جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

بازتاب آزادسازی شهر مهران

زمان مطالعه: 10 دقیقه

آزاد سازی شهر مهران به منزله شکست استراتژی دفاع متحرک عراق بود. شکستی که رژیم عراق در گام اول خود با عدم موفقیت در تأمین اهداف مورد نظرش با آن رویارو شد و سرانجام با از دست دادن مهران، چشم‏اندازی جدید از ناتوانی و ضعف این کشور در موضع آفند و پدافند ترسیم و نمایان گردید. خبرگزاری فرانسه در پی آزاد سازی شهر مهران، گزارش داد:

»ناظران در خلیج فارس عقیده دارند که اشغال مهران به دست قوای ایران، شکست‏پذیری رژیم عراق – به ویژه استراتژی نظامی جدید آن موسوم به دفاع متحرک – است.»

در میان مناطقی که در تصرف دشمن قرار گرفت، شهر مهران از اهمیت خاص سیاسی – تبلیغاتی برخوردار بود و برای عراق به عنوان جبران شکست فاو و نیز عامل افزایش دهنده روحیه نیروهای آسیب دیده ارتش عراق تلقی می‏شد؛ لذا آزاد سازی آن، گذشته از اینکه شکست دشمن در استراتژی تازه خود محسوب می‏شد، آسیب‏های عمده دیگری را در آن مقطع و بعد از آن متوجه ارتش عراق کرد. چنانکه وقتی مهران باز پس گرفته شد، رسانه‏های گروهی جهان به انحاء مختلف به بعد روانی مسئله اشاره کردند. از جمله نشریه فارین ریپورت، چاپ لندن، نوشت:

»مهران به خودی خود فاقد اهمیت است، تهاجم به مهران نه از جهت استراتژیکی، بلکه از نقطه نظر روانی، واجد اهمیت می‏باشد.»

رادیو امریکا نیز به نقل از کارشناسان نظامی، اظهار کرد:

»شکست عراق ممکن است از نظر روانی اثر مهم و شگفت‏انگیزی داشته باشد؛ چرا که عراقی‏ها بیشتر به خاطر جبران شرمساری ناشی از تصرف بندر عراقی فاو به دست ایرانی‏ها دست به حمله زده بودند.» (1).

همچنین خبرگزاری جمهوری اسلامی به نقل از رادیو بی.بی.سی گزارش داد:

»برخی از مفسران و ناظران آگاه به مسائل نظامی اعتراف کردند که با آزاد سازی مهران، ایران نشان داد که توانایی پیشروی‏های محدود را دارد حال آنکه عراق نشان داده است که نمی‏تواند در مقابل این گونه تهاجمات در خاک ایران ایستادگی کند و در نتیجه یک بار دیگر به پشت مرزهای دفاعی که در نقاط فوق‏العاده آسیب‏پذیری در اطراف مرز ساخته، عقب‏نشینی کرد.» (2).

گذشته از این درهم شکسته شدن خطوط دفاعی عراق در فاو و ناتوانی این کشور در باز پس‏گیری آن، رژیم صدام را نزد غرب و حامیان منطقه‏ای خود به طور اساسی به زیر سؤال کشید و این واقعیتی بود که حاکمان بغداد مایل به تن در دادن به آن نبودند و به منظور اثبات توانایی و حفظ برتری خود، مبادرت به اتخاذ استراتژی موسوم به دفاع متحرک نمودند. بر این اساس به خوبی روشن است که شکست مهران می‏تواند چه تبعاتی در بی‏اعتمادی حامیان و متحدین رژیم بغداد فراهم آورد.

روزنامه نیوزویک چاپ امریکا پس از آزادسازی مهران نوشت:

»باز پس دادن مهران (پس از فاو(، اعتماد مقامات امریکایی را به رژیم عراق به شدت کاهش داد و گفته می‏شود که امریکا کمک‏های تسلیحاتی خود را به این رژیم محدود کرده است.»

فتح فاو به دست قوای نظامی ایران، موقعیت و فضایی جدید در جنگ به وجود آورد که توأم با واقع‏نگری از سوی رسانه‏های جهانی درباره توانایی‏های بالفعل و بالقوه جمهوری اسلامی و نیز ناتوانی رژیم عراق مبنی بر ادامه جنگ و رویارویی با تهاجمات ایران بود. تثبیت وضعیت یاد شده قطعا نیازمند پیروزی‏های دیگری بود که تنها قسمتی از آن با فتح مهران و پس زدن نیروهای دشمن تأمین گردید.

