جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

اشاره (3)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

قوانین حاکم بر رفتار با اسیران جنگی یکی از جنبه‏های بارز حقوق بین‏الملل بشردوستانه در مخاصمات مسلحانه‏ی بین‏المللی است که نسبت به دیگر مقررات مربوط به مخاصمات، قدرت اجرایی بیشتری دارد و در مقررات کنوانسیون‏های چهارگانه ژنو به آن پرداخته شده است. طبق این مقررات، در زمان جنگ، سربازان زخمی و اسیران جنگی باید تحت حمایت قرار گیرند و طرف‏های درگیر جنگ حق بدرفتاری با آنها را ندارند.

همچنین براساس کنوانسیون‏های 1907 لاهه که کشورها را به رفتار متمدنانه با اسیر و حفظ حیات و کرامت او متعهد کرده است و نیز طبق کنوانسیون 1929 ژنو و قراردادهای 1949 ژنو، که امروزه مناط اعتبار و ایجادگر تعهداتی جهانی است، گرفتن اسیر و نگهداری او، تنها از روی احتیاط در مقابل دشمن جایز است و زجر و عذاب او هرگز مجاز نیست. علاوه بر این، طبق ماده 4 مقررات 1907 لاهه، ماده‏ی 48 کنوانسیون 1929 ژنو و مواد 13 و 14 کنوانسیون سوم ژنو، نیز باید با اسیران جنگی رفتار انسانی شود. (1).

از سوی دیگر، در ماده‏ی 1 مشترک چهار کنوانسیون 1949 ژنو و پروتکل نخست 1977 آمده است: «مسئولیت جلوگیری از نقض معاهدات مزبور، نه تنها به عهده‏ی امضاکنندگان درگیر در جنگ، بلکه به عهده‏ی تمام امضاکنندگان آن عهدنامه است. بر این اساس، باید دولت‏های جامعه بین‏المللی حقوق و

تکالیف مزبور را از طریق صدور دستورات مناسب به نیروهای مسلح و نظارت مستمر، تضمین و مقررات ضروری را برای فراهم آوردن ضمانت اجرای کیفری تخلفات شدید و عمده تنظیم و تصویب کنند.«

به دلیل اهمیت رفتار ارتش عراق با نظامیان مقابل خود در صحنه نبرد و همچنین رفتار با اسیران جنگی در اردوگاه‏ها و مقایسه این رفتارها با موازین بین‏المللی، در این فصل به مواردی از عملکرد رژیم عراق و ارتش آن اشاره می‏شود که تنها نمونه‏هایی از مصادیق این رفتارها است.


1) ناصر قربان‏نیا، اخلاق و حقوق بین‏الملل، تهران: پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، انتشارات سمت، 1378، ص 165.