جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

زمینه (1)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

بیشتر محافل دولتی ایالات متحده و بسیاری از تحلیل گران به این نتیجه رسیده‏اند که جمهوری اسلامی ایران از تعدادی برنامه‏ی هسته‏ای – که برخی پنهان و برخی دیگر آشکار هستند – پشتیبانی می‏کند که این امر در آینده‏ای نه چندان دور، راهکار تهیه و به کارگیری سلاح‏های هسته‏ای را در اختیار این کشور قرار خواهد داد. نگرانی از برنامه‏های هسته‏ای ایران را می‏توان به چهار مؤلفه تقسیم کرد:

1 – تحقیقات غیر نظامی و راکتورهایی که مشغول فعالیت، در دست ساخت و یا برنامه‏ریزی شده هستند؛

2 – تلاش‏های پنهانی ایران، برای راه‏اندازی برنامه غنی سازی اورانیوم گریز از مرکز و یا احتمالا تأسیساتی برای جدا سازی پلوتونیوم (فرآوری مجدد(؛

3 – کوشش عوامل ایرانی برای خرید غیر قانونی مواد قابل شکافت و اقلام دارای » کاربرد دوگانه » که در ساخت سلاح‏های هسته‏ای به کار می‏روند، از منابع خارجی بیشتر – نه انحصارا – از اروپا و شوروی سابق؛

4 – برنامه ساخت موشک‏های زمین به زمین که احتمالا هدف از آن پرتاب سلاح‏های کشتار جمعی می‏باشد. (1).

همچنین بحث درباره‏ی سلاح‏های هسته‏ای ایران، با موضوعاتی همچون مقاصد سیاسی – نظامی ایران، دامنه، بزرگی، زمان‏بندی، هزینه مالی، مزایا و مضار استراتژیک یک برنامه هسته‏ای ارتباط دارد.

تصمیم ایران برای تهیه و استقرار سلاح‏های هسته‏ای، دارای پیامدهای دامنه‏دار و نیز وخیمی برای امنیت و ثبات خاورمیانه‏ی بزرگ خواهد بود. این امر حتی در مناطقی بسیار فراتر از خلیج فارس، در مدیترانه شرقی، قفقاز، جنوب آسیا و آسیای مرکزی تأثیر خواهد گذاشت. در حالت‏های حاد و افراطی، ترس از ورود سلاح‏های هسته‏ای به زرادخانه ایران ممکن است باعث شود کشورهایی چون اسراییل و حتی ایالات متحده در اقدامی پیشگیرانه، دست به عملیات نظامی علیه این کشور بزنند. سلاح‏های هسته‏ای ایران سوار بر موشک‏های زمین به زمین با برد متوسط، اهمیت استراتژیک بسیار بیشتری نسبت به استقرار سلاح‏های شیمیایی یا بیولوژیکی دارند. بنابراین، چگونگی جلوگیری از برنامه هسته‏ای ایران برای ایالات متحده باید از اولویت بالایی برخوردار باشد. این که این هدف (جلوگیری از برنامه هسته‏ای ایران) قابل تحقق است یا خیر و اگر چنین است آیا با اتخاذ سیاست مصالحه جویانه یا از راه اتخاذ سیاست مقابله و یا ترکیبی از هر دو راه می‏تواند به بهترین نحو تحقق یابد، موضوع مهم مورد بحث در سیاست آمریکا نسبت به ایران است.

در بررسی راهکارهای سلاح‏های هسته‏ای ایران باید چند واقعیت تحلیلی و سیاسی را مورد توجه قرار داد. نخست آن که بدون دسترسی به اطلاعات بسیار طبقه‏بندی شده، حدس و گمان درباره‏ی ماهیت دقیق فعالیت‏های ایران برای تحلیل گران محدود خواهد بود. دوم این که در مطبوعات و در میان تحلیل گران سیاسی این کشور، بحث عقلانی بودن موضع کنونی این کشور نسبت به سلاح‏های هسته‏ای روز به روز داغ‏تر می‏شود. سوم این که، جوهره‏ی بحث‏ها در ایران بیشتر درباره‏ی چگونگی ارتباط نوسانات سیاست خارجی با سلاح‏های هسته‏ای است و نه مسائل فنی یا نظامی. چهارم این که در ایران بحث عمومی در مورد تعداد گزارش‏ها و بیانیه‏های غرب اندک است. این امر نشان می‏دهد که جمهوری اسلامی برای فراهم آوردن تکنولوژی مورد نیاز، دست به ابتکارات پنهانی زده است که به طور مستقیم در ساخت سلاح‏های هسته‏ای سودمند می‏باشد.

تمایل ایران برای بررسی راهکار سلاح‏های هسته‏ای، از دهه 1960 یعنی هنگامی ایجاد شد که دولت طرفدار آمریکا (شاه) آرزوهای بزرگی برای نقش ایران در منطقه و جهان، در سر می‏پروراند. با این حال، جنگ خونین این کشور با عراق از 1980 تا 1988 و استفاده بغداد از سلاح‏های شیمیایی در این جنگ و حس انزوای ایران در جامعه جهانی، سبب شد مباحث داغی در دولت درباره‏ی فواید و قابلیت‏های سلاح‏های هسته‏ای صورت پذیرد. افزون بر این، آزمایش‏های هسته‏ای هند و پاکستان، در مه 1998 باعث شد استدلالات و موضع آن دسته از افرادی که در ایران سلاح‏های هسته‏ای را جزء اساسی دفاع ملی تلقی می‏کردند، تقویت شود. به علاوه، وجود قابلیت هسته‏ای اسراییل و موشک‏های دوربرد این کشور، احساس آسیب پذیری ایران را افزایش می‏دهد.


1) سه موضوع نخست به تفصیل در کتاب زیر مورد بحث قرار گرفته است: Rodney W.Jones, Mark G. Mc Donough, toby F. Dalton, GreGory D. Koblentz, Tracking Nuclear Proliferation: A Guide in Maps and Chrts, 1998)Washing ton DC: Carnegie Endow Ment for international Peace ,1998)PP.169-182.