جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

اهداف و مأموریت (2)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

سپاه در طرح اولیه خود و قبل از تشکیل قرارگاه مشترک ارتش و سپاه (قرارگاه کربلا) تصمیم داشت که با یگان‏های خود ارتفاعات ابوصلیبی خات (سایت و رادار) در محور شوش و همچنین در امتداد آن به طرف شمال، تپه‏های علی گره زد و شاوریه و دهلیز را به تصرف در آورد. اما پس از تشکیل قرارگاه مشترک، این طرح به دلیل تأمین نکردن اهداف مورد نظر و کاهش ندادن خطوط پدافندی و آزادسازی نیروهای خودی از خطوط پدافندی بحث و بررسی شد و سرانجام بر دو هدف شامل انهدام نیروهای دشمن و کاهش خطوط پدافندی توافق شد و مانور عملیات نیز بر این اساس طرح‏ریزی شد. اهداف نظامی عملیات فتح‏المبین چنین بود:

1- انهدام نیروهای دشمن به منظور کاهش توان نظامی‏اش.

2- دستیابی به خطوط پدافندی مطمئن با هدف صرفه‏جویی در نیرو (1) (آزاد شدن نیروهای خودی از خطوط پدافندی و کسب آمادگی برای عملیات بعدی(.

3- خارج ساختن شوش، اندیمشک، دزفول و پایگاه چهارم شکاری از برد توپخانه دشمن.

4- خارج کردن جاده اندیمشک – اهواز از برد آتش مؤثر دشمن.

5- آزادسازی مناطق مهمی چون جاده اندیمشک – دهلران و سایت رادار 4 و 5. (2).

6- تصرف چاه‏های نفتی منطقه ابوغریب.

مأموریت قرارگاه فرماندهی در این عملیات چنین اعلام شد:

»فرماندهی عملیات کربلای 2 (فتح‏المبین) در ساعت (س) روز (ر) به منظور انهدام نیروهای دشمن در منطقه عملیاتی دزفول و شوش تک می‏کند. ارتفاعات علی گره زد، ابوصلیبی خات، تنگه‏ی رقابیه، ارتفاعات چنانه و عین خوش را تصرف و تأمین و در منطقه پدافند می‏نماید و آماده می‏شود بنا به دستور، تک را به سمت غرب، برای تأمین خط مرز ادامه دهد.» (3).


1) محسن رضایی در این زمینه گفت: «این یکی از تدابیر عملیاتی ما بود که قبل از اینکه برویم به خرمشهر، مرتب سعی می‏کردیم نیروهایی را که در خطوط پدافندی زمین‏گیر بودند آزاد کنیم و با تکیه کردن به مواضع طبیعی در پدافند، آماده شویم برای عملیات بعدی.» (درس‏های تجزیه و تحلیل ایران و عراق، دانشکده فرماندهی و ستاد، دوره عالی جنگ، 12 / 7 / 1375(.

2) گذشته از اهمیت این سایت در کنترل پرواز و نقش آن در دفاع هوایی منطقه، از آنجا که دشمن قادر بود با موشک‏های زمین به زمین دزفول را هدف قرار دهد و این کار را هم می‏کرد، لذا برای پی بردن به اهمیت سیاسی نظامی آن برای دشمن، ادعای صدام حسین در این باره کاملا گویا و آشکار است. وی در مصاحبه‏ایی مطبوعاتی چنین ابراز کرد: «اگر ایرانیان سایت و رادار را بگیرند کلید بصره را به آنان خواهم داد«.

3) سازمان عقیدتی – سیاسی ارتش جمهوری اسلامی ایران، نقش ارتش در هشت سال دفاع مقدس، جلد اول، نبردهای غرب دزفول، بهار 1372، ص 203.