بدیهى است اگر مردم یک جامعه، امنیت مالى و اقتصادى نداشته باشند، درگیر مشکلاتى مىشوند که از مسؤولیت اصلى خود باز مىمانند. امام راحل (ره) خطاب به بازاریان کشور، ضمن منع آنان از انحرافات اقتصادى، پیامد کارهایى نظیر منفعتپرستى و گرانفروشى را موجب فلج شدن مردم و ناراحتى آنان دانستهاند.
انصاف نیست در بازار گرانفروشى باشد. در موقعى که مردم ایران، زن و بچهى مردم ایران براى جنگ زدهها دارند از منافع خودشان مىگذرند و آن چیزى که دارند، هدیه مىکنند؛ مبادا در یک همچو موقعى در بازار اشخاصى پیدا بشوند که گرانفروشى کنند که موجب فلج مردم و ناراحتى مردم بشوند.» (1).
البته تأمین نیازهاى مالى، در حد متعارف و معقول آن خوب است. آنچه مذموم
است، زیادهخواهى و تلاش براى کسب درآمدههاى مازاد بر نیاز است که از نظر امام راحل (ره) پسندیده نیست؛ بلکه آن را عاملى مهم در غفلت مردم و مسؤلان از اهداف انقلاب اسلامى مىداند:
»مسائل اقتصادى و مادى، اگر لحظهاى مسؤولین را از وظیفهاى که بر عهده دارند منصرف کند، خطرى بزرگ و خیانتى سهمگین را به دنبال دارد. باید دولت جمهورى اسلامى، تمامى سعى و توان خود را در ادارهى هر جه بهتر بنماید؛ ولى این بدان معنا نیست که آنها را از اهداف عظیم انقلاب که ایجاد حکومت جهانى اسلام است، منصرف کند.» (2).
1) همان ج 13، ص 280.
2) صحیفه نور، ج 21، ص 108.