جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

دلایل انتخاب منطقه شلمچه (1)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

1 – ارزش سیاسی – نظامی منطقه: در اوضاع حاکم بر جنگ، منطقه عملیاتی و اهمیت سیاسی – نظامی آن جایگاه ویژه‏ای داشت. شهر بصره دومین شهر مهم عراق از جنبه سیاسی، نظامی و اقتصادی، به عنوان مهم‏ترین هدف استراتژی نظامی جمهوری اسلامی بود و منطقه شلمچه سرپلی مناسب برای دستیابی به شهر بصره و تأسیسات عمده نفتی عراق به شمار می‏آمد.

2 – استقرار یگان‏های خودی در منطقه و نقش آن در غافلگیری دشمن:

منطقه شلمچه یکی از محورهای پشتیبانی کننده عملیات کربلای 4 بود و بخش بزرگی از منطقه و عقبه‏های آن به طور نسبی آماده بهره‏برداری شده بود. همین موضوع از سویی، مشکل زمان را تا حدود زیادی حل می‏کرد و از سوی دیگر، به دلیل کاهش نقل و انتقالات و تحرکات، حساسیت دشمن را برنمی‏انگیخت. همچنین، به دلیل حضور همه یگان‏های رزمی سپاه در منطقه عمومی خرمشهر و آبادان، چندان به جابجایی و نقل و انتقال نیاز نبود و این مسئله در غافل‏گیری دشمن بسیار مؤثر بود.

3 – انطباق ویژگی‏های منطقه شلمچه با شعار «عملیات سرنوشت‏ساز«: تصرف شلمچه به دلیل نزدیکی به بصره و اهمیت آن در تأمین اهداف

سیاسی و نظامی ایران، می‏توانست تا حدودی پاسخ‏گوی انتظاراتی باشد که از تبلیغات گسترده‏ی اجرای «عملیات سرنوشت‏ساز» برای مردم ایجاد شده بود. به خصوص آنکه رژیم عراق همواره در طول جنگ بیشترین تبلیغات را درباره استحکام خطوط پدافندی خود در شلمچه انجام داده بود و خطوط دفاعی شرق بصره، نفوذ ناپذیرترین دژ عراق در تبلیغات این کشور و رسانه‏های جهانی معرفی شده بود.

4 – تناسب منطقه با توان موجود: محدودیت توان خودی در پشتیبانی از جنگ، همواره انتخاب منطقه عملیاتی را تحت‏الشعاع قرار می‏داد، ولی در این مقطع، توان باقی مانده از عملیات کربلای 4، برای اجرای عملیاتی گسترده در منطقه شلمچه کافی بود. پس از توقف عملیات کربلای 80، 4 درصد از توان آماده شده باقی مانده بود.

5 – قابل پدافند بودن منطقه به دلیل وجود عوارض مناسب: از ویژگی‏های منطقه شلمچه، وجود عوارض طبیعی و مصنوعی متعدد در آن بود که امکان پدافند در هر مرحله از عملیات را فراهم می‏ساخت.

6 – امکان اجرای آتش مناسب: محدودیت دشمن در استفاده از جاده‏های مواصلاتی به دلیل محدودیت زمین، تأثیر آتش توپخانه و ادوات نیروهای خودی را بسیار افزایش می‏داد.

7 – موفقیت نیروهای عمل کننده در محور شلمچه در عملیات کربلای 4: در عملیات کربلای 4 موفقیت نسبی لشکر 19 فجر در شکستن خط و رخنه لشکر 57 در خط اول و دوم دشمن در امتداد دژ مرزی، زمینه مناسبی را برای اقدام در این منطقه فراهم کرد و فرماندهان دریافتند که امکان عملیات در منطقه شلمچه (پنج ضلعی) میسر است.