جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

حملات گسترده‏ی هوایی، موشکی و توپخانه‏ای به مناطق مسکونی و مردم غیر نظامی

زمان مطالعه: 12 دقیقه

حمله‏ی رژیم عراق به شهرها و روستاهای بی‏دفاع ایران، از جمله عملکردهای وحشیانه و ضدبشری ارتش متجاوز رژیم عراق بود. این رژیم با نادیده انگاشتن اصول انسانی و زیر پا گذاشتن مقررات و حقوق بین‏الملل بشردوستانه، حمله به مناطق مسکونی و مردم غیرنظامی را مدت‏ها پیش از تجاوز آشکار خود آغاز کرده بود و پنجاه روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، مردم بی‏دفاع شهر مهران را هدف حمله‏ی هوایی خود قرار داد. رژیم بغداد پس از این اقدام غیرانسانی، تا آغاز حمله‏ی گسترده‏ی نظامی خود در 31 شهریور 1359، صدها بار دیگر مناطق مسکونی ایران را هدف حملات هوایی، موشک و آتش توپخانه‏ی خود قرار داد. (1).

به دنبال هجوم وحشیانه‏ی ارتش عراق به سرزمین ایران اسلامی حمله علیه مناطق مسکونی به مرور زمان شدت بیشتری یافت. در آغاز، هدف دشمن کوشش برای درهم شکستن مقاومت‏های مرزی، گسیختن خطوط پشت جبهه‏ی ایران و سپس اجرای اقدامات ایذایی در شرایط مناسب با توجه به حداکثر امکانات موجود بود، اما با در پیش گرفتن جنگ شهرها، استراتژی عراق بر این مبنا قرار گرفت که نخست، با ایجاد تزلزل در روحیه‏ی مردم ایران، خطوط پشت جبهه را درهم بشکند و سپس، مقاومت نوار مرزی را که بدین‏سان تضعیف خواهد شد، از میان بردارد و تجاوز به خاک ایران را گسترش دهد. (2).

رژیم عراق پس از تجاوز آشکار به سرزمین ایران، مناطق مرزی و دیگر شهرهای ایران را هدف حمله‏های وحشیانه‏ی هوایی، موشکی و توپخانه‏ای قرار داد. هفده روز پس از آغاز جنگ، دزفول هدف نخستین حمله‏ی موشکی دشمن قرار گرفت.

»در نتیجه‏ی حمله‏های موشکی عراق به دزفول در تاریخ 16 مهر 1359، دست کم هفتاد تن شهید و سیصد تن مجروح شدند و ده‏ها منزل مسکونی و مغازه در شمال، مرکز و جنوب شرقی این شهر ویران شد…» (3).

پانزده روز بعد در خبری که از رادیو تهران پخش شد و رسانه‏های گروهی جهان آن را مخابره کردند، اعلام شد که دزفول با موشک‏هایی به طول 9 متر و وزن شش هزار کیلوگرم، در ساعت 10:00 روز 4 آبان 1359 هدف حمله واقع شده است. شروع حمله‏های موشکی به شهر دزفول، اعلام رسمی و جدی رژیم عراق در هجوم وحشیانه به شهرها، از جمله دزفول بود. تا پایان جنگ، دشمن متجاوز صدها موشک به این شهر مقاوم و انقلابی پرتاب کرد که تلفات و خسارات جانی و مالی فراوانی دربرداشت.

همچنین خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران در تاریخ 20 اردیبهشت 1362 گزارش داد: در نوزده ماه گذشته، که صدامیان مزدور از حوالی جفیر و پادگان حمید، شهر اهواز را پیوسته هدف آتش توپخانه‏های دوربرد و موشک‏های زمین به زمین خود قرار داده‏اند، حدود 1514 گلوله‏ی توپ، 34 موشک زمین به زمین و 120 راکت و بمب به سوی شهر اهواز پرتاب کرده‏اند. در جریان این حمله‏های وحشیانه، 2055 تن از هم‏وطنان بی‏گناهمان در اهواز شهید و مجروح، 1097 واحد مسکونی ویران و دست کم 200 دستگاه وسیله‏ی نقلیه منهدم شد. (4) البته پس از این تاریخ نیز شهر اهواز بارها و بارها، هدف حمله‏های هوایی وحشیانه‏ی دشمن قرار گرفت.

