واحد

تدارکاتی بود که در 30 کیلومتری شهر واقع شده است. هیچ گونه تأسیسات اقتصادی و با اهمیت نظامی در شهر وجود ندارد و به آن نیز حملات هوایی نشده است. به هیئت گفته شده شهر روز قبل از بازدید هیئت، هدف قرار گرفته است.

مشاهدات هیئت

86- شهر زرباطیه در مسیر جاده‏ای به موازات مرز و در دشتی هموار واقع شده است. این شهر کاملا در منطقه بیابانی است و به استثنای واحدهای پدافند هوایی که در اطراف شهر مستقر بودند هیئت هیچ واحد نظامی دیگری را در محدوده شهر مشاهده نکرد. با این حال چند سکوی نظامی در نزدیکی شهر وجود داشت.

87- هیئت دو خانه را مشاهده کرد که نشان می‏داد بر اثر اصابت ترکش نسبتا خسارت دیده‏اند. خانه سوم که در حومه شهر مورد بازدید هیئت قرار گرفت، مورد اصابت مستقیم گلوله قرار گرفته بود. به هیئت همچنین یک مسجد نشان داده شد که بر اثر اصابت ترکش به دیوارهای آن، چند سوراخ بوجود آمده بود تحقیقات در مورد ادعاهای مقامات مبنی بر هدف گیری روز قبل نشان می‏داد که هیچ نقطه‏ای مورد اصابت قرار نگرفته است. بنابراین به هیئت گفته شد که تنها داخل نخلستان مورد هدف قرار گرفته است.

88- به هیئت هیچ بخشی از شهر نشان داده نشد که خسارت سنگینی دیده باشد یا ساختمانی از بین رفته و غیر قابل تعمیر باشد. هیئت پس از مشاهدات برآورد کرد که کل خسارت وارده به شهر در حدود 5 درصد می‏باشد. هیئت بر این نظر است که شهر به خاطر خطر بالقوه گلوله باران (شهر به خوبی در تیررس توپخانه‏های ایران قرار دارد) تخلیه شده است.

ب – مندلی 28 می 1983 (7 خرداد 1362)

اطلاعات ارائه شده به هیئت توسط مقامات عراق‏

89- مندلی در 7 کیلومتری مرز قرار دارد و قبل از 4 سپتامبر 1980 (13 شهریور 1359) که زیر گلوله باران قرار گرفت جمعیت آن 14000 نفر بوده است. مقامات اظهار داشتند که نیروهای عراقی در اقدامی تلافی جویانه به عمق 10 کیلومتری مرز پیشروی کردند. جمعیت فعلی در حدود 5000 نفر است. مقامات گفتند تا ژوئن 1982 (خرداد و تیر1361) 116 نفر کشته و 800 نفر مجروح شده‏اند که 70 نفر آنها معلول هستند.

90- مقامات عراقی به هیئت اطلاع دادند که شهر یک بار در سال 1980 و بار دوم، دو ماه قبل از بازدید هیئت، مورد حمله هوایی واقع شده است. مقامات عراقی مدعی

بودند که در این حملات بخشی از یک مدرسه به وسیله دو راکت تخریب شده است که در آن 10 کودک کشته و 60 نفر مجروح شدند و چهار راکت نیز به حومه شهر اصابت کرده است. بر اساس این ادعا ده درصد شهر از بین رفته و غیر قابل تعمیر است و جهت شروع عملیات‏های نظامی مورد استفاده قرار گرفته است. نزدیک‏ترین واحد نظامی به استثنای واحدهای پدافند هوایی و میلیشیا، در حدود 7 کیلومتری شهر مستقر هستند. هیچ کارخانه با اهمیت نظامی در این شهر وجود ندارد و دو روز قبل و نیز یک روز قبل از بازدید هیئت با 4 یا 5 گلوله توپ مورد هدف قرار گرفته است.

