جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سازمان رزم‏

زمان مطالعه: 2 دقیقه

نیروهای شرکت کننده از ارتش جمهوری اسلامی در این عملیات عبارت بودند از:

– تیپ 1 زرهی از لشکر 16 قزوین.

– تیپ 1 از لشکر 77 پیاده خراسان.

– تیپ 3 زرهی از لشکر 92 زرهی اهواز.

همچنین سه گردان توپخانه تقویت شده برای کمک مستقیم به تیپ‏های عمل کننده مأمور شده بودند.

نیروهای شرکت کننده از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در این عملیات عبارت بودند از:

– تیپ 1 عاشورا شامل 9 گردان پیاده.

– تیپ 2 کربلا شامل 3 گردان پیاده.

– تیپ 3 امام حسین (ع) شامل 8 گردان پیاده.

– تیپ 4 امام سجاد (ع) شامل 4 گردان پیاده.

– تیپ امام حسن (ع) شامل 3 گردان به عنوان احتیاط.

در مجموع، استعداد نیروهای ارتش شامل 6 گردان تانک، 6 گردان مکانیزه و 1 گردان پیاده و 30 آتشبار توپخانه بود. استعداد نیروهای سپاه نیز شامل 27 گردان پیاده، 2 گردان مکانیزه، 1 گردان تانک و 2 گردان تقویت شده‏ی ادوات بود.

در این طرح بر اساس گزارش قرارگاه مقدم نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی، توان رزمی نیروهای خودی و دشمن چنین مقایسه شده بود:

»از نظر تعداد تانک به نسبت 5 / 2 به یک و از نظر تعداد یگان‏های مکانیزه به نسبت دو به یک بر او برتری داریم و از نظر تعداد نفربر یک به یک مساوی و از نظر یگان‏های پیاده‏ی ما با احتساب سپاه پاسداران، به نسبت چهار به یک بر او برتری داریم. از نظر آتش توپخانه، ما به نسبت 5 / 2 به یک بر او برتری داشته ولی چنانچه محدودیت مهمات همچنان ادامه یابد و مرتفع نگردد، این نسبت تقلیل می‏یابد… دشمن با توجه به دارا بودن یک تحرک عالی و احداث جاده در منطقه اشغالی، دارای امکانات یک واکنش سریع و شدید در مقابل ما بوده و نسبت دارا بودن یگان احتیاط و تقویت

در سطح تیپ زرهی یا مکانیزه، سه به یک به نفع دشمن برآورد می‏شود.» (1).

این گزارش عنصر اصلی برتری بر دشمن را حضور سپاه و روحیه تهاجمی‏اش می‏داند:

»تفوق غیر قابل انکار ما بر دشمن میل جنگ‏جویی و روحیه تهاجمی سپاه پاسداران می‏باشد که به نیروهای رزمنده ارتش نیز توانایی تازه می‏دهد.» (2).

همچنین، در این گزارش آمده است که دشمن، از نظر وضعیت زمین و نیروی هوایی بر نیروهای خودی برتری دارد. در پایان گزارش چنین نتیجه‏گیری شده است:

»از نظر عوامل فیزیکی، توان رزمی به غیر از یگان‏های پیاده و احتمالا توپخانه، برتری با دشمن ولی از نظر عوامل نامحسوس مانند روحیه تهاجمی نیروهای رزمنده و میل به پایان دادن جنگ و شکست متجاوز، برتری با ما خواهد بود.» (2).

بنابراین، در برآورد قرارگاه مقدم نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی عنصر اصلی برتری نیروهای خودی بر دشمن نیروهای پیاده و از نظر عوامل نامحسوس، «روحیه تهاجمی و میل جنگ‏جویی» ذکر شده است که اساسا هر دو مورد متکی بر حضور نیروهای سپاه بود.


1) گزارش قرارگاه مقدم نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی، ص 3.

2) همان.