حمله‏های مزبور نقض آشکار حقوق بین‏الملل بشردوستانه بود. در همین مورد، ماده‏ی 7 قواعد بنیادین حقوق بین‏الملل بشردوستانه‏ی قابل اعمال در مخاصمات مسلحانه، که در سال 1978 به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل رسید، چنین بیان می‏کند:

»به منظور مصون ماندن جمعیت غیرنظامی و اموال غیرنظامی (از آثار مخاصمات مسلحانه) طرف‏های مخاصمه همیشه باید (در انجام اقدامات خصمانه‏ی خود) بین جمعیت غیرنظامی و نظامی تفکیک قائل شوند. در واقع، جمعیت غیرنظامی نباید هدف قرار گیرند و حمله‏ها صرفا باید علیه اهداف نظامی جهت‏گیری شود.«

همچنین، در بند 2 از ماده‏ی 3 قطعنامه‏ی شماره‏ی 3675 که در 9 دسامبر 1970

با نام «اصول اساسی حمایت از جمعیت غیرنظامی در مخاصمات مسلحانه» در بیست و پنجمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل به تصویب رسید، آمده است: «در انجام اقدامات نظامی، باید بر مستثنی کردن جمعیت غیرنظامی (از شمول اقدامات خصمانه) هر گونه تلاشی صورت گیرد، از جمله اینکه جمعیت غیرنظامی نباید هدف اقدامات نظامی قرار گیرند.«

هجوم وحشیانه هواپیماهای عراق به شهر ایلام در روز بزرگ‏داشت قیام 15 خرداد 1361 یکی از دهشناک‏ترین حملات عراق در این مرحله بود که حدود چهل شهید و بیش از دویست مجروح بر جای گذاشت؛ اقدامی که در رسانه‏های خارجی نیز بازتاب طولانی داشت. (5).

ماده‏ی 3 قطعنامه‏ی تفکیک کلی بین اهداف نظامی و غیرنظامی که در سال 1969 به تصویب مؤسسه حقوق بین‏الملل در اجلاس ادینبورگ رسید، مقرر می‏دارد:

»نه جمعیت غیرنظامی و نه هیچ کدام از اهدافی که کنوانسیون‏ها و معاهدات بین‏المللی صریحا آنها را حمایت کرده‏اند، نباید به عنوان اهداف نظامی تلقی شوند.«

جنگ شهرها زمانی حالت کاملا جدی و رسمی به خود گرفت که سخن‏گوی نظامی بغداد در 13 بهمن 1362 اعلام کرد:

»عراق از روز دوشنبه‏ی آینده هدف‏های تعیین شده در هفت شهر ایران (دزفول، اندیمشک، اهواز، کرمانشاه، آبادان، شوش و…) را هدف حمله قرار خواهد داد.» اما هنوز چند روز از این تهدید نگذشته بود که رژیم عراق دامنه‏ی تهدید جنون‏آمیز خود را گسترش داد و اعلام کرد که چهار شهر رامهرمز، مسجدسلیمان، بهبهان و بندر امام خمینی را نیز هدف قرار خواهد داد. (6).

صدام حسین نیز شخصا، طی سخنانی در مقابل گروهی از دانش‏آموزان و فرهنگیان دبیرستان عراقی الدجله در کویت، که به دیدار وی آمده بودند، گفت:

»امشب ساعت 24:00 آخرین ساعت هشدار ما به آنها به پایان می‏رسد. سپس آنها در قبال آنچه بر سر خلق‏های ایران خواهد آمد، مسئول خواهند بود؛ زیرا ما با هشدار دادن به خلق‏های ایران مبنی بر ترک شهرها، وظیفه‏ی اخلاقی خود را انجام داده‏ایم.» (7).