مشاهدات هیئت‏

91- هیئت در شهر گردش نموده و آن را شهری نسبتا بیابانی مشاهده کر. هیئت از مدرسه‏ای که با دو راکت مستقیما مورد هدف واقع شده بود بازدید نمود و ملاحظه کرد که قسمت‏هایی از ساختمان به طور مشخص با راکت‏های 13m-21 مورد هدف قرار گرفته است. البته خسارات وارده قابل تعمیر بود. هیئت در مورد خسارات وارده به دیگر نقاط شهر که در گذشته رخ داده بود تنها یک ساختمان آسیب دیده غیر قابل تعمیر و یک خانه در حومه شهر را که با بمب هوایی از بین رفته بود، مشاهده کرد. هیچ منطقه‏ای در شهر به هیئت نشان داده نشد که خسارات سنگینی دیده باشد. بنابراین هیئت اتفاق نظر داشت که میزان خسارات وارده به شهر کمتر از ده درصد می‏باشد. همچنین هیئت این نظر داشت که شهر به خاطر نزدیکی به مرز تخلیه شده و حقیقت آن است که در برد توپخانه ایران قرار دارد. در تحقیق درباره هدف گیری روز قبل، هیئت به محوطه‏ای باز برده شد. در این بازدید، هیئت دهانه سوراخ کم عمیقی را مشاهده کرد که بنا به ادعای مقامات عراق این نقطه مورد اصابت گلوله قرار گرفته بود. تعدادی از قطعات و ترکش‏های گلوله در محل مورد اصابت یافت شد، اما هیچ خانه‏ای خسارت ندیده بود.

ج – خانقین 28 می 1983 (7 خرداد 1362)

اطلاعات ارائه شده به هیئت توسط مقامات عراق

92- خانقین در 8 کیلومتری مرز واقع است. همچنین قبل از شروع جنگ 52000 نفر بود. شهر و پالایشگاه نفتی مجاور آن قبل از 4 سپتامبر 1980 (13 شهریور 1359) از طریق هوا گلوله باران و بمباران شد.

بسیاری از مناطق مسکونی تخلیه شده است. مقامات اظهار داشتند که در 22 سپتامبر 1980 (31 شهریور 1359) نیروهای عراقی در اقدامی تلافی جویانه از مرز عبور

کردند و متعاقب آن در حدود 45 الی 50 کیلومتری داخل خاک ایران مستقر شدند، این شهر در فواصل سپتامبر 1980)مهر و شهریور 1359) و ژوئن 1982)خرداد و تیر 1361) از برد توپخانه ایران خارج شده بود و سه بار از طریق هوا مورد حمله قرار گرفته است، در 18 ژوئن 1982 (28 خرداد 1361) نیروهای عراقی شروع به عقب‏نشینی از مواضع خود در داخل خاک ایران کردند و تا 28 ژوئن 1982 (7 تیر 1361) به مرز بازگشتند. پس از این تاریخ، شهر زیر حملات موشکی و توپخانه قرار گرفت و از جمله نقاط مورد اصابت، بیمارستان‏ها و مدارس بودند، در حدود 4 درصد شهر خسارت دیده و غیر قابل تعمیر است. فاصله شهر تا خطوط درگیری ارائه نشد.

93- در حمله به مناطق مسکونی در 4 سپتامبر 1980 (13 شهریور 59) هشت زن و کودک کشته و 19 نفر مجروح شدند و تعدادی خانه نیز تخریب گردید. در 18 دسامبر 1982 (27 آذر 1359) یک مدرسه مورد اصابت قرار گرفت و 20 کودک و یک معلم کشته و 50 کودک مجروح شدند. در حدود دو ماه قبل از بازدید هیئت، یک سوپر مارکت مورد اصابت چند راکت قرار گرفت که بر اثر آن 7 نفر کشته و 19 نفر از جمله تعدادی زن و کودک مجروح شدند. در مجموع 66 نفر از ساکنین شهر کشته و 455 نفر مجروح شده‏اند که 33 نفر آنها معلول هستند. آخرین حمله توپخانه، در 16 می 1983 (26 اردیبهشت 1362) رخ داد که در نتیجه یک نفر کشته و 8 نفر مجروح شدند.

94- مقامات اظهار داشتند که هیچ نوع عملیات مهم نظامی از این شهر در هیچ زمانی صورت نگرفته و هیچ واحد نظامی به استثنای دسته‏های پدافند هوایی متشکل از مردان شبه نظامی، در شهر مستقر نیست. دو مسیر تدارکاتی در فاصله 6 الی 10 کیلومتری از شهر وجود دارد و پالایشگاه نفت در فاصله 2 کیلومتری شهر واقع شده است.

