با تثبیت موفقیتهای رزمندگان اسلام در منطقهی عملیاتی فاو طی دو ماه و نیم جنگ و مقاومت و مقابله با اکثر یگانهای ارتش عراق و زبدهترین آنها، موقعیت برتر نظامی جمهوری اسلامی مورد تأیید جهان قرار گرفت. قبل از فتح فاو، در عین حال که به دلیل تهاجمهای پی در پی رزمندگان ابتکار عمل در دست ایران بود، اما عدم تثبیت مناطق تصرف شده موجب گردیده بود که از نظر نظامی چنین ارزیابی
شود که عراق به دلیل برتری هوایی، آتش توپخانه و لجستیک، در اتخاذ مواضع دفاعی موفق بوده و توانسته است کنترل اوضاع را در اختیار داشته باشد؛ اما تصرف فاو و ناتوانی عراق در باز پسگیری آن، نقطهی پایانی بر تأکیدات پیشین مبنی بر توانایی نظامی عراق بود. یک هفته نامه نظامی در این زمینه نوشت:
»تا پیش از حمله ایران به بندر متروکه فاو، چنین تصور میشد که عراقیها کنترل اوضاع نظامی را در دست دارند.» (1).
خبر گزاری یونایتدپرس نیز به نقل از منابع اطلاعاتی خبری گفت:
»تهاجم ایران به فاو بزرگترین مشکل نظامی عراق در 5 سال جنگ است.» (2).
همچنین خبر گزاری رویتر به نقل از دیپلماتها گزارش داد:
»موفقیتهای ایران به تصویر تفوق نظامی که به دقت رسم شده بود آسیب رسانیده است. تغییرات نظامی بیشتر به زیان عراق، میتواند به حکومت بغداد لطمه وارد سازد.» (3).
بنابراین، علاوه بر آن که فتح فاو موقعیت نظامی عراق را تضعیف و متزلزل کرد، متقابلا موجب توجه جدی قدرتهای خارجی به برتری نظامی رزمندگان اسلام شد. خبرگزاری رویتر به نقل از کارشناسان سیاسی و نظامی در خلیج فارس، اعلام کرد:
»حملات موفقیت آمیز ایران به عراق، برای اولین بار به ایران امتیاز نظامی بخشیده است و میتواند نقطه عطفی در تاریخ جنگ پنج و نیم ساله خلیج (فارس(باشد.» (4).
1) خبر گزاری جمهوری اسلامی، نشریه “گزارشهای ویژه”، 31 / 1 / 1365، رادیو اسرائیل، 30 / 1 / 1365، به نقل از هفته نامه “یواس نیواندورلد ریپورت” چاپ امریکا.
2) روزنامه کیهان، 17 / 12 / 1364.
3) خبر گزاری جمهوری اسلامی، نشریه “گزارشهای ویژه”، 15 / 12 / 1364.
4) همان.