بدین ترتیب، رژیم بغداد حملات خود را به شهرهای بی‏دفاع آغاز کرد و نخست شهرهای مسجدسلیمان، اندیمشک و بهبهان را هدف حمله‏ی موشکی قرار داد. سپس در بامداد روز 22 بهمن 1362، نخست با سه موشک و پس از چند ساعت، با دو موشک دیگر مردم دزفول را به خاک و خون کشید و بیش از یکصد تن را شهید و مجروح کرد. پس از این جریان، حملات عراق به مناطق مسکونی به طور پیوسته ادامه یافت.

رژیم بغداد زیر فشار افکار عمومی جهان، به نامه دبیر کل سازمان ملل متحد، که خواستار قطع حمله علیه اهداف غیرنظامی از تاریخ 22 خرداد 1363 (12 ژوئن 1984) شده بود، پاسخ مثبت داد. صدام حسین در پاسخ به درخواست دبیر کل سازمان ملل متحد، طی نامه‏ای به تاریخ 20 خرداد 1363 (10 ژوئن 1984) نوشت:

»مفتخرم به شما اطلاع دهم دولت عراق پیشنهاد شما را مشروط بر اینکه ایران به آن پای‏بند شود، می‏پذیرد و لازم است در اسرع وقت، تدابیر فعال برای نظارت بر اجرای دو طرف اتخاذ شود.» (8).

صدام حسین دو روز بعد، در مراسم اعطای نشان شجاعت به خلبانان عراقی در سخنرانی برای ارتشیان عراق ماهیت چنین توافقات و میزان پای‏بندی رژیم عراق به توافقات بین‏المللی را نشان می‏دهد:

»شما موافقت ایرانیان را با پیشنهاد دبیر کل سازمان ملل متحد در مورد متوقف کردن حمله‏های متقابل به شهرها شنیدید، مبادا سست شوید. اینها مسائل اداری است که شما نباید گوش دهید یا به آن کاری داشته باشید.» (9).

رژیم عراق تنها یک روز پس از موافقت‏نامه‏ی مزبور مبنی بر منع بمباران مناطق مسکونی و فقط چند ساعت قبل از زمان شروع آن، در ساعت 6: 50 روز 21 خرداد 1363، دزفول را هدف چهار موشک زمین به زمین قرار داد که در این حمله 44 تن شهید و بیش از 250 تن مجروح شدند. همچنین حمله به شهرهای آبادان و خرمشهر نیز آغاز شد و پس از چندی، به دیگر شهرها و روستاهای کشور نیز گسترش یافت. تعداد 1227 شهید و 4682 مجروح حاصل تهاجم‏های عراق به شهرهای بی‏دفاع ما در این مقطع از جنگ بود. (10) صلیب سرخ جهانی در این باره اعلام کرد:

»در جنگ ایران و عراق، نیروی هوایی عراق به بمباران‏های بلاتبعیض علیه مناطق مسکونی ایران اقدام کرد و خرابی‏های درخور توجهی را به مکان‏های

صرفا غیرنظامی وارد آورد و افراد غیرنظامی زیادی را هدف قرار داد.» (11).

صدام در یکی از گفت‏وگوهایش با خبرگزاری عراق درباره حملات هوایی چنین اظهار کرد:

»… ما هر وقت که بخواهیم ویران کردن شهرهای بزرگ آنان را با نیروی هوایی و موشک‏های خود از سر خواهیم گرفت، اما ما باید کاری کنیم که آنان، کنترل اعصاب خود را از دست بدهند و حماقت‏هایی را مرتکب شوند که بر اثر آن، ما توان آن را بیابیم که نیروهای اساسی آنان را از میان برداریم.» (12).

