جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

دلائل انتخاب منطقه (1)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

در پی پاک‏سازی و تأمین منطقه عمل?ات? طریق‏القدس، تنها دو منطقه غرب رودخانه کرخه و غرب رودخانه کارون و خرمشهر در اشغال متجاوزان باقی مانده بود. برای انتخاب منطقه عملیات بعدی و نکات مثبت و منفی هر منطقه، بحث‏های فراوانی شد. دو منطقه غرب کارون – خرمشهر و منطقه غرب شوش و دزفول در دستور کار طراحان و فرماندهان نظامی قرار داشت که سرانجام پس از بررسی کارشناسی، منطقه غرب رودخانه کرخه برای عملیات انتخاب شد. علل چنین تصمیمی عبارت بود از:

1- در صورت موفقیت عملیات، مناطق آزاد شده با نیروی کمتری قابل

پدافند بود و امکان تمرکز نیرو برای عملیات در مناطق دیگر فراهم می‏شد.

2- وسعت منطقه غرب رودخانه کرخه تقریبا یک سوم منطقه غرب رودخانه کارون بود لذا با مقدورات موجود، اصل تمرکز قوا به نحو مطلوب‏تر و مطمئن‏تری تحقق می‏یافت.

3- انهدام دو لشکر قوی و دست نخورده‏ی 10 زرهی و 1 مکانیزه‏ی ارتش عراق، مستقر در غرب کرخه، ضربه سنگینی برای عراق بود و در کاهش توان رزمی‏اش تأثیر زیادی داشت.

4- با عقب راندن عراق از غرب کرخه، تهدید شهرهای حیاتی و مهم اندیمشک و دزفول رفع می‏گردید و این دو شهر و شهر شوش از برد توپخانه دشمن خارج می‏شدند.

5- شکل منطقه، مسیر خط تماس و موضع پدافندی، وجود پل‏ها و شناسایی‏های انجام شده، موجب سرعت در طرح‏ریزی و کاهش زمان آمادگی برای اجرای عملیات شد، به گونه‏ای که بین دو عملیات طریق‏القدس و فتح‏المبین وقفه طولانی به وجود نیامد. (1).

محسن رضایی در این باره گفت:

»اگر عملیات فتح‏المبین را انجام می‏دادیم، بخش زیادی از امکانات نیروهای ما آزاد می‏شد و برای آزادی خرمشهر توان ما افزایش می‏یافت. دوم اینکه ما با استعدادی که داشتیم نمی‏توانستیم در خرمشهر عمل کنیم. ضمن اینکه این جاده [اهواز – اندیمشک] به هر حال جاده مهمی بود، دزفول و شوش مهم بود و دشمن اگر عقب می‏رفت، جاده آزاد می‏شد. این دلائل در انتخاب منطقه مؤثر بود.» (2).


1) نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی، دفاع مقدس، اسفند 1371، ص 130.

2) مأخذ 2.