در این باره آنچه که در رسانه‏های غربی منعکس شد عمدتا حول محور توانایی و برتری نظامی ایران دور می‏زد. گذشته از این، حفظ برتری در فاو و انجام عملیات در مهران، نشان دهنده‏ی نوعی افزایش توان نظامی ایران تلقی شد؛ به طوری رادیو بی.بی.سی به نقل از

مفسر بخش شرقی خود گفت:

»اگرچه تسخیر مهران از نظر تعیین نهایی جنگ نقش قاطعی نخواهد داشت اما نیروهای ایران نشان دادند که ضمن حفظ مواضع خود در فاو، در مقابل حمله‏های پی‏درپی عراق می‏توانند نیروهای عراقی را از بخش مرکزی جبهه نیز بیرون برانند و خطر مهمی را در آینده جنگ ترسیم نمایند.» (3).

در همین زمینه خبرنگار دیگری از رادیو امریکا با مشاهده تحرکات اخیر در ایران در خصوص فراخوان نیرو و نیز اظهارات مقامات تهران، از نقشه‏های آینده ایران خبر می‏دهد و می‏گوید:

»نقشه کلی ایران در حال حاضر این است که کلیه منابع خود را بسیج کند تا از فرصت اخیر خود بهره‏برداری کند و ایران را به یک پیروزی سریع در جنگ نایل سازد، به ویژه آنکه محسن رضایی فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تأکید کرده که اگر به عراق فرصت داده نشود که پس از شکست‏های اخیر تجدید قوا کند، ایران می‏تواند [امیدوار باشد] امسال جنگ را به پیروزی خاتمه بدهد. از سوی دیگر [آیت الله] خامنه‏ای نیز در خطبه‏های نماز جمعه تهران اعلام کرد که رژیم تهران از این پس به حملات محدود اکتفا نخواهد کرد و قصد دارد با یک حمله گسترده آخرین ضربه را بر عراق وارد آورد.» (4).

البته برخی از خبرگزاری‏ها این موضوع را به دیده تردید می‏نگریستند. تحلیل‏گران دیگر، دلیل حساسیت خود را به انعکاس اخبار در خصوص احتمال اجرای عملیات گسترده‏تر از سوی ایران، به خاطر مشاهده نقل و انتقالات و به ویژه افزایش اعزام نیرو می‏دانستند. این دسته از مفسران معتقد بودند که تمرکز این نیروهای نامتجانس و بی‏حرکت نگاهداشتن آنان برای مدتی طولانی مقدور نخواهد بود و رژیم تهران ناچار خواهد گردید یا آنان را به عملیات و تحرک وادارد و یا به شهر و روستاهایشان باز گرداند و در مقابل، تردید نمی‏توان داشت که عملیات گسترده نیروهای ایرانی، اعراب را اعم از موافق

صدام یا مخالف وی در وضعی غیر عادی و حتی نقطه انفجار قرار خواهد داد… آزاد شدن شهر مهران از دست سربازان عراقی با وجود اهمیتی که می‏توان بر آن قائل شد برای ایجاد تحولی اساسی و کارساز در جنگ 6 ساله کافی به نظر نمی‏آید. اما در عین حال کافی است که نگرانی دلهره‏آوری را در سران عرب برانگیزد، زیرا این پیروزی محدود می‏تواند مقدمه‏ای باشد بر حمله بزرگ که دولتمردان اسلامی تهران مدت‏ها است از آن سخن می‏گویند. در این باره خبرنگار روزنامه فایننشال با چاپ نقشه‏ای از منطقه عملیاتی، گزارش داد:

»نیروهای مسلح ایران، سربازان عراقی را از یک شهر مهم بیرون رانده‏اند. این شهر یکی از استراتژیک‏ترین نقاط در جبهه 733 مایلی است و برای هرگونه تلاش ایران جهت حرکت به سمت بغداد بهترین گذرگاه است.» (5).

پیروزی ایران در عملیات کربلای 1 از ابعاد مختلف مورد توجه مفسران و ناظران آگاه قرار گرفت. مفسر رادیو بی.بی.سی از منظری دیگر به درایت فرماندهان ایرانی در تغییر تاکتیک نظامی اشاره کرد و گفت:

»رهبران نظامی ایران که در گذشته اتکای زیادی به نیروهای پیاده نظام داشتند، از تلفات سنگین این شیوه جنگ ظاهرا درس گرفتند. به گونه‏ای که استراتژی فعلی آنان بیشتر به تشخیص نقاط ضعف ارتش عراق در امتداد جبهه‏ها متمرکز شده است. بنابراین اگر ایران در چندین حمله محدود به پیروزی برسد، احتمال در هم کوبیدن خطوط دفاعی عراق محرز است، گرچه معلوم نیست که با کمبود سلاح‏های سنگین بتواند ابتکار عمل را در این مسئله به دست آورد یا نه؟» (6).

