جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

امر به معروف و نهى از منکر

زمان مطالعه: 4 دقیقه

امر به معروف و نهى از منکر، از مهمترین فرایض دینى در جامعه اسلامى به شمار مى‏رود و یکى از دلائل برترى «امت اسلامى» در قرآن کریم، امر به معروف و نهى از منکر است؛ چنانچه مى‏فرماید:

کنتم خیر امة اخرجت الناس تأمرون بالمعروف و تنهون عن المنکر و تؤمنون بالله. (1).

»شما بهترین امتى بودید که پدید آمدید؛ زیرا امر به معروف و نهى از منکر مى‏کنید و به خدا ایمان دارید.»

امر به معروف و نهى از منکر از آن جهت اهمیت دارد که قوام جامعه‏ى دینى بر آن استوار است و ارزشها و فضایل اخلاقى در سایه آن بارور مى‏شوند و از همه مهمتر، بیانگر نظارت و ارشاد عمومى بر اساس تفکر دینى است. لذا مولاى متقیان على «علیه‏السلام» فرمودند:

و ما اعمال البر کلها و الجهاد فى سبیل الله عند الامر بالمعروف و النهى عن المنکر الا کنفثة فى بحر لجى (2).

تمام کارهاى نیکو، حتى جهاد در راه خدا، در برابر امر به معروف و نهى از منکر، همچون قطره‏اى (آب دهانى) در برابر دریایى پهناور است.»

بنابراین، اعتقاد کامل انسان به دین و پایبندى به ارزشها در قالب امر به معروف و نهى از منکر جلوه مى‏کند. منشأ التزام و تعهد انسان، نه قانون است و نه میثاق ملى؛ بلکه اندیشه و اعتقاد دینى است که انسان را به مبارزه علیه مفاسد اجتماعى و منکرات فرا مى‏خواند. اساسا مسلمان با صفت امر به معروف و نهى از منکر شناخته مى‏شود و هر کس آن را ترک کند. در واقع دیندار نیست؛چنانچه امام صادق «علیه‏السلام» فرمودند:

کل من لم یحب على الدین و لم یبغض على الدین فلا دین له (3).

»هر کس که براى دین محبت نورزد و براى دین خشمگین نگردد، در واقع او دین ندارد.»

بنابراین، در امر به معروف و نهى از منکر، مصالح دین مطرح است که با مصالح

عموم پیوند خورده است؛ یعنى، کسانى که دین را به عنوان برنامه‏ى زندگى برگزیده‏اند. و حکومت دینى تشکیل داده‏اند، باید با تمام توان خود در نشر و تحکیم ارزشها و احکام دینى تلاش کنند. چنانچه امام باقر «علیه‏السلام» فرمودند:

ان الامر بالمعروف و النهى عن المنکر سبیل الأنبیا و منهاج الصلحا فریضة عظیمة بها تقام الفرائض و تأمن المذاهب و تحل المکاسب و ترد المظالم و تعمر الأرض و ینتصف من الأعداء و یستقیم الأمر. (4).

»امر به معروف و نهى از منکر، راه پیامبران و طریقه‏ى صالحان است. فریضه‏ى بزرگى است که به سبب آن دین برپا، راهها امن، کسبها حلال، مظالم بازگردانده، زمین آباد، حق از دشمنان گرفته مى‏شود. و حکومت دینى تحکیم مى‏یابد.»

اینک بسیج به عنوان سالمترین نماد حکومت دینى، مسؤولیت اصلاح و هدایت عمومى جامعه را به عهده دارد و باید با حرکت صحیح و رعایت حدود الهى، ریشه‏هاى فساد در جامعه را قطع و زمینه را براى تحقق آرمانها و ارزشهاى الهى مساعد نماید. به عبارت دیگر، بسیج باید داعى خیر و دافع شر باشد و اگر این فرایند و را، عمومى و فراگیر نماید، همه چیز اصلاح خواهد شد؛ چنانچه امام راحل (ره) فرمودند:

»امر به معروف و نهى از منکر، دو اصلى است در اسلام که همه چیز را مى‏خواهد اصلاج کند؛ یعنى، با این دو اصل مى‏خواهد تمام قشرهاى مسلمین را اصلاح بکند. به همه مأموریت داده؛ به همه؛ به تمام افراد زیر پرچم (اسلام) مأموریت داده که باید وادار کنید همه را به کارهاى صحیح و جلوگیرى کنید از کارهاى فاسد.» (5).