مشاهدات هیئت

95- هیئت از مدرسه، سوپر مارکت و مناطق مسکونی مورد اشاره بازدید کرد. در تحقیقات، هیئت مشاهده کرد که زمین مدرسه با دو گلوله هدف قرار گرفته است و تعدادی از ترکش‏ها پنجره‏ها را شکسته و به داخل دو کلاس پرتاب شده‏اند. یکی از ترکش‏ها به در ورودی سوپر مارکت اصابت کرده و ترکش‏های دیگری به سر در آن برخورد کرده است. در منطقه مسکونی حومه شهر که گفته می‏شود در سپتامبر 1980)شهریور 1359) مورد حمله قرار گرفته، چهار خانه به شدت آسیب دیده و دو خانه خسارات جزیی دیده است. پالایشگاه مجاور و منطقه مسکونی آن به شدت آسیب دیده است. لازم به ذکر است در این منطقه تعدادی سکوی پرتاب موشک نیز دیده می‏شد.

96- به نظر هیئت پالایشگاه نفت هدف اصلی حمله بوده، اما تعدادی از اهداف غیر نظامی در آن فاصله نیز مورد اصابت قرار گرفته است. برآورد خسارت به شهر ظاهرا صحت دارد.

97- طی بازدید هیئت از خانقین صدای شلیک گلوله‏های توپ و خمپاره از چهار طرف شنیده می‏شد که به احتمال زیاد از سمت مرز بود. به هیئت گفته شد که این صداها از توپ‏های ایران است، اما این ادعا نمی‏توانست صحت داشته باشد.

د – کرکوک 29 می 1983 (خرداد 1362)

اطلاعات ارائه شده به هیئت توسط مقامات عراق‏

98- قبل از سپتامبر 1982، جمعیت شهر 200000 نفر بود که در همان سطح باقی مانده است. شهر در 140 کیلومتری مرز واقع شده است و در برد توپخانه ایران نیست. نزدیک‏ترین عملیات زمینی در نزدیکی مرز و در حدود 70 کیلومتری شمال خانقین رخ داده است. بر اساس اظهارات مقامات، شهر از طریق هوا از 22 سپتامبر 1980 (31 شهریور 1359) تا 26 فوریه 1982 (7 اسفند 1360) شدیدا خسارت دیده است. این حملات که به ویژه در روزهای نخست جنگ شدید بود بر روی اهداف و مناطق مسکونی تمرکز داشت. مقامات عراقی اظهار داشتند که در این حملات یک بیمارستان، یک مدرسه، بازار و قبرستان شهر مورد هدف قرار گرفته، اما به دلیل قدرت سیستم پدافند هوایی، میزان تلفات محدود بوده است. مقامات همچنین اظهار داشتند مجموعا در حدود 50 حمله هوایی به این منطقه صورت گرفته که تعدادی زیادی نیز ناموفق بوده است. مقامات گفتند در این حملات از بمب‏های ناپالم، خوشه‏ای، راکت، مسلسل و در برخی موارد از تله‏های فریبنده استفاده شده است.

99- به هئیت گفته شد خسارات سنگینی به مناطق مسکونی وارد شده و 120 واحد مسکونی و 15 ساختمان عمومی از بین رفته که تقریبا کلیه آنها مجددا بازسازی شده است. گفته شد که سیاست دولت در این منطقه بازسازی سریع واحدهای خسارت دیده بود که در جریان بازسازی نیز حملات دنبال می‏شد. این حملات از سپتامبر 1980)شهریور 59) تاکنون مجموعا 30 کشته و 245 مجروح به جای گذاشته است.

100- در فاصله‏ی 10 و 25 کیلومتری شهر یک پایگاه هوایی و یک مرکز آموزش برای پرسنل لجستیک واقع شده است. کرکوک یک منطقه تولید نفت می‏باشد و نزدیک‏ترین تأسیسات نفتی در 10 کیلومتری شهر قرار دارد. تعداد بی‏شماری کارخانه و کارگاه کوچک، بدون اهمیت نظامی در شهر وجود دارد که بنا به اظهارات مقامات بسیاری از آنها با حملات از بین رفته و مجددا ساخته شده است.