خبرنگار بی.بی.سی نیز تصریح می‏کند که تصرف شش هفته قبل مهران به دست ارتش عراق که نشانه تغییر روش این کشور در جنگ بود و امیدوار بود آن را در ازای فاو معامله کند، سودی در برنداشت.

حتی با وجود حملات متقابل در منطقه فاو نتوانست نیروهای ایرانی را از شبه جزیره فاو بیرون براند. لذا از دست دادن مهران برای دولت عراق شکست دیگری محسوب می‏شود. (7).

از سوی دیگر طارق عزیز، معاون نخست‏وزیر و وزیر امور خارجه عراق، در اولین واکنش رسمی، بدون اشاره به شکست نیروهای ارتش کشورش در منطقه عملیاتی مهران، خواستار انزوای ایران در محیط بین‏المللی شد. او از تمام کشورهای جهان خواست رژیم ایران را از خانواده جهانی منزوی کنند و از مجهز کردن تهران به سلاح و تجهیزات نظامی و متخصصان فن خودداری کنند تا بدین وسیله رژیم تهران را برای پایان جنگ و بازگشت صلح به منطقه تسلیم اراده انسانی نمایند. (8).

اما برخی مفسران این امید عراق را بر باد رفته اعلام نمودند. گزارشگر صدای امریکا در تفسیر خود درباره بازتاب عملیات و تلاش‏های دیپلماتیک عراق گفت:

»بر سر این شهر تاکنون چندین بار جنگ در گرفته و شهر عملا منهدم شده است. البته این شهر از نظر استراتژیک اهمیت چندانی ندارد، اما بغداد کوشید با اشغال مجدد آن و از طریق طرف‏های ثالث تهران را به مبادله مهران با شبه جزیره فاو در جنوب عراق، که ایران آن را در فوریه تصرف کرده بود، تشویق کند، ولی ایران علاقه‏ای به این کار نشان نداد و اساسا حاضر نیست تا زمانی که دولت صدام حسین بر سر کار است انجام گفت و گوهای صلح را بررسی کند.» (9).

از طرف دیگر رسانه‏های کشورهای حوزه خلیج فارس که همواره با موضع‏گیری‏های خود به طور همه جانبه از عراق حمایت می‏کردند این بار نیز ضمن هشدار به دولت ایران، خواستار حل مناقشه از راه مسالمت‏آمیز شدند. نخست‏وزیر مصر، علی لطفی، بدون کوچک‏ترین اشاره‏ای به پیروزی ایران، خواستار وفاق جمعی برای مقابله با ایران شد. وی بر این عقیده بود که هویت عربی مصر ایجاب می‏کند که

امکانات کشورش را بسیج نماید و از هیچ کوششی برای تحقق صلح کامل و عادلانه در منطقه عربی دریغ ننماید. قدرت اعراب برای رویارویی با ستیزه‏جویی‏هایی که به منطقه تحمیل شده، بیش از هر چیز به میزان هماهنگی و همبستگی کشورهای عربی بستگی دارد. (10).

رسانه‏های کویتی از جمله روزنامه السیاسه نیز با ارائه این نکته که جنگ دیوانه‏وار ایران – عراق، ثروت‏های ملی ایران و ملت‏های کشورهای منطقه را به باد داده، خطاب به مقامات سیاسی و نظامی ایران تأکید کردند که:

»ایران باید از این مسئله حتی برای یک لحظه غافل نباشد که دستیابی به یک پیروزی محدود در یک مرحله به معنای پیروزی در کل جنگ نیست.«

السیاسه افزود:

»کشورهای حوزه خلیج کاملا به این درک رسیده‏اند که عراق در جلوگیری از اختلال در موازنه‏ها و مانع شدن از حدوث تغییرات جغرافیایی غیر منتظره و ناگهانی در منطقه، نقش بر عهده دارد.» (11).

