جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

انواع تحول فرهنگى

زمان مطالعه: 2 دقیقه

تغییر فرهنگى بر اساس نوع متغیرهاى وارد بر عناصر فرهنگ به دو صورت سریع یا کند ظاهر مى‏شود. به اعتقاد جامعه شناسان عوامل زیر باعث تغییر سریع فرهنگى مى‏گردند:

1- افزایش یا کاهش سریع جمعیت یک جامعه در اثر حوادثى چون سیل، زلزله… و مهاجرت دسته جمعى.

2- روى کار آمدن رهبر سیاسى با نفوذ کلام و قدرت رهبرى بالا.

نظر به این که فرهنگ از عوامل و عناصر مختلفى تشکیل مى‏گردد و بین این عناصر روابطى برقرار است که باعث شکل گیرى سیستم و نظام «فرهنگ» مى‏شود؛ از این رو، ثبات و هماهنگى این سیستم به نحوه‏ى کارکرد هر یک از اجزا و عناصر سیستم فرهنگ بر مى‏گردد. طبعا تغییر در یک قسمت، بر قسمت‏هاى دیگر نیز اثر مى‏گذارد و عدم هماهنگى در نوع تغییرها بین عناصر مختلف فرهنگ گاهى باعث دگرگونى‏هایى در جامعه مى‏شود. به اعتقاد بعضى از دانشمندان علوم اجتماعى بسیارى از معضلات اجتماعى به این علت به وجود مى‏آید که بعضى از قسمت‏هاى یک فرهنگ کندتر از سایر قسمت‏ها تغییر پیدا مى‏کند که باعث «تأخیر فرهنگى» (1) یا پس افتادگى فرهنگى در جامعه

مى‏شود. (2).

فرهنگ نوع دیگرى از تغییر را مى‏پذیرد که بدان فرآیند تغییر تحولى یا تکاملى گویند. (3) در این نوع تغییر، فرهنگ از یک مرحله به مرحله‏ى دیگر پیش مى‏رود. این تغییر در جوامعى اتفاق مى‏افتد که داراى عناصر فرهنگى نظام دار مى‏باشند. تکامل فرهنگ در هر نوع نظام فرهنگى صادق است؛ خواه نظام الگوى ما از فرهنگ بشر به طور کلى باشد یا خرده فرهنگ‏هاى قومى و گروهى و حتى در بخش‏هایى از نظام جامع فرهنگى که بتوان آنها را به عنوان نظام‏هاى فرعى بررسى کرد، مانند تکنولوژى، سازمان اجتماعى و فلسفى، معمارى، لباس و….

کمتر فرهنگى در طول تاریخ یافت مى‏شود که دگرگون نشده و به حالت متحجر و تغییر ناپذیر باقى مانده باشد. البته نوع این دگرگونى متفاوت است؛ (4) هر فرهنگى متناسب با شرایط خاص خود و جامعه‏اى که در آن حضور دارد به تدریج متحول مى‏شود و هر کسى مى‏تواند این تحول را با مطالعه‏ى اجمالى در عناصر مادى فرهنگ؛ مانند تغییر شکلى که در لباس یک جامعه در طول تاریخ ایجاد مى‏شود، به تجربه دریابد. (5).

گرچه فرهنگ‏هاى مختلف تحولات گوناگون به خود مى‏بینند، و هیچ

ضرورتى ندارد که تحولات فرهنگى در یک جامعه، در جامعه‏ى دیگر نیز عینا تحقق یابد، ولى فرآیند تغییر یکى است.


1) تأخیر فرهنگى یا پس افتادگى فرهنگى ترجمه لغت Cultural lag است و اولین بار توسط ویلیام اگ برن (William ogburn) جامعه شناس امریکایى عرضه شده است و عبارت از این است که بین پدیده‏ها و عنصرهاى فرهنگى به یکدیگر وابسته؛ که در مجموع یک ترکیب فرهنگى را تشکیل مى‏دهند و یک یا چند عنصر آن سریع‏تر از دیگر عنصرها تغییر کند؛ باعث مى‏شود که در اثر تغییر یا پیشرفت، نابسامانى و ناهماهنگى در مجموعه‏ى آن ترکیب فرهنگى به وجود آید؛ این عدم هماهنگى در تغییر عنصرهاى یک ترکیب فرهنگى را (پس افتادگى فرهنگى) گویند. اگ برن مثال اتومبیل را مى‏زند که رشد چشمگیر آن متناسب با وضع جاده‏ها نبود. رجوع به: روح الامینى، 1377، ص 8، و بروس کوئن، 1372، ص 68.

2) جعفرى، محمدتقى، 1373، ص 33.

3) لسلى ا. وایت، 1379، ص 79.

4) کوئن، بروس، 1372، ص 6.

5) ترابى، على‏اکبر، 1341، ص 142.