مشاهدات هیئت

101- هیئت جهت بازدید به پنج نقطه برده شد. در نخستین محل یک خانه نشان داده شد که از بین رفته بود. در کنار این خانه و در فاصله 200 متری آن یک منطقه انبار نفت با هفت مخزن بزرگ قرار داشت که 4 مخزن آن از بین رفته بود. در کنار دومین محل مورد بازدید که منطقه مسکونی بود، یک ایستگاه راه‏آهن و یک ترمینال اتوبوس واقع شده بود. در این منطقه یک خانه تخریب شده و دو ساختمان دیگر خسارت دیده بود و مجددا بازسازی شده بود. محل سوم، منطقه مسکونی دیگری بود که اداره بهداشت محلی آن از بین رفته و تعدادی خانه خسارت دیده بودند. در منطقه مسکونی چهارم دو خانه از بین رفته و مجددا ساخته شده بود. محل پنجم، منطقه تجاری واقع در بخش قدیمی شهر بود که تخریب شده و منطقه‏ای به وسعت 75 در 75 متر هموار شده بود، اما هنوز بازسازی نشده بود. به هیئت اطلاع داده شد که در این محل از راکت استفاده بیشتری شده است و در نتیجه، 12 نفر کشته و 53 نفر مجروح شده‏اند. در این محل سر در یک مسجد نیز خسارت جزیی دیده است. فواصل میان 5 محل در حدود یک کیلومتر بود. این حوادث به خوبی توسط مقامات عراقی مستند شده و ادعاهای آنان را تقویت می‏کرد. مقامات تصویر مهمات استفاده شده از جمله بمب‏های خوشه‏ای و نیز ساختمان‏های خسارت دیده‏ای را که مجددا بازسازی شده بود، به هیئت نشان دادند. هیئت قطعات مهمات مورد استفاده را مشاهده نکرد زیرا مقامات عراقی مدعی بودند که این قطعات را به بغداد ارسال کرده‏اند. کلیه خسارت‏های یاد شده در فواصل زمانی 25 سپتامبر تا 8 اکتبر 1980 (3 تا 16 مهر 1359) بوده است.

102- در این شهر بیشتر خسارت‏هایی که در مراحل اولیه جنگ رخ داده بود تعمیر شده و هیئت قادر نبود در مورد نوع مهماتی که در محل‏های مختلف استفاده شده بود تحقیق نموده و یا آن را تصدیق نماید. به هر حال هیئت بر این نظر است که مدارک ارائه شده (تصاویر) و نیز خسارات مشهود، تقویت کننده ادعاها، درباره زیان‏های مالی است.

ز – زبیر 30 می 1983 (9 خرداد 1362)

اطلاعات ارائه شده به هیئت توسط مقامات عراق‏

103- جمعیت قبل از جنگ 112000 نفر بود و بدون تغییر باقی مانده بود. شهر در 40 کیلومتری مرز واقع شده است. طبق اظهار مقامات، در شروع جنگ، حملات هوایی بسیاری را خلبانان ایرانی انجام دادند و تنها یک بار موفق شدند بیمارستان شهر را در

22 سپتامبر 1983 (شهریور 1359) هدف قرار دهند که سه نفر کشته و 14 نفر مجروح شدند. آخرین حمله هوایی به شهر در می 1981)خرداد 1360) رخ داد و از 24 اکتبر 1982 (2 آبان 1361) تا زمان بازدید هیئت شهر زیر برد توپخانه دوربرد ایران قرار گرفت. از این پس شهر 12 بار گلوله باران شد که در مجموع 47 گلوله به سمت شهر شلیک شد و در نتیجه آن 20 نفر کشته و 63 نفر مجروح شدند. حملاتی نیز به نزدیکی یک پل بر روی یک کانال در 15 کیلومتری شهر صورت گرفته است. شهر تنها داری صنایع محلی بوده و نیروی برق خود را از بصره دریافت می‏کند و هیچ نیروگاه محلی در آنجا وجود ندارد. فاصله آن از خطوط جبهه ارائه نگردید.

مشاهدات هیئت

104- هیئت به پنج محل جهت بازدید برده شد، در دو حادثه‏ای که در 24 اکتبر 1982 (2 آبان 1361) رخ داده، یک گلوله به خیابانی در منطقه مسکونی برخورد کرده بود و نیز محل اصابت ترکش‏هایی بر روی دیوار مشخص بود و یک تیرک فلزی به وسیله ترکش سوراخ شده بود. به هیئت اطلاعات داده شد که 9 نفر در آنجا کشته و 43 نفر مجروح شده‏اند. دومین گلوله، به خیابان دیگری اصابت کرده بود که هیچ تلفاتی نداشت. در سومین محل یک خانه با یک گلوله در 18 آوریل 1983 (29 فروردین 1362) آسیب دیده بود. به هیئت گفته شد که در این محل دو نفر کشته و چهار کودک نیز مجروح شده‏اند. هیئت با چهار کودک مجروح ملاقات کرد. ترکش‏های ارائه شده به هیئت مورد بررسی قرار گرفت و دقیقا مشخص بود که متعلق به گلوله توپ کالیبر بزرگ است. در چهارمین محل در حومه شهر، یک ایستگاه پمپ بنزین مورد اصابت قرار گرفته بود و یک مخزن در 28 مارس 1983 (8 فروردین 1362) آسیب دیده بود. در این محل، آماری از تلفات ارائه نشد. در پنجمین محل بخشی از یک خانه واقع در منطقه مسکونی در 18 آوریل 1983 (29 فروردین 1362) هدف قرار گرفته و تخریب شده بود که هیچ تلفاتی نداشت. قطعاتی از جمله ترکش و یک فیوز به هیئت نشان داده شد که مسلما متعلق به گلوله توپ با کالیبر بزرگ بود.