همچنین کارشناسان روسی هم که طی دوره‏ی طولانی جنگ موضع نسبتا ثابتی داشتند، این بار هم در واکنش به عملیات رزمندگان بدون آنکه تحلیلی از وضعیت ارتش عراق و یا آثار و پیامدهای عملیات بر دو کشور ارائه دهند، بر فرصت‏طلبی غرب از جنگ سخن به میان آوردند. در این باره ولادیمیر وینگوادوف از مقامات عالی رتبه شوروی، جنگ ایران و عراق را بی‏هدف و بی‏معنی دانست و تأکید کرد:

»این جنگ فرسایشی بهانه لازم را برای مداخله قدرت‏های خارجی فراهم می‏کند به گونه‏ای که امریکا تلاش می‏کند از آب گل‏آلود ماهی بگیرد. [شواهد حاکی است] هرگاه جنگی در منطقه رخ داده امریکا بلافاصله سعی می‏کند از اوضاع به نفع خود استفاده کند و سلطه نظامی خود را بر منطقه تحمیل نماید و در نهایت به استراتژی

خود یعنی محاصره شوروی ادامه دهد.»

وی در توجیه دخالت‏های آشکار شوروی در حمایت از عراق گفت:

»دخالت شوروی در اوضاع منطقه تنها به دعوت کشورهای عرب منطقه که از تهدیدات امریکا وحشت‏زده شده‏اند صورت می‏گیرد و شوروی به این دعوت‏ها پاسخ مساعد داده چون ما چاره‏ای جز مقابله با نقشه‏های امریکا در منطقه نداریم.» (12).

»لوکوتیدین دوپاری» روزنامه پر تیراژ فرانسوی نیز ضمن اشاره به شکست استراتژی دفاع متحرک در منطقه مهران نوشت:

»تحلیلی در مورد آنچه به راستی در مهران بر سر نیروهای عراقی آمده هنوز خیلی زود است. گویا عراقی‏ها در این عملیات دست کم بین 2 تا 3 هزار کشته داده‏اند که در میان آنها نام یک ژنرال وجود دارد.»

گزارشگر این روزنامه به نقل از ناظر آگاه نظامی علت پپروزی رزمندگان را، غافلگیری شگفت‏انگیز عراقی‏ها می‏داند و در این باره می‏نویسد:

»در حالی که نیروهای ایران بر روی تپه‏های مشجر اطراف شهر مهران پیوسته در حال تقویت بودند، ولی 6 هزار سرباز عراقی که شهر را به اشغال خود در آوردند، متوجه این امر نشده و مانند همیشه غافلگیر شدند، با این حال نکته شگفت‏انگیز این است که چرا ارتش عراق در جریان نبردهای مهران از نیروی هوایی به قدر کافی استفاده نکرد. موضوعی که به اعتراف بسیاری از کارشناسان، بزرگ‏ترین راز بغداد محسوب می‏شود. گرچه چنین حدس زده می‏شود که عراق نمی‏خواهد هواپیماها و یا خلبانان خود را بیش از این از دست بدهد، زیرا برای مأموریت‏های دیگر به آنها احتیاج دارد. البته یک فرض سیاسی هم مطرح است و آن اینکه کشورهای خلیج فارس که بخشی از هزینه‏های جنگی عراق را تأمین می‏کنند احتمالا به رهبری رژیم عراق توصیه کرده‏اند که برای احتراز از تشدید و گسترش دامنه‏ی جنگ، رویه احتیاط آمیزی را پیش بگیرد.

اما به هر حال در یک جمع‏بندی باید گفت که شکست نیروهای عراقی در فاو و مهران برای رژیم عراق نه تنها از نظر نظامی بلکه از نظر سیاسی و روانی شکست مهمی محسوب می‏شود. رژیم عراق برای باز پس‏گیری فاو به نیروهای خود، یک پیروزی سریع و کامل را وعده داده بود و درباره مهران به آنها اطمینان خاطره داده بود که ارتش همچنان در آنجا مقاومت خواهد کرد. لیکن اکنون افکار عمومی عراق و به ویژه ارتش، هنوز نتوانسته است این شکست دوگانه را هضم کند. بدین سبب بیشتر شواهد به دست آمده از بیزاری عمیق مردم از این جنگ طولانی حکایت می‏کند.» (13).

سرانجام رونالد ریگان، رئیس‏جمهور امریکا، پس از گذشت 10 روز از پایان عملیات بیش از پیش بر حمایت کشورش از عراق تأکید می‏کند و در پیامی به صدام حسین از وی می‏خواهد تا دوشادوش هم در یافتن راهی برای پایان دادن به جنگ کوشش کنند. ریگان در این پیام که در مطبوعات عراق به نحوه وسیعی انتشار یافت، از جنگ ایران و عراق به عنوان جنگ مزمن یاد کرد و گفت:

»من خوشحالم که پس از مراجعه به سال‏های گذشته بگویم آرمان مشترک ما، همکاری برای پایان جنگی است که عراق درگیر آن است. ما باید دوشادوش هم کمک کنیم تا صلح و امنیت در منطقه خلیج فارس برقرار شود.» (14).

