جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

تهدید خطوط هوایی بین‏المللی و حمله به هواپیماهای مسافربری

زمان مطالعه: 4 دقیقه

رژیم عراق با تهدید خطوط هوایی بین‏المللی و حمله به هواپیماهای مسافربری، سبب کشته یا زخمی شدن تعدادی از افراد بی‏گناه و وارد آمدن

خسارت به دولت‏های بی‏طرف شده است. این اقدامات عراق با بخشی از حقوق جنگ، از جمله مقررات حمایت از افراد غیرنظامی و حمایت از حقوق دولت‏های بی‏طرف در جنگ مغایر بود. افزون بر آن، اقدام عراق طبق کنوانسیون 1944 شیکاگو درباره حفظ امنیت خطوط حمل و نقل هوایی بین‏المللی، تأمین سلامتی و نظم پرواز و نیز تضمین ایمنی مسافربری و خدمه‏ی هواپیما، نقض تعهدات بین‏المللی بوده است. ماده‏ی 44 کنوانسیون شیکاگو ضمن برشمردن «هدف‏های مورد نظر سازمان ایکائو» تأکید می‏کند که:

»الف) پیشرفت امور هواپیمایی بین‏المللی کشوری در سراسر جهان با کمال نظم و بی‏خطری تأمین شود.

ب) امنیت پرواز در هوانوردی بین‏المللی تعمیم و توسعه یابد.«

در واقع، دولت‏های عضو متعهدند که تمام امکانات خود را برای تأمین سلامتی و بی‏خطری پرواز هواپیماها در خطوط هوایی به کار گیرند. این تکلیف عمده‏ی بین‏المللی را هر دولتی که نقض کند، تجاوز آشکار به حقوق بین‏المللی است و مسئولیت عاملان آن را به دنبال خواهد داشت.

اقدام دولت عراق در صدور اعلامیه‏ی 9016 (1) با بند1 ماده‏ی 3 ضمیمه 15 کنوانسیون شیکاگو نیز مغایر بود؛ زیرا طبق مفاد بند مزبور، هیچ یک از دولت‏های متعاهد، مجاز به صدور اعلامیه هوایی برای قلمرو کشور متعاهد دیگر نیستند. به دنبال اخطار رژیم عراق، پرواز هواپیماهای بین‏المللی به ایران از مسیر عادی خود در غرب کشور قطع شد. گفتنی است که تهدید عراق به نداشتن مسئولیت در قبال امنیت پروازهای بین‏المللی، تنها یک تهدید صرف نبود، بلکه به مرحله‏ی عمل نیز رسید. حمله به هواپیماهای غیرنظامی و سرنگون کردن آنها، دزدی هوایی تهدید هواپیماهای مسافربری و تجاری از جمله مواردی بود که رژیم عراق مقررات بین‏المللی را نقض کرد. سابقه‏ی چنین اقداماتی به اوایل سال 1361 و سفر وزیر امور خارجه

الجزایر به ایران باز می‏گردد. در آن زمان، هنگامی که بن‏یحیی و همراهان وی برای گفت‏وگو درباره جنگ تحمیلی عازم ایران شده بودند، هواپیمای آنها در مرز ایران و ترکیه هدف حمله‏ی هواپیماهای جنگنده‏ی عراق قرار گرفت و وزیر امور خارجه الجزایر و همراهان وی به شهادت رسیدند. (2).

در اول اسفند 1364، نیز دو فروند جنگنده‏ی عراقی به یک هواپیمای اف – 27 متعلق به خطوط هوایی داخلی ایران (آسمان) در مسیر تهران – اهواز حمله و آن را سرنگون کردند. در این حمله 42 تن سرنشین این هواپیمای غیرنظامی به شهادت رسیدند.

همچنین، در 23 مهر 1365 هواپیماهای متجاوز عراقی به یک هواپیمای بوئینگ 737 متعلق به شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران، که از شیراز عازم بندرعباس بود، به هنگام سوار شدن مسافران در فرودگاه شیراز، حمله کردند که در نتیجه‏ی اصابت موشک به هواپیما 30 تن از مسافران آن به شهادت رسیدند. (3).

علاوه بر این، رژیم عراق با کمک به هواپیماربایان و حتی اسکورت دو هواپیمای مسافربری ربوده شده‏ی ایران و نشانده آنها در خاک خود، کنوانسیون شیکاگو و پیمان بین‏المللی هوایی 1944 را که به مسئله‏ی امنیت

خطوط پرواز غیرنظامی در جهان اشاره می‏کند، زیر پا گذاشت.