با این استراتژی، رادیو بغداد بار دیگر طی بیانیه‏ای اعلام کرد که شهرهای دزفول، مسجدسلیمان، تهران، دهلران، اندیمشک، رامهرمز، نهاوند، بهبهان، کرمانشاه، تبریز، هویزه، اسلام‏آباد، ایلام، سنندج، مریوان، گیلان‏غرب، خرم‏آباد، همدان، اهواز، بوشهر، بندر امام خمینی، بروجرد، آغاجاری، بانه، سرپل‏ذهاب، سقز، سردشت و پیرانشهر هدف حمله‏ی هوایی قرار خواهد گرفت. (13).

بدین ترتیب تنها 9 ماه بعد از تصویب توافق‏نامه‏ی 12 ژوئن 1984 (22 / 3 / 1363(، عراق بار دیگر حمله به شهرها را آغاز کرد. در پی این بیانیه‏ی رادیو بغداد، در ساعت 1:00 بامداد پنجشنبه 16 اسفند 1363، طی بیست ثانیه، شهر دزفول با هشت موشک هدف قرار گرفت. به دنبال آن بار دیگر مجامع بین‏المللی، را واداشت تا برای توقف حمله به شهرها تلاش‏هایی را انجام دهند. از آن جمله پیشنهاد دبیر کل سازمان ملل مبنی بر قطع جنگ شهرها در تاریخ 20 اسفند بود که ایران بی‏درنگ آن را پذیرفت، اما عراق سی دقیقه پیش از موعد تعیین شده، به تهران حمله کرد و عدم پای‏بندی خود را به موازین پذیرفته شده‏ی بین‏المللی به اثبات رساند. همچنین در 17 فروردین 1364، تهران مجددا هدف حمله هوایی قرار گرفت. قبل از این حمله، روزنامه‏ی الجمهوریه چاپ بغداد در تاریخ 7 فروردین 1364 نوشت: «عراق تصمیم گرفته است که جنگی تمام عیار را تعقیب کند.» رجزخوانی‏های رادیو بغداد نیز این مسئله را تأیید می‏کرد:

»باید بدانید احساسی وجود ندارد. شهر و جبهه، کارخانه و منزل، پادگان و پارک برای ما یکی است. همه را ویران می‏کنیم و امکاناتش را هم داریم. چگونه بگوییم شهرها را نمی‏زنیم؛ مگر در شهرها چه کسانی‏اند؟» (14).

در این مرحله از جنگ شهرها نیز 570 غیرنظامی شهید و1332 غیرنظامی دیگر مجروح شدند. (15).

حمله‏های غیرانسانی ارتش عراق با حقوق جنگ مغایر بود. در ماده‏ی 52 مقررات پروتکل نخست مقرر کرده است که اهداف غیرنظامی نباید هدف حملات یا اقدامات تلافی‏جویانه قرار گیرند و حمله‏ها صرفا باید علیه اهداف نظامی باشد. در این ماده، حتی قید شده است که در صورت استفاده از مکان‏های غیرنظامی برای کمک مؤثر به عملیات نظامی (مانند پرستشگاه‏ها، مدرسه‏ها و مکان‏های مسکونی) چنین فرض خواهد شد که از مکان‏های مزبور چنین استفاده‏هایی نمی‏شود.

در قطع‏نامه‏ی شماره‏ی 8 مجمع عمومی سازمان ملل با نام قطعنامه‏ی «حمایت از جمعیت غیرنظامی در برابر خطرهای جنگ فراگیر«، که در سال 1965 به تصویب این مجمع رسید، به این ممنوعیت اشاره شده است. ماده‏ی 2 قطعنامه مقرر می‏کند: «جنگ فراگیر خطری برای جمعیت غیرنظامی و آینده‏ی تمدن است. صرفا اعلام می‏کند تمامی دولت‏ها و دیگر مقاماتی که مسئول اقدامات در مخاصمات‏اند، باید دست کم، اصول زیر را رعایت کنند: 1) اجرای حملات علیه جمعیت غیرنظامی ممنوع است. 2) اینکه باید همیشه بین افراد شرکت کننده در مخاصمات و اعضای جمعیت غیرنظامی تفکیک صورت پذیرد تا بر اثر آن، اعضای جمعیت غیرنظامی تا حد ممکن، از شمول اقدامات خصمانه خارج شوند.«