105- هیئت در پی تحقیقات خود بر این عقیده است که شهر گلوله باران شده اما هیچ خسارت محسوسی را باعث نشده است. از مشاهده قطعات و ترکش‏های گلوله و نیز با توجه به فاصله شهر از مرز، هیئت بر این عقیده است که تنها توپخانه‏ای که می‏توانست شهر را هدف قرار دهد، توپ 175 میلیمتری بوده است.

س – فاو 30 می 1983 (9 خرداد 1362)

اطلاعات ارائه شده به هیئت توسط مقامات عراق‏

106- شهر قبل از اینکه جنگ شروع شود دارای 42000 نفر جمعیت بود و جمعیت فعلی آن در حدود 3000 نفر است که اغلب ساکنین آن، شهر را در اواسط 1981)1360) ترک کرده‏اند، این شهر در حاشیه مرز و در حدود 500 متری دهانه شط العرب که 800 متر عرض دارد، واقع شده است و از سپتامبر 1980)شهریور 59) تقریبا زیر گلوله باران روزانه قرار دارد. شهر فاو قبل از جنگ تنها منطقه‏ای در عراق بود که جهت بارگیری نفت در خلیج (فارس) از آن استفاده می‏شد. هیچ پالایشگاه نفتی در این شهر وجود ندارد.

107- طبق اظهارات مقامات عراق، در فواصل سپتامبر 1980)شهریور 59) و دسامبر 1981)دی 1360) حمله هوایی به فاو صورت گرفته است که آخرین آن در دسامبر 1981)دی 1360) رخ داده است. از زمان شروع جنگ شهر زیر گلوله باران روزانه قرار دارد و به طور متوسط، روزانه 20 تا 30 گلوله به سوی آن شلیک می‏شود.

شهر همچنین زیر آتش مستقیم تانک‏ها و مسلسل‏ها از آن سوی رودخانه می‏باشد. آمار تلفات تا آن تاریخ 96 کشته و 236 مجروح بوده است که بسیاری از آنها معلول شده‏اند. 80 درصد تلفات بر اثر گلوله باران، 10 درصد بر اثر حملات هوایی و 10 درصد با دیگر وسایل بوده است. سه هزار خانه مورد اصابت قرار گرفته که 50 درصد آنها به طور کامل از بین رفته است. 30 الی 40 درصد دیگر غیر قابل تعمیر است. شهر همواره در معرض تهدید دائمی است و به همین دلیل تاکنون هیچ گونه عملیات بازسازی و تعمیر در آن صورت نگرفته است. مقامات عراق اظهار داشتند هیچ واحد نظامی در نزدیکی شهر مستقر نیست، اما توپخانه عراق جهت پاسخگویی به آتش ایران در حدود 10 کیلومتری شهر آرایش گرفته است. از شهر فاو در هیچ زمانی جهت شروع عملیات نظامی استفاده نشده و در طی مخاصمات نیز نیرویی به آن طرف رودخانه عبور نکرده است. به ادعای مقامات عراق به استثنای نیروهای مرزی که در امتداد شط العرب مستقر هستند، نیروی نظامی دیگری در شهر وجود ندارد.

