جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

خرج موشک‏های ایران

زمان مطالعه: 2 دقیقه

سلاح‏های متعارف، هر گاه با موشک‏های بالستیک علیه یک منطقه مسکونی به کار می‏روند، می‏توانند باعث ایجاد رعب و وحشت شوند. در جریان » جنگ

شهرها » تعداد زیادی کلاهک جنگی متعارف عراق، از نوع الحسین، تقریبا یک چهارم جمعیت تهران را از این شهر فراری داد – تجربه‏ای مشابه تجربه حملات موشک‏های 2 – V آلمان به شهر لندن – اما این نوع موشک‏ها ویرانی گسترده‏ای ایجاد نمی‏کنند.

از آنجا که موشک‏های ساده بالستیک برد بیشتری دارند، خطای هدف‏گیری آنها از صدها متر، تا کیلومترها می‏تواند افزایش یابد؛ لذا ممکن است موشک‏های دارای کلاهک‏های جنگی متعارف، به یک هدف (یا حتی بخشی از یک منطقه شهری) خسارت کمتری وارد سازند. به علاوه، چون موشک‏های بالستیک با برد بیشتر، گران‏تر از انواع آن با برد کمتر هستند. بنابراین، تعداد موشک‏های متعارف با برد بیشتر، کاهش پیدا می‏کند.

ایران ممکن است دارای نیروی موشکی بالستیک متعارف مناسب برای حمله به بغداد و دیگر اهداف نزدیک با موشک‏های اسکاد و موشک‏های چینی ارزان‏تر با برد 150 کیلومتر باشد؛ اما اگر بخواهد اسراییل و مناطق دورتر از هدف قرار دهد، اعتبار این استدلال که نیروی موشکی بالستیک این کشور مجهز به کلاهک‏های متعارف هستند به طور فزاینده‏ای مخدوش خواهد شد.

از سوی دیگر، خرج‏های متعارف موشک‏های کروز ایران – در صورتی که مجهز به هدایت دقیق بوده و به آسانی قابل دسترس باشند – می‏توانند تهدیدی نظامی یا رعب آور برای کلیه اهدافی که در بردشان قرار دارند، ایجاد کنند و از آنجا که این موشک‏ها نسبتا کم هزینه هستند، به تعداد فراوان، از آنها می‏توان استفاده کرد.

ایران می‏تواند به وسیله موشک بالستیک عوامل شیمیایی را پرتاب کند. این عوامل، در واقع متحمل‏ترین خرج برای موشک‏های دوربرد ایران هستند؛ دست کم تا زمانی که سلاح‏های هسته‏ای به تعداد مناسب در دسترس باشند، عوامل شیمیایی (در صورتی که به تعداد کافی علیه یک هدف نظامی یا یک منطقه شهری به کار برده

شوند(، به احتمال زیاد خساراتی وارد می‏آورند. مهمات از طریق انتشار مؤثرتر خرج شیمیایی بر روی هدف، می‏توانند این خسارات را بیشتر سازند، اما به کارگیری آنها – به ویژه در برابر دفاع موشکی – دشوار است. (1) همچنین موشک‏های کروز مسلح به عوامل شیمیایی، می‏توانند علیه اهداف نظامی و جمعیتی مؤثر باشند.

همچنین گزارش شده است که ایران دارای برنامه سلاح‏های بیولوژیکی می‏باشد. کاربرد عوامل بیولوژیکی هنگامی مؤثر است که خرج‏ها یا تعداد موشک‏ها بسیار محدود باشند. اما به دلیل وجود ابهامات و دشواری‏های پرتاب عوامل احتمالا آنها نقش کوچکی در نیروی موشکی بالستیک دارند. تهدید این عوامل که بر روی موشک‏های کروز نصب می‏شوند، بیشتر است. در واقع، اگر موشک‏های کروز ایران نتوانند در استحکامات دفاعی بسیار وحشتناک اسراییل، از طریق پرواز در ارتفاع پایین، مسیرهای نامنظم پرواز، نزدیک شدن تعداد زیادی از آنها از جهات مختلف و کمتر قابل رؤیت بودنشان (به لحاظ اندازه کوچک آنها) نفوذ کنند، آنگاه با انتشار عوامل بیولوژیکی بر روی اسراییل، ایران خواهد توانست این استحکامات دفاعی را درنوردد.

سلاح‏های هسته‏ای، تا زمانی که به تعداد کافی موجود نباشند در مقایسه با سلاح‏های شیمیایی، در خرج موشک‏های ایران از اهمیت کمتری برخوردار خواهند بود. این امر به ویژه در صورتی مصداق پیدا می‏کند که ایران مجبور باشد در موشک‏های خود خرج را فدای دستیابی به برد بیش‏تر کند. سلاح‏های هسته‏ای نیازمند حداقل خرج – شاید 500 تا 1000 کیلوگرم برای کشوری با توانایی‏های ایران هستند. این خرج‏ها – احتمالا محدوده‏ی موشک‏های ایران را گسترش داده و جای اندکی برای راهکارهای دیگری باقی می‏گذارند.


1) برای بحث درباره‏ی دشواری استفاده از رهاسازی زود هنگام مهمات در برابر دفاع موشکی مدرن ر. ک. ب: Defense News, June 19, 2000, p.19 & Defense News, Joly 24, 2000, P.26.