جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

زمینه‏های تحول در جنگ (1)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

در چنین وضعیتی که به دلیل فقدان استراتژی آفندی در مقابله با تعرضات دشمن، بن‏بست نظامی حاکم بود و نیز وجود بحران سیاسی داخلی در کشور چالش‏های اساسی فرا روی نظام جمهوری اسلامی قرار داده بود، ادامه حیات نظام لزوما به پاسخ مناسب برای شکستن بن‏بست و فائق آمدن بر بحران بستگی داشت. لذا اکنون نوبت نیروهای سپاه پاسداران و نیروهای مردمی بود که با اتخاذ تدابیر انقلابی، خط بطلانی بر بینش لیبرالیستی که تا این زمان مانع از حضور و تأثیرگذاری آنها در جنگ شده بود، بکشند. در این موقعیت سپاه که نماینده خط امام در جبهه‏ها به شمار می‏آمد و با تأسی به اندیشه‏های دفاعی رهبر انقلاب که هر نوع سازشی را مطرود می‏دانست، باید شیوه تازه‏ای را در عرصه نبرد جاری می‏کرد که قادر باشد در پرتو آن از حاکمیت خط سازش جلوگیری کند و بتواند بن‏بست ایجاد شده را بشکند. حتی موفقیت‏های محدود می‏توانست کارآیی شیوه‏های هجومی رزمندگان اسلام را نشان دهد و هوای تازه‏ای را برای تنفس نیروهای خودی فراهم آورد؛ ضمن آن که آثار منفی شکست‏ها را در میدان‏های نبرد و در پشت جبهه‏ها بزداید.

سپاه با چنین هدفی، برای فائق آمدن بر مشکلات جنگ، در وهله اول شکستن محاصره آبادان را در دستور کار خود قرار داد و نخست «ستاد عملیات جنوب» (1) را تشکیل داد تا هویت سازمان سپاه پاسداران در منطقه جنوب مشخص گردد. پس از آن با افزایش تحرک و ابداع تاکتیک‏های جدید در تهاجم به دشمن، اجرای عملیات‏های ایذایی و محدود را مورد توجه قرار داد.

تدابیر سپاه در این مرحله برای پاسخ به ضرورت‏های موجود، عبارت بود از:

– تداوم جنگ با اجرای عملیات محدود.

– تکیه بر وحدت، ایمان و عشق به شهادت.

– گسترش سازمان رزم با جذب نیروهای انقلابی – مردمی.

– هماهنگی و همکاری کامل با واحدهای پشتیبانی آتش ارتش جمهوری اسلامی ایران و به کارگیری نیرو و امکانات آنها.

– اتخاذ تاکتیک‏های جدید با اتکا بر نیروهای پیاده و اجرای عملیات در شب.

– آشنایی با وضعیت زمین منطقه و استفاده کامل از آن.

– ایجاد شبکه‏هایی برای جمع‏آوری اطلاعات از دشمن و تکیه بر اطلاعات در طرح‏ریزی عملیات‏ها.

اولین قدم در تحقق تدابیر فوق – که دورنمای اصلی آن زمینه‏سازی برای شکستن محاصره آبادان بود – اجرای موفقیت‏آمیز عملیات امام مهدی (عج) در26 / 12 / 1359 در غرب سوسنگرد بود که انگیزه تعیین کننده‏ای را برای اجرای عملیات‏های بعدی در پی‏داشت، طوری که تا 21 خرداد 1360 تعداد 14 عملیات محدود و ایذایی در محورهای مختلف با موفقیت اجرا شد. مهم‏ترین ویژگی‏ها و آثار این سلسله عملیات‏ها چنین بود.

– عاشورایی جنگیدن (به عنوان اصلی‏ترین عنصر مکتب دفاعی نیروهای انقلابی(.

– قرار گرفتن فرامین و رهنمودهای امام خمینی در سرلوحه کار.

– خلق شیوه‏ی جدیدی در جنگ که اساس آن بر عملیات بود به جای تاکتیک.

– تحول در روابط انسانی مجموعه‏ای که دست‏اندر کار طراحی، فرماندهی، پشتیبانی و اجرای عملیات بودند؛ به ویژه وجود محبت بین رزمندگان و فرماندهان.

– تحول در مدیریت جنگ که اساس فکری آن مبتنی بر تغییر و تحول بود در مقابل تفکر ایستا.

– تلاش برای تحول و گسترش سازمان رزم.

– تغییر و تحول در صحنه نبرد.

– به کارگیری دانش و اطلاعات در طراحی و اجرای عملیات‏ها.

– به کارگیری تکنولوژی و ابتکارات و نوآوری.

– ایجاد اعتماد به نفس و نشان دادن توانایی و قابلیت‏های نیروهای انقلابی.

– توجه به اصل غافل‏گیری.

– تضعیف روحیه نیروهای عراقی.

– دگرگونی در نگرش دشمن به تحولات تاکتیکی جدید ایران.

– شکل‏گیری ترکیب جدید ارتش و سپاه (زمینه‏ای برای ایجاد وحدت فرماندهی در جنگ(.


1) ستاد عملیات جنوب مسئولیت منطقه دهلران تا آبادان را بر عهده داشت. البته این منطقه به تناسب معابر تهاجم نیروهای عراقی و یگان‏هایی که از سپاه برای مقاومت در برابر دشمن تشکیل شده بود، به چند محور تقسیم شده بود.