مشاهدات هیئت

108- هیئت جهت بازدید به شش محل برده شد. ابتدا خانه‏ای مورد بازدید قرار گرفت که گفته شد دو روز قبل با گلوله هدف قرار گرفته است. یکی از دیوارهای خانه ویران شده بود اما اثری از ترکش گلوله مشاهده نشد. در محل دوم از نیروگاهی در کنار

شهر و چند مغازه در حومه شهر که در 20 می 1983 (30 اردیبهشت 1362) مورد اصابت قرار گرفته بودند بازدید به عمل آمد و گفته شد سه نفر از مردم در آنجا مرده‏اند ولی نیروگاه هنوز کار می‏کرد. در سومین محل، 8 خانه در 400 متری ترانسفورماتور برق با حمله هوایی در اوایل سال 1981)اواخر 1359) از بین رفته بود. چهارمین محل در نزدیکی تعدادی مخزن نفتی بزرگ قرار داشت. در این محل 8 الی 10 خانه از بین رفته بود. در پنجمین محل که یک منطقه مسکونی بود، دو خانه کاملا تخریب شده و چند خانه به میزان متفاوت بر اثر آتش توپخانه خسارت دیده بودند. ششمین محل در پنج کیلومتری خارج از شهر و در کنار مخزن ذخیره آب قرار داشت. این محل در شروع جنگ از بین رفته بود.

109- هیئت طی بازدید از شهر فاو در حدود 40 مخزن بزرگ نفت را دید که در قسمت‏های مختلف شهر قرار داشتند و اغلب آنها از بین رفته و یا خسارت دیده بودند.

110- هیئت بر این عقیده است که تأسیسات نفتی و نیروگاه برق هدف حملات بوده‏اند و بدیهی است که در جریان گلوله باران، تعداد زیادی از ساختمان‏های مسکونی هدف قرار گرفته و به شدت آسیب دیده است.

ش – ابوالخصیب 30 می 1983 (9 خرداد 1362)

اطلاعات ارائه شده به هیئت توسط مقامات عراق

111- شهر در یک کیلومتری شط العرب واقع شده و تا 15 کیلومتری حومه بصره امتداد دارد و در حدود 8 کیلومتری مرز می‏باشد. جمعیت شهر قبل از شروع جنگ 79000 نفر بود که به همین صورت باقی مانده بود. مقامات اظهار داشتند که در شروع جنگ شهر یکبار زیر رگبار مسلسل هواپیماهای ایران قرار گرفت و یک نفر کشته شد و از آن زمان به بعد، شهر در معرض گلوله باران دائمی بوده است. آخرین بار در 28 می 1983 (7 خرداد 1362) شهر هدف آتش توپخانه ایران قرار گرفت و در مجموع 15 گلوله باران به آن شلیک شد. در این حمله یک نفر کشته شد. طبق گزارش مقامات عراقی در مجموع 3078 گلوله به سوی شهر شلیک شده است که از این تعداد 2400 گلوله به کارخانه کودسازی که در حدود 5 کیلومتری شهر واقع شده اصابت و در حدود 650 گلوله نیز به خود شهر برخورد کرده است. تعداد گلوله‏هایی که در اطراف شهر به زمین اصابت کرده 2200 گلوله می‏باشد. بر اساس آماری که مقامات ارائه دادند طی این حملات در مجموع 6 نفر

از مردم کشته و 132 نفر مجروح شده‏اند و 34 خانه به میزان خسارت دیده است.

112- بنا به اظهار مقامات، شهر یک منطقه کشاورزی است و هیچ کارخانه صنعتی به استثنای کارخانه کودسازی در نزدیکی آن وجود ندارد. منازل مسکونی کارمندان کارخانه در حدود 50 الی 200 متری ساختمان کارخانه قرار دارد. نزدیک‏ترین تأسیسات نظامی به شهر در سالمیه و در فاصله 15 کیلومتری از شهر واقع شده است.

مشاهدات هیئت

113- هیئت به مدرسه‏ای در شهر برده شد که پشت بام آن هدف مستقیم گلوله قرار گرفته و خسارت دیده بود. این مدرسه در حدود 5 کیلومتری جنوب غربی کارخانه واقع شده است همچنین هیئت جهت بازدید به محوطه کارخانه‏ای برده شد که در شروع جنگ به شدت خسارت دیده و از آن تاریخ تعطیل شده است. هیئت از منطقه مسکونی کارخانه بازدید کرد که قبلا تخلیه شده بود و حداقل چهار واحد آن به شدت آسیب دیده بود.

114- هیئت اجزا و ترکش‏های مهمات مورد اصابت به منازل مسکونی را که در داخل کارخانه به نمایش گذاشته شده بود بررسی کرد و به طور قطع مشخص شد که از کالیبرهای مختلف از جمله 203 میلی‏متری و راکت‏های BM – 21 بوده است. در مورد نحوه گلوله باران، هیئت بر این نظر است که کارخانه هدف عمده‏ی این حملات بوده و شهر به طور پراکنده مورد هدف قرار گرفته است.