جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سند شماره 050

زمان مطالعه: 3 دقیقه

– شماره سند شورای امنیت: 14957 / S

– شماره سند مجمع عمومی: 172 / 37 / A

– 8آوریل 1982)19 فروردین 1361)

نامه 5 آوریل 1982 کاردار موقت هیئت نمایندگی دائمی عراق در سازمان ملل خطاب به دبیر کل

احتراما، متن نامه آقای دکتر سعدون حمادی وزیر امور خارجه جمهوری عراق به پیوست ارسال می‏گردد.

زهیر ابراهیم محمد – کاردار موقت

پیوست

نامه تاریخ 3 آوریل 1982 وزیر امور خارجه عراق خطاب به دبیر کل

احتراما به اطلاع جناب عالی می‏رساند که در روز دوشنبه 29 مارس 1982 در ساعت 7:00 قبل از ظهر رادیو تهران از ملاقات میان رئیس جمهوری اسلامی ایران آقای علی خامنه‏ای و تعدادی از تروریست‏های عراقی که در ایران به سر می‏برند، خبر داد که به شرح ذیل است:

آقای علی خامنه‏ای رئیس جمهوری دیروز با چند تن از رجال مذهبی عراق ملاقات کرد. آنها پیروزی‏های شکوهمندی را که سربازان اسلام در جبهه‏های شوش و غرب دزفول به دست آوردند به وی تبریک گفتند. آقای خامنه‏ای در این دیدار از نقش مهم شهید آیت الله صدر و مبارزه‏اش علیه رژیم بعثی عراق و استکبار جهانی تمجید کرد. وی اظهار داشت که مردم و دولت جمهوری اسلامی ایران نسبت به حوادث عراق بی‏تفاوت نخواهند بود. همان طور که ما با عراق با مرزهای طولانی، نسبت‏های خویشاوندی و روابط اسلامی مرتبط هستیم. بنابراین، ما نمی‏توانیم در برابر قدرت‏های بزرگ که درباره سرنوشت عراق تصمیم‏گیری می‏کنند، سکوت اختیار کنیم. آقای خامنه‏ای افزود که دولت بعدی عراق باید اسلامی و مردمی باشد.و اصل ولایت فقیه می‏بایست اساس سیستم حکومتی عراق در آینده باشد. آقای خامنه‏ای به منحرفین در عراق هشدار داده و بر لزوم هشیاری رجال مذهبی تأکید کرد. وی خواستار آن شد که از تجربه انقلاب ایران در استقرار دولت اسلامی استفاده کنند. وی در اظهاراتش توضیح داد از آنجایی که

کشورها دارای حدود و ثغور به خاطر آداب و رسوم و مرزهای جغرافیایی هستند در حکومت اسلامی تحت رهبری امام خمینی هیچ گونه مرزی به خاطر آداب، رسوم و مرزهای جغرافیایی نخواهد بود.

در این اظهارات صریح، رئیس جمهوری اسلامی ایران گفت آنچه که ما اعلام کرده و تأکید می‏کنیم در چارچوب مقررات بین المللی است. از زمان به قدرت رسیدن پس از سقوط شاه، هدف اصلی رژیم ایران اشغال عراق و استقرار یک رژیم عراقی تحت قیمومت[امام]خمینی مشابه رژیم فعلی ایران می‏باشد. این هدف بر اساس سیاست استقرار دولت‏های همسو در ارتباط با عراق و کشورهای عربی در خلیج عربی[فارس]به عنوان حوزه نفوذ و تسلط ایران می‏باشد.

رژیم ایران هیچ تلاشی جهت پایان دادن به اقدامات تجاوزگرانه و رؤیاهای توسعه طلبانه‏اش به عمل نمی‏آورد و از ابتدا شروع به توطئه و اقدامات خرابکارانه و دخالت در امور داخلی ما نموده و نهایتا جنگ تجاوزگرانه علیه عراق را از تاریخ 4 سپتامبر 1980 آغاز کرد.

اظهارات آقای خامنه‏ای در مقام ریاست جمهوری که عالی‏ترین مقام رسمی دولت ایران، بر اساس مقررات بین المللی می‏باشد، حاکی از ابعاد خطرناک و دور از دسترس و مغایر با مبانی اساسی نظام فعلی بین المللی است که این ابعاد باید در جای خود مورد ملاحظه قرار گیرد که عواقب آن فروپاشی اصول شناخته شده حقوق بین المللی می‏باشد.

اظهارات آقای خامنه‏ای نشان دهنده دعوت جدید جهت بازگشت و توسعه سیستم ملوک الطوایفی بر کشورهای مستقل می‏باشد و این در زمانی است که جامعه بین المللی راه طولانی را در روند خلع ید از استعمار طی کرده، استعماری که جهان را میراث گذشتگان می‏پنداشت، از ریشه برچیده شد. این اظهارات همچنین به منظور به هم ریختن شخصیت بین المللی دولت‏های عضو جامعه بین المللی و رد مفاهیم مرزهای جغرافیایی به عنوان گامی جهت توسعه طلبی ارضی به شمار می‏رود.

این سیاست‏های توسعه طلبانه و تجاوزگرانه حکومت ایران در اظهارات آقای خامنه‏ای تصریح شده و حاکی از نقض آشکار برخی از اصول حقوق بین المللی است که جامعه بین المللی به اتفاق آرا آن را تصویب و در اعلامیه روابط دوستانه مجمع عمومی سازمان ملل طی قطعنامه 2625 (XXV) سال 1970 منتشر شده است. در این میان مهم‏ترین اصول، اصول عدم دخالت در امور داخلی و احترام به حاکمیت دولت‏هاست.

عراق از ابتدای جنگ و به ویژه در 23 سپتامبر 1980 در بیانیه آقای صدام حسین رئیس جمهوری عراق اعلام کرد که قصد تجاوز به ایران را نداشته و هیچ گونه جاه طلبی در مورد تمامیت ارضی ایران ندارد. عراق خاطر نشان ساخت که از خود در برابر تهدیدات ایران دفاع می‏کند و برای استقرار صلح عادلانه آمادگی دارد. عراق از این روش پیروی کرده و خارج از مواضع اصولی روشن خود، حرکت نکرده است.

برعکس، رژیم ایران کلیه درخواست‏های صادقانه عراق را رد کرده و بر ادامه جنگ اصرار می‏ورزد، به دلیل اینکه هرگز از طرح‏ها و مقاصد توسعه طلبانه‏اش دست برنداشته است. رئیس جمهوری حکومت ایران تأکید داشته است که هیچ مرزی میان عراق و ایران را به رسمیت نمی‏شناسد و ایران برای آینده عراق و حکومت آن تصمیم خواهد گرفت. شاید عراق یکی از استان‏های ایران باشد.

همان طور که ما توجه جناب عالی را به این حقایق جلب می‏نماییم به وضوح سیاست‏ها و اهداف تجاوزگرانه و خطرناک رژیم ایران را به روشنی گوشزد کرده و از جناب عالی در خواست می‏نماییم موضعی بر اساس حقوق بین المللی و منشور سازمان ملل و اصول و اهداف کشورهای عدم تعهد اتخاذ نمایید. تنها در چنین حالتی است که از اصول و عدالت دفاع خواهد شد و روابط بین المللی عادی و دست یابی به صلح و امنیت بین المللی امکان پذیر می‏گردد و رفاه و شادمانی مردم محفوظ خواهد ماند.

دکتر سعدون حمادی – وزیر امور خارجه جمهوری عراق