جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

استراتژی نظامی عراق (2)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

اوضاع بین‏المللی، محیط منطقه – بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و در پی سقوط شاه – و درکی که عراقی‏ها از وضعیت سیاسی – نظامی و اجتماعی ایران داشتند، همراه با اعتقاد عراقی‏ها به توانمندی نظامی خود در برابر ایران (1) سبب شد، استراتژی عراق با هدف کسب

پیروزی سریع بر پایه «جنگ محدود و برق آسا» (2) طرح‏ریزی شود. عراقی‏ها تمایل چندانی برای جنگ گسترده نداشتند ضمن این که پیش‏بینی می‏کردند که بلافاصله پس از آغاز تهاجم، تحولات سیاسی عمیقی در تهران رخ خواهد داد. این برداشت، اساسا متکی بر اطلاعات به دست آمده از امریکایی‏ها و عناصر فراری ایران به ویژه نظامی‏ها بود. (3) اوضاع داخلی ایران و چنان که پیش از این اشاره شد، موضع‏گیری و رفتار امریکایی‏ها در برابر ایران، از جمله «عملیات طبس» و «طرح‏ریزی کودتای نوژه«، برای عراق این معنا و مفهوم را در بر داشت که امریکایی‏ها در پی «براندازی نظامی جمهوری اسلامی» هستند و لازمه تحقق این امر، وارد کردن یک شوک نظامی است که با حمله عراق انجام می‏گرفت عراقی‏ها می‏پنداشتند که با «حمله غافلگیرانه» به ایران، می‏توانند مناطق نفت خیز و شهرهای مهم خوزستان را تصرف کرده و مقدمات تشدید بی‏ثباتی در داخل ایران و براندازی نظام را فراهم کنند و یا دست کم، با شکست نیروهای نظامی و تشدید بی‏ثباتی در ایران، فرصت خواهند یافت تا خواست‏های ارضی خود را تأمین کنند.

تلاش‏هایی نسبتا گسترده منافقین برای سازمان‏دهی تظاهرات وسیع در نخستین روز بازگشایی مدارس در سال 1359 و همچنین اقدامات عراق در تجهیز عناصر ضد انقلاب در خوزستان و تشدید درگیری‏های مسلحانه در غرب و به ویژه استان خوزستان، این امیدواری و انتظار را در عراقی‏ها به وجود آورده بود که «تهاجم غافلگیرانه و سراسری» و در عین حال محدود آن‏ها، باعث تشدید بی‏ثباتی در داخل ایران و در نهایت، براندازی نظام جمهوری اسلامی (4) خواهد شد.


1) در کتاب «درس‏هایی از جنگ مدرن، جلد دوم، جنگ ایران و عراق«، در مقایسه توانایی‏های عمده دو کشور، در مورد برتری عراق چنین تأکید شده است: «ثبات سیاسی – نظامی، روابط دوستانه با کشورهای همسایه، دسترسی مداوم به منابع متعدد جنگ افزارهای مدرن، برخورداری از ذخایر عظیم مالی و اعتبار بسیار، حمایت مالی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و پشتیبانی نظامی محدود مصر و اردن.«(آنتونی کردزمن و آبراهام واگنر، درس‏هایی از جنگ مدرن، جلد دوم،جنگ ایران و عراق ترجمه حسین یکتا، کارشناس مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، ص 58 چاپ نشده«.

2) مقیاس جنگ و تعیین گستردگی یا محدودیت آن را می‏توان بر اساس هدف، وسعت منطقه نبرد، شمار نیروهای عمل کننده و زمان مشخص کرد با توجه به اهداف عراق و صحنه نبرد در خوزستان و تلاش عراق برای جنگ 3 تا 7 روزه، می‏توان چنین نتیجه گرفت که استراتژی عراق جنگ محدود بوده است.

3) رادیو لندن در این زمینه می‏گوید: «کسانی مثل اویسی و شاهپور بختیار که از حمایت عراق برخوردار بوده‏اند، صدام را گمراه کرده‏اند.«(خبرگزاری پارس، «گزارش‏های ویژه«، 11 / 10 / 1359، رادیو لندن، 10 / 10 / 1359(.

4) روزنامه لوموند چاپ فرانسه می‏نویسد: «قرار بود که همراه با این حمله، در داخل ارتش و نیروهای مردمی نیز شورش‏ها و مخالفت‏هایی پدید آید و به دنبال آن، رژیم جمهوری اسلامی ساقط شود.«(وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، اداره کل مطبوعات خارجی، نشریه «بررسی مطبوعات جهان«، 9 / 11 / 1359(.برابر گزارش ستاد خنثی سازی کودتا، پس از کودتای نوژه در ارتش، تا پایان سال 1359 در مجموع شش کودتا کشف و عناصر آن دستگیر و برای محاکمه به مراجع قضایی تحویل شدند. بنابراین «براندازی نظام» را می‏توان یک هدف نهایی برای دولت عراق تصور کرد.