اما رژیم عراق به هیچ موافقت‏نامه یا کنوانسیون بین‏المللی پای‏بند نبود و به قول صدام، آنها[مقررات بین‏المللی یا توافقات]را چیزی بیشتر از مسائلی اداری نمی‏دانست.

عراق در دی ماه 1365، بار دیگر حملات موشکی و هوایی را از سر گرفت و شهر قم و سپس بروجرد و میانه و دیگر شهرها را نیز هدف حمله هوایی قرار داد. سپهبد ستاد حمید شعبان، فرمانده نیروی هوایی عراق، در مصاحبه با روزنامه‏ی القادسیه گفت: «هواپیماهای عراقی آماده‏اند به محض دریافت دستور از رهبری سیاسی، حملات خود را به شهرهای ایران از سر گیرند.» (16).

در مجموع طی حمله‏هایی که از تاریخ 20 دی 1365 تا اسفند 1366 به شهرها و مناطق مسکونی انجام گرفت، 3035 تن شهید و 11150 تن مجروح شدند. حمله‏هایی که نشان دهنده‏ی نادیده انگاشتن اصول انسانی و زیر پا گذاشتن مقررات و کنوانسیون‏های بین‏المللی است.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد در بیست و پنجمین اجلاس خود در 9 دسامبر 1970، قطعنامه‏ی شماره‏ی 1375 خود را درباره اصول اساسی حمایت از جمعیت غیرنظامی در مخاصمات مسلحانه تصویب کرد. در بند 2 این قطعنامه آمده است: «جمعیت غیرنظامی نباید هدف اقدامات نظامی قرار گیرند.» بند 5 همان قطعنامه نیز هر گونه حمله به مناطق مسکونی و دیگر تأسیساتی را که صرفا جمعیت غیرنظامی از آنها استفاده می‏کنند، ممنوع کرده است.

تجاوزات هوایی و موشکی عراق، نقض آشکار قواعد بنیادین حقوق بین‏الملل بشردوستانه‏ی قابل اعمال در مخاصمات مسلحانه بوده است. در بند 7 قطعنامه مصوب سال 1978 مجمع عمومی سازمان ملل راجع به (قواعد بنیادین… در مخاصمات مسلحانه) آمده است:

»برای مصون ماندن جمعیت غیرنظامی و اموال غیرنظامی (از آثار مخاصمات مسلحانه) طرف‏های مخاصمه همیشه (در انجام اقدامات خصمانه خود) باید بین جمعیت نظامی و غیرنظامی تفکیک قائل شوند و جمعیت غیرنظامی نباید هدف حمله قرار گیرند. حمله‏ها صرفا باید علیه اهداف نظامی جهت‏گیری شود.«

البته این مقررات بین‏المللی کوچک‏ترین ارزشی برای رژیم عراق نداشت و همچنین بی‏تفاوتی جامعه‏ی جهانی و سازمان‏های بین‏المللی، به ویژه سازمان ملل متحد، به مثابه‏ی چراغ سبزی به رژیم عراق برای ادامه‏ی این حمله‏های ضدبشری بود؛ بنابراین، رژیم عراق بار دیگر از 10 اسفند 1366، شهرهای مختلف ایران را آماج حمله‏های ضدانسانی قرار داد. این حمله‏ها که تا پایان فروردین، 1367 ادامه یافت، از میان 189 فروند موشک شلیک شده به سوی ایران، 133 فروند به سوی تهران نشانه رفت. قم، اصفهان، تبریز، شیراز، کرج و… نیز بارها، آماج موشک‏های خصم شدند که افزون بر ویرانی بسیاری از