بنابراین، تبلور حیات و حضور فرهنگى بسیج، امر به معروف و نهى از منکر است و هر بسیجى با این خصیصه شناخته مى‏شود. او باید چون رودى مواج و پرخروش حرکت کند و موانع را درهم بکوبد تا آب زلال معارف اسلامى را به کام تشنگان برساند. در این فرایند مهم، او باید پیامبر گونه عمل کند؛ یعنى، انکار و انذارش باید آمیخته به رحمت و مهربانى باشد و در برابر عاملان اصلى فساد و

خیانت اجتماعى، کمترین نرمشى از خود نشان ندهد؛ ولى فریب خوردگان و اغفال شدگان را با موعظه و برخورد محبت‏آمیز به آغوش پرمهر اسلام بکشاند و به بازپرورى آنان بپردازد. امام راحل (ره(، موعظه و رأفت اسلامى را به عنوان مهمترین صفات آمران به معروف و ناهیان از منکر مى‏دانستند:

»سزاوار است که آمر به معروف و ناهى از منکر، در امر و نهى و مراتب انکارش، مانند پرشک معالج مهربان و پدر باشفقت که مراعات مصلحت مرتکب را مى‏نماید، باشد و انکارش لطف و رحمت براى او خصوصا و براى امت عموما، باشد و قصدش را فقط براى خداى متعال و رضایت او قرار دهد و این کارش را از آلودگیهاى هواهاى نفسانى و اظهار بزرگى خالص نماید و نفس خودش را منزه نداند و براى آن، بزرگى یا برترى بر مرتکب نبیند.» (6).

بنابراین امر به معروف و نهى از منکر، نشانه‏ى حیات دینى و قوام جامعه‏ى اسلامى است. بر همه‏ى مسلمانان، بویژه بسیجیان عزیز فرض است که با همه‏ى توان علمى و فرهنگى خویش، بنیاد فرهنگ دینى را حفظ کنند و در پاسدارى از ارزشهاى الهى، لحظه‏اى درنگ را جایز ندانند؛ زیرا سهل‏انگارى خطر، فراموشى این فریضه‏ى عظبم و الهى را در پى خواهد داشت. در صورت ترک و فراموشى این رسالت مهم، تبهکاران و دشمنان دین و عدالت پا به میان خواهند گذاشت و نه تنها ارزشها و فضایل دینى را، یک شبه بر باد هوس و خواهش‏هاى نفسانى خود مى‏سپارند؛ بلکه بر سرنوشت جامعه نیز مسلط مى‏شوند؛ چنانچه مولاى متقیان فرمود:

لا تترکوا الأمر بالمعروف و النهى عن المنکر فیولى علیکم أشرارکم«(7).

»امر به معروف و نهى از منکر را ترک نکنید که تبهکارانتان بر شما چیره مى‏گردند.»

به هر حال، جامعه‏اى که دعوى حکومت دینى دارد و دشمنان مسلح در داخل و

خارج کمر به نابودى آن بسته‏اند و همواره فرصتها را براى ضربه زدن به اصول و بنیاد اسلام غنیمت مى‏شمارند، باید بیش از پیش هشیار و مسؤولیت پذیر باشد؛ توقعات و انتظارات دنیوى را کنار بگذارد و فقط براى رضاى خداى متعال دل و جان را به توفان بلا بسپارد و پیوسته از باده‏ى عشق او سرمست باشد؛ در غیر این صورت و به گفته‏ى

حافظ:

اگر نه باده غم دل زیاد ما ببرد

نهیب حادثه بنیاد ما ز جا ببرد.


1) سوره‏ى آل‏عمران، آیه‏ى 110.

2) نهج‏البلاغه، حکمت 374.

3) وسایل الشیعه، ج 11، ص 44.

4) وسایل الشیعه، ج 11، ص 395.

5) صحیفه نور، ج 9، ص 195.

6) ترجمه‏ى تحریر الوسیله، ج 2، چاپ اول، ص 321.

7) وسایل الشیعه، ج 11، باب امر به معروف.