جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

بندر امام خمینی

زمان مطالعه: 2 دقیقه

موقعیت بندر امام خمینی دومین ویژگی منطقه را نشان می‏دهد. باید گفت عبور دشمن از رودخانه کارون در منطقه شمال آبادان، تهدیدی بالقوه را برای این بندر در پی می‏داشت که این تهدید از چشم هیچ استراتژیست نظامی احتمال نداشت به دور باشد و به طور حتم بخش اعظم افکار طراحان نظامی را معطوف به جلوگیری از سقوط این بندر می‏کرد.

در زمان جنگ کالاهای مورد نیاز کشور از 13 مبدأ ورودی وارد ایران می‏شد (1) که

این مبادی عبارت بودند از:

– در جنوب از طریق بندر امام خمینی، بندر بوشهر، بندر شهید بهشتی، بندر شهید باهنر، بندر چابهار.

– در غرب از طریق مرزهای بازرگان، رازی و سرو.

– در شمال از طریق بندر نوشهر و بندر انزلی و سه ورودی به نام‏های آستارا، جلفا و باجگیران.

– در شرق از طریق میر جاوه.

از 6 / 220 میلیون تن کالای وارد شده از مبادی ورودی فوق، 180 میلیون تن در بندرهای کشور تخلیه گردیده است که بندر امام خمینی با تخلیه 46 میلیون تن کالا یعنی 3 / 25 درصد کل کالاهای تخلیه شده، در مکان دوم قرار دارد، اما توجه به نوع کالاهای تخلیه شده در این بندر که تماما کالاهای اساسی و مواد اولیه برخی صنایع کشور بوده است، اهمیت ویژه بندر امام خمینی را در نظام حمل و نقل کشور نمایان می‏سازد، ضمن این که این بندر تنها بندر جنوب کشور – صرف نظر از خرمشهر – می‏باشد که به شبکه سراسری راه آهن متصل است.

با توجه به اهمیت بندر امام، هر گونه تهدید آن، می‏توانست ضربه‏ای سنگین بر اقتصاد کشور وارد آورد، ضمن این که تأثیرات اجتماعی آن نیز با توجه به بروز کمبودهای اساسی، قابل تأمل می‏باشد. این تأثیرات به همراه ظهور نقصان در تأمین نیازهای عملیاتی جنگ، می‏توانست عاملی تعیین کننده باشد.


1) بندر خرمشهر در قبل از جنگ فعال‏ترین بندر کشور بود، ولی در آغاز جنگ ویران گردید.