امام خمینی رهبر انقلاب اسلامی ایران، در رهنمودهای خود بدون توجه به تهدیدهای منطقه‏ای و بین‏المللی فرمودند:

»شما ملاحظه کنید الآن قدرت‏های بزرگی که اتکا دارند به آن سلاح‏های عجیب و غریب خودشان، در اضطراب دارند زندگی می‏کنند. گمان نکنید که کاخ سفید یا کرملین الآن آرام نشسته‏اند و با وضع آرام زندگی می‏کنند. آنها با اضطراب زندگی می‏کنند و این اضطراب برای این است که آنها تبع شیطان هستند و شیطان نمی‏گذارد که طمأنینه پیدا شود در قلب انسان.»

امام خمینی سپس به آثار پیروزی‏های رزمندگان اشاره و تأکید کردند:

»شما در جبهه‏ها هیچ نگذارید آرامش پیدا کند دشمن، اگر بگذارید آرامش پیدا کند می‏رود. تجهیز زیادتر می‏کند و شما را به زحمت می‏اندازد. باید نگذارید که او یک شب از اضطراب بیرون بیاید. الآن در اضطراب هستند…. این پیروزی برای شما هست، خدا وعده کرده است که اگر نصرت کنید خدای تبارک و تعالی را، شما را نصرت می‏کند، نصرت‏ها هم که همه دیدید و همه اوقات دیدید که چه نصرت‏هایی حاصل شده است و حاصل می‏شود و حاصل خواهد شد. مطمئن باشید، قلب‏هایتان قوی باشد و از هیچ امری نترسید، از هیچ قدرتی نترسید، این قدرت‏ها قدرت‏هایی نیستند که بتوانند با اسلام مقابله کنند. ان‏شاءالله امیدوارم که موفق باشید و ان‏شاءالله من هم که دعا می‏کنم به شما و واقعا مفتخرم به این که ما یک وقتی واقع هستیم که یک همچو ملتی داریم و یک همچو سپاهی داریم و یک همچو ارتشی داریم و یک همچو قوای مسلحه‏ای داریم و یک همچو ملت و اشخاصی داریم و همچو دست‏اندر کارانی داریم که همه‏ی آنها ان‏شاءالله برای خدا عمل می‏کنند.» (15).


1) مأخذ 10، ص 263 و 264.

2) خبرگزاری جمهوری اسلامی، نشریه‏ی گزارش‏های ویژه، شماره‏ی 106، 13 / 4 / 1365، ص 10، به نقل از رادیو بی.بی.سی، 12 / 4 / 1365.

3) مأخذ 10، ص 264 و 265.

4) خبرگزاری جمهوری اسلامی، نشریه‏ی گزارش‏های ویژه، شماره‏ی 12 / 4 / 1365، 105، ص 10، به نقل از رادیو اسرائیل، 11 / 4 / 1365.

5) مأخذ، 40، ص 15.

6) مأخذ 38.

7) مأخذ 40، ص 18.

8) خبرگزاری جمهوری اسلامی، نشریه‏ی گزارش‏های ویژه، شماره‏ی 18 / 4 / 1365 111، ص 5، به نقل از خبرگزاری عراق، 17 / 4 / 1365.

9) مأخذ 40، ص 17 و 18، به نقل از رادیو امریکا، 11 / 4 / 1365.

10) خبرگزاری جمهوری اسلامی، نشریه‏ی گزارش‏های ویژه، شماره‏ی 112، 19 / 4 / 1365، ص 3، به نقل از رادیو دبی، 18 / 4 / 1365.

11) خبرگزاری جمهوری اسلامی، نشریه‏ی گزارش‏های ویژه، شماره‏ی 26 / 4 / 1365، 119، ص 3.

12) خبرگزاری جمهوری اسلامی، نشریه‏ی گزارش‏های ویژه، شماره‏ی 25 / 4 / 1365، 118، ص 4 و 5، به نقل از خبرگزاری کویت در لندن، 24 / 4 / 1365.

13) خبرگزاری جمهوری اسلامی، نشریه‏ی گزارش‏های ویژه، شماره‏ی 124، 31 / 4 / 1365، ص 3.

14) روزنامه جمهوری اسلامی، 29 / 4 / 1365، ص 3، واحد مرکزی خبر از لندن، به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس.

15) مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، صحیفه امام، جلد 20، پاییز 1378، ص 77 تا 81.