جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

رهیافت‏ها در امنیت ملى

زمان مطالعه: 2 دقیقه

از قدیم الایام در خصوص امنیت ملى دو دیدگاه عمومى وجود داشته است؛ در یک دیدگاه توجه عمده به نگرش‏ها، باورها، انگیزه‏ها و ملاک‏هاست که از آن به دیدگاه ذهن گرایان یاد مى‏شود. از دید این گروه، امنیت ملى پدیده‏اى ذهنى و فاقد مفهوم عینى و واقعى است و به اولویت‏هاى متفاوتى تجزیه‏پذیر است. امنیت ملى از این دیدگاه، مترادف با تصمیمات اقتدارآمیز تصمیم گیرندگان اصلى سیاسى در جهت تعیین نیازها و خواسته‏هاى کشور، مى‏باشد. به عبارتى، تصمیم‏ها و اقدام‏هاى سیاسى تصمیم گیرندگان سیاسى، معیارهایى هستند که باید منافع ملى و امنیت ملى بر اساس آنها مورد ارزیابى قرار گیرد. هانتینگتون از نظریه پردازان اصلى این دیدگاه مى‏باشد و امنیت ملى را مترادف با مجموعه‏ى منافعى مى‏داند که تصمیم گیرندگان ملت انتخاب

مى‏نمایند. (1).

گروه دوم افرادى هستند که امنیت ملى را مساوى عوامل و منابع حیاتى کشور مى‏دانند که در عالم واقع تحقق خارجى دارند و حفظ موجودیت و ارتقاى آنها ملاک اصلى تحقق امنیت ملى در جامعه مى‏باشد. از دید این گروه امنیت، مفهومى است تجزیه‏ناپذیر که قدرت، ضامن بقا و پویایى آن مى‏باشد. همچنان که اندیشمند اصلى این دیدگاه مى‏گوید: «در طول تاریخ، ملت‏ها به طور روزافزونى در صدد استفاده از قدرت براى کنترل افکار انسان‏ها بوده‏اند تا کسب قلمرو ارضى.» (2).

نکته‏ى قابل توجه در دو دیدگاه این است که هر دو به اعتقاد و شناخت خویش، امرى را ملاک امنیت ملى مى‏دانند که آن، در اولى تصمیم رهبران سیاسى، و در دومى مجموع منافعى است که تصمیم گیرندگان انتخاب مى‏کنند.

همچنین در هر دو دیدگاه، توجه عمده به ملاک و معیارهایى است که باید در رفتارها رعایت گردد.

برگشت هر دو رهیافت به نوع و محتواى تصمیم است؛ تصمیمى که بر اساس نمودار 3، نوع و چگونگى آن بستگى به حوزه‏ى معرفتى و ارزشى دارد و در این حوزه، عواملى که زیرساخت‏هاى اصلى، شیوه و نوع رفتار و کردار و گفتار و در یک کلام فرهنگ شخص را مى‏سازند، قرار دارند.


1) تهامى، امنیت ملى و تهدیدات، دانشگاه عالى دفاع ملى، 1380، ص 72 و فراهانى، على‏اصغر، بررسى مفاهیم نظرى امنیت ملى، مرکز آموزش مدیریت دولتى، 1374، ص 11.

2) Hans J, Marjenthan, Politics Amony Nations , New York : Alfred A. Knopf. 1967. chap. 3.