شهرها، 1727 تن شهید و بیش از 8293 تن دیگر مجروح شدند. عراق این بار علاوه بر افزودن نام 24 شهر دیگر ایران به فهرست حملات موشکی و هوایی، شهر حلبچه‏ی عراق و روستاها و ساکنان عراقی آن را نیز بمباران شیمیایی کرد که یکی از تلخ‏ترین و ناجوانمردانه‏ترین حوادث این جنگ نابرابر به شمار می‏رود. در این حمله شیمیایی بسیاری از مردم مظلوم و بی‏دفاع حلبچه قتل عام شدند. تصویرهای مخابره شده از اجساد سوخته‏ی بچه‏ها و مادرانی که آنها را در آغوش می‏فشردند تا شاید جگرگوشه‏شان را محافظت کنند، جهان را به لرزه درآورد. (17) (5).

بی‏گمان تمام حملات دشمن به اهداف و افراد غیرنظامی، عمدی بوده است که خود، نقض مسلم حقوق بین‏الملل است. به طور کلی، هدف عراق از دست زدن به این گونه اعمال ضدبشری و مغایر با اصول و قواعد بین‏المللی، تضعیف کردن اراده‏ی ملت ایران در مبارزه با متجاوز بود.

همان طور که گفته شد، اعمال این رژیم در حمله به جمعیت غیرنظامیان، نقض آشکار مقررات حقوق بین‏الملل بشردوستانه از جمله مواد 51 و 52 پروتکل الحاقی نخست 1977 بود که شرح تفصیلی قاعده‏ی عرفی حمایت از افراد و اهداف غیرنظامی محسوب می‏شوند.

مقررات سال 1923 لاهه نیز در بیان مکان‏های مشروع حمله‏های هوایی می‏گوید: «باید تنها علیه مواضع و هدف‏های نظامی که تخریب کلی یا جزئی آنها متضمن برتری نظامی و شخصی برای حمله کننده باشد، صورت گیرد.» (18).

بنابراین در جنگ، مسئله تمایز و تشخیص هدف‏هایی که می‏توانند هدف حمله قرار گیرند و آنچه حمله به آن ممنوع است، اهمیت ویژه‏ای دارد. افزون بر مناطق غیرنظامی و بی‏طرف براساس بند 4 ماده‏ی 56 پروتکل نخست الحاقی

به قراردادهای ژنو، منظور از تأسیسات غیرهسته‏ای، هر گونه تأسیساتی است که دربردارنده‏ی نیروهای خطرناک‏اند. این نیروها عبارت‏اند از: سدها، آب‏بندها، ایستگاه‏های ژنراتورهای برق و ژنراتورهای هسته‏ای. این نیروها، حتی جایی که هدف نظامی محسوب می‏شوند، نباید هدف حمله‏ی تنبیهی قرار گیرند، این ممنوعیت با هدف حمایت از جمعیت غیرنظامی در زمان جنگ است. به گفته‏ی نماینده‏ی دولت غنا در کنفرانس دیپلماتیک پروتکل نخست، حمله به چنین تأسیساتی به معنی نسل‏کشی در سطح بسیار گسترده است. (19).

ماده‏ی 60 پروتکل یک (1977) نیز بیان می‏کند: «از جمله مناطق ویژه که نمی‏تواند هدف حمله واقع شود، شهرهای بی‏دفاع است.«

رژیم عراق با بیش از 4695 بار حمله به مناطق مسکونی، هزاران بار این قانون بین‏المللی را نقض کرد که در جریان آن مناطق مسکونی 308 بار هدف حمله‏ی موشکی، 2695 بار هدف حملات هوایی و 1693 بار هدف حملات توپخانه‏ای قرار گرفتند. در نتیجه‏ی این حملات، بیش از 12420 تن شهید و 53118 تن زخمی شدند. (20).