طبق کنوانسیون توکیو مورخ سپتامبر 1963 هر گونه عمل مداخله، توقیف یا کنترل غیرقانونی هواپیمای در حال پرواز ممنوع است و دولتی که هواپیما در آن فرود آمده مکلف است به مسافران و خدمه هواپیما اجازه دهد به سفر خود ادامه دهند و هواپیما و محموله‏ی آن را به صاحبان قانونی هواپیما مسترد دارد. (4).

طبق کنوانسیون لاهه مبارزه با توقیف غیرقانونی هواپیما (16 دسامبر 1970(، توقیف یا اعمال کنترل بر هواپیما یا حمله بدان با توسل به زور یا تهدید یا هر گونه ارعاب، جرم تلقی شده است. طرف‏های قرارداد متعهد شده‏اند که برای جرم مزبور مجازات شدیدی در نظر گیرند. همچنین چنانچه متخلف در سرزمین هر یک از دولت‏های عضو یافت شود یا باید استرداد یا در آنجا تحت پیگرد قرار گیرد. (5).

کنوانسیون مونترال – که معاهدات مربوط به هواپیماربایی را تکمیل می‏کند – تعریف جرم هواپیماربایی را که در کنوانسیون لاهه آمده، تکمیل کرده است و آن را به موارد توسل به خشونت علیه اشخاص موجود در هواپیمای در حال پرواز که ممکن است ایمنی هواپیما را به خطر اندازد یا قرار دادن هر شی‏ء در هواپیما که ممکن است صدمه یا انهدام هواپیمای در حال پرواز را موجب شود یا مخابره‏ی نادرست، که عدم ایمنی هواپیما را سبب گردد، نیز گسترش داد. (5) گفتنی است که این معاهدات هم در زمان صلح و هم در زمان جنگ، لازم الاجرا می‏باشد.

همچنین براساس قطعنامه‏ی کنفرانس اسلامی که در یمن شمالی برگزار شد، هواپیماهای ربوده شده به هر کشوری که برده شود، آن کشور موظف است که نخست هواپیماربایان را محاکمه کند و سپس عین هواپیما را به کشور صاحب برگرداند، اما رژیم عراق به جای دستگیری هواپیماربایان هواپیمای خطوط هوایی ایران، از آنها استقبال کرد و برایشان مصاحبه مطبوعاتی ترتیب داد. این رژیم حتی مسافران و خدمه این هواپیماها را به فوریت آزاد نکرد و برای آنها برنامه‏های اجباری ترتیب داد و هواپیمای مسافربری ربوده شده پس از سال‏ها به جمهوری اسلامی بازگردانده شد.

پس از آخرین مورد دزدی هوایی رژیم عراق در تاریخ 6 شهریور 1363، آقای هامر شولد، دبیر کل «یاتا«، طی تلکسی در تاریخ 8 شهریور 1363 نماینده‏ی عراق را احضار کرد و از وی خواست تا کشورش به مقررات یاتا عمل کند و حتی مجددا تلکسی در این باره به بغداد ارسال کرد. اقدامات دبیر کل سازمان بین‏المللی هوایی کشوری (ایکائو) و معاون دبیر کل صلیب سرخ جهانی نیز همچون اقدامات دبیر کل یاتا بی‏پاسخ گذاشته شد و بدین ترتیب، رژیم عراق در مورد دزدی هواپیماهای غیرنظامی به اقدامی مبادرت کرد که تاکنون، کمتر حکومتی چنین کرده بود. (2) در این زمینه نیز رژیم عراق مقررات بین‏المللی را زیر پا گذاشت و به رغم اینکه خود از امضا کنندگان این مقررات بود، به آنها عمل نکرد.


1) اداره مراقبت پرواز رژیم عراق با صدور اعلامیه شماره 9016 مورخ 17 مارس 1985 اعلام کرد به دلیل فعالیت هواپیماهای جنگی عراق در فضای ایران، عراق خود را از قبول هر گونه مسئولیت در فضای ایران مبرا می‏داند.

2) روزنامه رسالت، 10 / 6 / 1365.

3) هوشنگ مقتدر، حقوق بین‏الملل عمومی، تهران: مؤسسه‏ی چاپ و انتشارات، 1372، ص 264.

4) همان.

5) همان، ص 265.