جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

جبهه جنوب

زمان مطالعه: 2 دقیقه

تلاش اصلی ارتش عراق – به همراه بیشتر نیروی نظامی خود – در منطقه جنوب متمرکز بود؛ ارتش عراق در این منطقه برای رسیدن به خط سبز (1) در نظر داشت با تکیه بر عوارض و موانع طبیعی، از دست آوردهای نظامی خود دفاع کند. حدود احتمالی خط حد نهایی عراق دراین منطقه از شمال دشت خوزستان به ارتفاعات و شمال جاده دزفول و دهلران محدود می‏شد. همچنین در شرق، وجود رودخانه کرخه و موانع طبیعی بین دو رودخانه کرخه و دز و نیز تنگه 10 تا 12 کیلومتری، امکان مسدود کردن راه‏های ارتباطی استان خوزستان با استان‏های شمالی آن را برای عراق فراهم می‏ساخت. همچنین، در شمال غربی اهواز، دشمن می‏توانست با تصرف تپه‏های فولی آباد، جای پایی برای خود در پشت رودخانه کارون به دست آورد و از طریق آن، اهواز را در کنترل عملیاتی قرار داده و در امتداد این خط، در غرب رودخانه کارون پدافند کرده و دو شهر خرمشهر و آبادان را تصرف کند.(2).

عراق در نظر داشت، ضمن حلمه غافلگیرانه به پایگاه‏های هوایی و از کار انداختن آن‏ها، وضعیت مناسبی را برای پیشروی یگان‏های زمینی در عمق خاک ایران به منظور اشغال شهرهای اصلی، تنگه‏ها و ارتفاعات حساس و اشغال مناطق نفت خیر خوزستان، با تأمین خط سبز فراهم کند.

ارتش عراق تهاجم خود را بیشتر با استفاده از راه‏ها و معابر وصولی شناخته شده به منظور تأمین اهداف نظامی و عملیاتی، طرح‏ریزی کرده بود. طرح مانور سپاه سوم عراق بر اساس اهداف و معابر وصولی منطقه به شرح زیر بود:


1) بر اساس نظریه سرلشکر محسن رضایی با عنوان «تجزیه و تحلیل جنگ ایران و عراق» در دوره عالی جنگ سپاه، در سال 1374 تنظیم شده است؛ منظور از خط سبز، حد نهایی برای تصرف منطقه مورد نظر ارتش عراق در جنوب می‏باشد. برای اطلاع بیشتر، به نقشه صفحه 33 نگاه کنید.

2) سرلشکر محسن رضایی، درس‏های تجزیه و تحلیل جنگ ایران و عراق، دانشکده فرماندهی و ستاد (دافوس) سپاه، دوره عالی جنگ، 15 / 4 / 1374.