1) مأخذ 26، ص 10.

2) سازمان مؤیدی، 50 روز از جنگ (حملات موشکی به تهران(، تهران: انتشارات سروش، 1368، ص 6.

3) روزنامه‏ی کیهان، 19 / 7 / 1359.

4) سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی، گزارش‏های لحظه به لحظه و انعکاس آن در خبرگزاری‏ها، مطبوعات و رادیو و تلویزیون‏های جهان، جلد دوم، تهران: انتشارات سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی، ص 10.

5) مأخذ 68، ص 6.

6) مأخذ 26، ص 11.

7) مأخذ 26، ص 12.

8) مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، ترجمه‏ی اسناد سازمان ملل درباره جنگ ایران و عراق، مترجم محمدعلی خرمی، سند شماره 16610 / S,10 ژوئن 1984 (20 خرداد 1363(.

9) مأخذ 26، ص 12 و 13.

10) خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران، نشریه گزارش‏های ویژه، شماره 359 اسفند 1363.

11) رژیم عراق با حمله به مکان‏های غیرنظامی و مسکونی تعهداتی را نقض کرد که مصادیق و استنادات آن به شرح زیر موجود بوده است:در ماه سپتامبر 1937، دولت امریکا با واکنش در قبال اعلامیه‏ی ژاپن مبنی بر از سر گیری بمباران شهر «نان کینگ» (nan king) در چین اعلام کرد که بمباران مناطق وسیعی که در آن، تعداد زیادی از ساکنان غیرنظامی وجود دارد، خلاف انسانیت و اصول حقوقی جنگ است. مجمع عمومی جامعه‏ی ملل نیز در 30 سپتامبر 1938، قطعنامه‏ای را به اتفاق آرا تصویب کرد که بدین شرح است:»1) هر گونه حمله‏ی عمومی علیه جمعیت غیرنظامی، نقض مسلم حقوق بین‏الملل است.2) اهدافی که از هوا هدف حمله قرار می‏گیرند، باید قابل شناسایی باشند و حمله‏ها صرفا، علیه اهداف نظامی باشد.3) در حملات هوایی، باید مراقبت مناسب صورت گیرد تا اشتباها، جمعیت غیرنظامی در مجاورت اهداف نظامی هدف حمله واقع نشوند.«(دبیرخانه کنفرانس بین‏المللی تجاوز و دفاع، بازشناسی جنبه‏های تجاوز و دفاع، جلد دوم، تهران، 1368، مقاله‏ی «حمله به مناطق مسکونی و افراد غیرنظامی» نوشته صفت‏الله طاهری شمیرانی، ص 145)پس از جنگ جهانی دوم نیز تلاش‏های بین‏المللی برای تنظیم مقررات مربوط به حمایت از غیرنظامیان ادامه یافت و نقض مکرر این اصل در جریان این جنگ، نه تنها از ارزش و اهمیت آن نکاست، بلکه ضرورت اقدامات جدی‏تری را در این زمینه نیز مطرح کرد. پس از چهار سال تلاش کمیته‏ی بین‏المللی صلیب سرخ در تاریخ 12 اوت 1949، چهار کنوانسیون از جمله کنوانسیون حمایت از افراد غیرنظامی در زمان جنگ به امضای نمایندگان دولت‏ها رسید.در پی تحقق این مهم، به دلیل تغییر و تحولات بین‏المللی و نیز توسعه و بهبود صنایع تولید تسلیحات، تلاش‏های بین‏المللی برای تدوین و توسعه‏ی حقوق بشردوستانه ادامه یافت و در سال 1977، پس از سه سال کوشش، پروتکل‏های الحاقی به کنوانسیون‏های چهارگانه ژنو به تصویب رسید. این اقدام را می‏توان بزرگ‏ترین توفیق جامعه‏ی جهانی در زمینه‏ی توسعه‏ی حقوق جنگ، به ویژه حمایت از افراد غیرنظامی قلمداد کرد. در ماده‏ی 48 پروتکل نخست در مورد حمایت از قربانیان جنگ‏های بین‏المللی گفته شده است:»دو طرف درگیر برای تأمین احترام و حمایت غیرنظامیان در هر زمان بین مردم غیرنظامی و نظامیان و اهداف نظامی از غیرنظامی باید تمایز قایل شوند و بر این اساس، عملیات نظامی خود را صرفا علیه اهداف نظامی انجام دهند.«در این ماده، صریحا ضرورت تفکیک و تمایز بین اهداف نظامی و غیرنظامی و نظامیان از غیرنظامیان و رعایت احترام و حمایت از افراد غیرنظامی مورد تأکید قرار گرفته است. این قاعده قبلا در قطعنامه‏ی مؤسسه‏ی حقوق بین‏الملل مورخ 9 سپتامبر 1969 و در قطعنامه‏ی مجمع عمومی سازمان ملل متحد شماره‏ی 2675، مورخ 9 دسامبر 1970 به عنوان یک عرف بیان شده بود.در ماده‏ی 51، پروتکل الحاقی شماره‏ی یک با نام «حمایت از جمعیت غیرنظامی» مقررات تفصیلی درباره حمایت از غیرنظامیان بیان شده است. این ماده یکی از مهم‏ترین مواد پروتکل مزبور است، در بند 1 آن ضمن حمایت کامل از ساکنان و افراد غیرنظامی در برابر خطرهای ناشی از مخاصمات مسلحانه، بر ضرورت رعایت و اجرای تمامی مقررات لازم الاجرای حقوق بین‏الملل در تمامی شرایط در این زمینه تأکید شده است. در بند 2 ماده‏ی 51 تأکید شده که غیرنظامیان نباید هدف تاکتیکی تلقی شوند. در بندهای 4 و 5 آن نیز، ضمن ممنوع کردن اجرای حمله‏های نامشخص، موارد و مصادیق آن را ذکر کرده‏اند. برای نمونه، در این بندها، به ممنوعیت بمباران هوایی هدفی نظامی یا تعدادی از هدف‏های نظامی مشخص و پراکنده، واقع در شهرهای بزرگ و کوچک، ده یا دیگر نواحی دارای جمعیت و اهداف غیرنظامی اشاره شده است.

