جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

بازتاب‏ها

زمان مطالعه: 3 دقیقه

نحوه‏ی برخورد رسانه‏های غربی با پیروزی‏های رزمندگان اسلام همواره یک روند ثابت و منظم داشت. این رسانه‏ها با نزدیک شدن زمان عملیات گسترده سالانه ایران که معمولا در زمستان هر سال انجام می‏گرفت اخبار و تحلیل‏های خود را درباره‏ی منطقه عملیات آینده ارائه می‏دادند و سعی می‏کردند از این طریق ضمن هوشیار نمودن دشمن، تصمیم گیرندگان نظامی و سیاسی ایران را دچار تزلزل و تردید نمایند. با آغاز عملیات و کسب موفقیت‏های اولیه، فعالیت این رسانه‏ها بر ضعیف و کم اهمیت جلوه دادن پیروزی‏های ایران معطوف می‏شد. در نبرد فاو، تا یک هفته پس از شروع عملیات، فرماندهان نظامی عراق و نیز کارشناسان و ناظران سیاسی – نظامی غرب درباره‏ی توانایی ایران در حفظ و تثبیت منطقه تصرف شده ابراز تردید می‏کردند. چنان که روزنامه‏ی تایمز لندن نوشت:

»آنها قبلا نیز به پیروزی‏های کوتاه مدتی دست یافته‏اند، لیکن تاکنون ثابت شده که توانایی حفظ آن و اجرای عملیات طولانی با تمام ویژگی‏های لجستیکی را که لازمه آن است، ندارند» (1).

رادیو امریکا نیز در تاریخ 25 / 11 / 64 نظریه فوق را به نقل از خبرنگار صدای آمریکا به گونه‏ای دیگر مطرح کرد:

»حملات تهاجمی ایران نشان می‏دهد که ایران در هیچ یک از پیکارهای گذشته‏اش پیروزی قابل ملاحظه‏ای به دست نیاورده است.» (2).

در این باره سفیر عراق در ژاپن در مصاحبه با روزنامه یومیوری گفت:

»این بار هم مثل گذشته از هم پاشیدن و در هم کوبیدن نیروهای ایرانی به چند ساعت وقت احتیاج دارد و بس.» (3).

اما یک هفته بعد از پیروزی ایران و مقاومت نیروهای جمهوری اسلامی در برابر پاتک‏های وسیع دشمن و ناتوانی عراق در

عقب راندن رزمندگان اسلام، به تدریج لحن رسانه‏های تبلیغاتی قدرت‏های بزرگ نیز تغییر کرد. نبرد والفجر 8 اوضاع سیاسی منطقه را دچار دگرگونی شدید ساخت و وسایل تبلیغاتی جهان را مجبور کرد تا با حساسیت بیشتری مسائل ناشی از پیروزی‏های ایران را دنبال کنند. به همین جهت از این پس شاهد توجیه علل ناتوانی عراق در باز پس گیری فاو و موکول کردن آن به تغییر اوضاع جوی هستیم. آنتونی کردزمن یکی از کارشناسان امور خاورمیانه‏ای آمریکا در جنگ تحمیلی، معضل اصلی عراق را در فاو چنین بیان می‏کند:

»مشکل اصلی عراق آن است که نمی‏خواهد متحمل تلفات شود، در صورتی که ایران به خصوص در حمله‏ی اولیه، آمادگی پذیرش تلفات سنگین را دارد. از جمله مشکلات هر جنگ آن است که نمی‏توان بدون تحمل تلفات دست به ضد حمله زد. معمولا تلفات در ضد حمله پنج تا ده برابر آن در حالت دفاعی است. عراق ترجیح می‏دهد به جای تحمل تلفات سنگین، بخش‏های کوچکی از خاک خود را از دست بدهد.«(4).

روزنامه‏ی واشنگتن پست نیز نظریات کردزمن را به گونه‏ای دیگر بیان کرده است: «بزرگترین مشکل عراقی‏ها اجتناب آنها از متعهد ساختن پیاده نظام خود به دفع حملات ایران است. آنها به جای این امر، استفاده از آتش توپخانه، بمباران جت‏های جنگنده و آتش راکت هلی کوپترهای جنگی را انتخاب کرده‏اند. چنین جنگ‏هایی احتیاج به انگیزه‏ی شدید و تعهد کامل سربازان دارد که بنظر کارشناسان، در ارتش عراق نقصان آن مشهود است. بنابر اظهار یکی از تحلیل گران نظامی، مجموعه‏ای از ملاحظات سیاسی در عراق به فرماندهی نظامی فشار وارد می‏کند و عمده‏ی تصمیم بر آن است که از دادن تلفات زیادی که باعث نارضایتی‏های سیاسی داخلی شود، اجتناب گردد.» (5).

عراق در منطقه‏ی فاو به لحاظ غافل گیری در مکان و تاکتیک، در برابر

رزمندگان اسلام دچار انفعال شد، لذا به رغم تلاش‏هایی که انجام داد نتوانست در عقب راندن رزمندگان اسلام موفقیتی کسب نماید.


1) خبر گزاری جمهوری اسلامی، نشریه “گزارش‏های ویژه”، 29 / 11 / 1364.

2) دفتر مرکزی خبر، نشریه “رادیوهای بیگانه”، 26 / 11 / 1364، رادیو امریکا.

3) اداره کل مطبوعات خارجی وزارت ارشاد اسلامی، نشریه “بررسی مطبوعات جهان”، شماره 26 / 12 / 1364 1067.

4) خبر گزاری جمهوری اسلامی نشریه “گزارش‏های ویژه”، 3 / 12 / 1364، رادیو امریکا، 2 / 12 / 1364.

5) خبر گزاری جمهوری اسلامی، نشریه “گزارش‏های ویژه”، 18 / 12 / 1364، رادیو امریکا، 17 / 12 / 1364.