جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

تأثیر فرهنگ در قدرت نظامى

زمان مطالعه: 2 دقیقه

در یک جمع‏بندى مى‏توان تاثیر فرهنگ در قدرت نظامى را به صورت زیر آورد:

1- اندیشه و ارزش‏ها جهت دهنده‏ى آرمان‏ها و اهداف کلى کشور مى‏باشد.

2- از عوامل موثر در استراتژى کلان کشور، فرهنگ، اندیشه‏ها، ارزش‏ها، باورهاى رهبرى و فرهنگ جمعى است.

3- استراتژى نظامى در راستاى سیاست‏ها، خط مشى‏ها و استراتژى کلان کشورى تدوین مى‏گردد.

4- کلیه خریدها و اقلام و نوع تکنولوژى، ارتباط و وابستگى کلى به استراتژى، خط مشى‏ها و سیاست‏هاى کلى نظام دارد.

5- اندیشه‏ها و ارزش‏ها تاثیر مستقیم در روحیات و رفتارهاى فرماندهى و سرباز دارند.

6- عوامل فرهنگى، از یک جهت مانع بزرگى در طراحى، تولید و نگه‏دارى سیستم‏هاى تسلیحاتى و همچنین عملیات نظامى مى‏باشند. و از جهتى، از عوامل موثر در توسعه و رشد تولیدات و سیستم‏هاى تسلیحاتى و عملیات نظامى هستند. (1).

7- عوامل و عناصر قدرت ملى در دو بعد طبیعى و انسانى، ارتباط مستقیم با ادراک صحیح و ارزش‏هاى حاکم بر انسان دارند.

8- بهترین نوع قدرت، از کاربرد دانایى حاصل مى‏شود، یعنى با به کارگیرى دانایى و دانش با کم‏ترین مقدار منابع قدرت، به اهداف مورد نظر دست مى‏یابیم. (2).

9- اگر استراتژى مشخصى وجود نداشته باشد و یا استراتژى موجود اصولى نباشد، اهداف جامعه‏ى عمل نخواهد پوشید و فرآیند دستیابى به تسلیحات سمت و سوى مشخص و قاطعى نخواهد داشت.

10- اگر فرآیند دستیابى به تسلیحات فاقد کارایى لازم باشد، بنیان اهداف دست یافتنى سیاست و استراتژى منطقى، سست شده و رو به تحلیل مى‏گذارد؛

زیرا در نبود تسلیحات مناسب، هیچ یک از اهداف سیاست و استراتژى تحقق نخواهد یافت. علاوه بر این، از حداکثر توان نظامى کشور نیز استفاده‏ى بهینه به عمل نمى‏آید.

11- اگر صنایع نظامى یک کشور به دست فراموشى سپرده شود و یا سرمایه‏گذارى صورت گرفته در این زمینه از روى برنامه‏ریزى مشخص و جامع نباشد نمى‏توان به تسلیحات پیشرفته‏اى که بتواند به موقع و به نحو احسن در خدمت تحقق اهداف سیاسى – استراتژیک باشد، دست یافت.

12- اگر آموزش‏هاى نیروهاى مسلح در زمان صلح از روى اندیشه و دانایى، هدفمند و برنامه‏ریزى شده و متناسب با شرایط آتى نباشد، نمى‏توان در شرایط بحرانى از نیروهاى مسلح در راستاى اهداف سیاسى – استراتژیک استفاده‏ى بهینه نمود. (3).

در نتیجه، فرهنگ با دو پایه‏ى دانایى و ارزش، سازنده و جهت دهنده‏ى تمام فعالیت‏هاى فیزیکى و روانى نیروهاى مسلح مى‏باشد. بدون برنامه‏ریزى استراتژیک نمى‏توان به توان و آمادگى رزمى مناسب و کارآمد دست یافت؛ برنامه‏اى که مهم‏ترین جزء آن را شناخت محیط داخلى و بیرونى، براى دستیابى به نقاط قوت و ضعف درونى و بیرونى در دو بعد شناختى و ارزشى تشکیل مى دهد.


1) اریک آرنت، ظرفیت نظامى، مترجم میرابوطالبى و دیگران، دانشکده فرماندهى و ستاد سپاه، 1379، ص 21.

2) تافلر، جابه‏جایى قدرت، مترجم خوارزمى، نشر سیمرغ، 1377، ص 32.

3) کالین، گرى، سلاح جنگ افروز نیست، مترجم احمد علیخانى، دانشکده فرماندهى و ستاد سپاه، 1378، ص 122.