12) ستاد تبلیغات جنگ، ستیز با صلح، ستاد تبلیغات جنگ، شورای عالی دفاع جمهوری اسلامی ایران، تهران: چاپ دوم، 1366، ص 157.

13) خبرگزاری جمهوری اسلامی، نشریه گزارش‏های ویژه، شماره 71، خرداد 1363.

14) مأخذ 68، ص 7.

15) مأخذ 75.

16) مأخذ 68، ص 8.

17) بی‏شک پرداختن به ماجرای حلبچه نیاز به تحقیق گسترده و انتشار گزارش‏ها و کتاب‏های متعددی دارد و اهمیت این موضوع که چرا و چگونه رئیس یک حکومتی این چنین ددمنشانه مردم بی‏دفاع یکی از شهرهای کشورش را هدف حمله هوایی و شیمیایی قرار می‏دهد، به اندازه‏ای وسیع است که در حوصله این کتاب نیست و جا دارد به اشکال مختلف این پدیده را ترسیم و تحلیل کرد.

18) محمود مسائلی و عالیه ارفعی، جنگ و صلح از دیدگاه حقوق روابط بین‏الملل، تهران: انتشارات وزارت امور خارجه، 1371، ص 126.

19) kwakwa,E. The internation low of Armed conflict: personalan dmaterial fields of Applicon martinus nighff publisherd, 1992, p 148..

20) مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، ماهنامه نگاه «گزارش‏ها و تحلیل‏های نظامی – راهبردی» سال اول، شماره 6، شهریور 1376، ص 13.