جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

دلایل انتخاب منطقه عملیات (1)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

منطقه هورالهویزه برای اجرای عملیاتی بزرگ در سال 1362 انتخاب شد. عملیات خیبر تا آن زمان (سال 1362) ابتکار عملی بی‏نظیر در جنگ به شمار می‏رفت. این منطقه می‏توانست جبهه خودی را دوباره از توانایی‏های گذشته بهره‏مند ساخته، دشمن را با وجود پیچیدگی در خطوط دفاعی و طرح‏های پاتک، از امکان مقابله با رزمندگان

اسلام محروم کند. زیرا دشمن تصور نمی‏کرد ایران در هورالهویزه که دارای وسعت زیاد و فاصله طولانی از ساحل تا هدف‏ها بود، دست به عملیات بزند، چون ایران در چهار سال گذشته هیچ‏گاه در این منطقه عملیاتی اجرا نکرده بود.

پیچیدگی و پر مانع بودن خطوط دفاعی عراق در جبهه جنوب و وجود استحکامات و خاکریزهای متعدد، موجب شد تا فرماندهان سپاه در پی یافتن منطقه‏ای برای عملیات باشند که در آن استفاده از توانایی‏های خودی امکان‏پذیر باشد و از اجرای تک جبهه‏ای پرهیز شود. در این میان، منطقه هورالهویزه بیش از سایر مناطق از این ویژگی‏ها برخوردار بود. در واقع، رزمندگان اسلام می‏توانستند در این منطقه یک بار دیگر حمله به دشمن را توأم با غافل‏گیری از جناح و بدون برخورد با خطوط پر مانع، انجام دهند. دلیل دیگر انتخاب این منطقه عملیاتی، بی‏توجهی دشمن به آن بود؛ زیرا عراق به تصور اینکه ایران از این منطقه دست به حمله نمی‏زند، سازمان نظامی مناسبی در آن مستقر نکرده بود، طوری که کل منطقه عملیاتی، از العزیر تا القرنه و جزایر مجنون را چند گردان پدافندی حفاظت می‏کردند. در مجموع می‏توان گفت که منطقه هور با در نظر گرفتن توان نیروهای خودی و دشمن، و نیز نقش زمین و تأثیرگذاری آن، انتخاب شد (1).

هدف از عملیات خیبر، انهدام نیروهای سپاه سوم ارتش عراق، تأمین جزایر مجنون شمالی و جنوبی و ادامه تک از جزایر و محور طلائیه به سمت نشوه و الحاق با نیروهایی بود که از محور زید به دشمن حمله می‏کردند. در این عملیات، همچنین در نظر بود که خشکی شرق دجله از طریق هور تصرف شود تا امکان تقویت‏های عمده، از سمت شمال به سپاه سوم ارتش عراق از میان برود.


1) مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، از خرمشهر تا فاو، نوشته محمد درودیان، تهران، 1376، ص 76.