جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

استراتژى و خط مشى‏هاى امام در مسایل نظامى

زمان مطالعه: 3 دقیقه

امام (ع) ارزش بسیار والایى براى نیروهاى مسلح و مدافعان از مرزهاى شرف و کشور قایل بود و سپاهیان و نیروهاى مسلح را از یک سو، دژهاى محکم مردم و از طرف دیگر، عامل زینت فرمانروایان، عزت دین و وسیله‏ى امنیت به شمار مى‏آورد که به اذن الهى زمینه‏ى امنیت و آرامش را براى توده‏ى مردم فراهم مى‏سازند. (1) از این رو، هر کسى را لایق مقام فرماندهى سپاهیان نمى‏دانست، بلکه افرادى را شایسته‏ى این مقام مى‏دانست که داراى شرایط ذیل باشند:

1- نسبت به خدا و رسول خیرخواه باشند؛

2- امین و بردبار باشند؛

3- داراى سابقه‏ى نیک و از خانواده‏هاى اصیل و تربیت یافته باشند؛

4- اهل شهامت و شجاعت باشند؛

5- اهل سخاوت و بخشش باشد. (2).

با وجود احراز این شرایط، تمام فرماندهان و لشکریان حضرت (ع(، همواره ملزم به رعایت استراتژى و خط مشى‏ها و سیاست‏هاى زیر بودند:

1- به صرف تهمت و شک عمل نکنند و بر اساس سوء ظن و گمان، عقاب ننمایند. (3).

2- جز با کسى که با آنها مخالفت کند و در مقابل آنها بایستد و دشمنى‏اش را آشکار سازد، نجنگند و این گونه افراد را نیز ابتدا به حق دعوت نموده و حجت را بر او تمام کنند، اگر توبه نمود از او بپذیرند و تنها آنگاه که او عزم جنگ کرد، با او بجنگد. (3).

3- با کسى که از دین خارج گشته و بیعت شکسته و حکومت را براى خود خواسته و دینش را با کالاى کم ارزشى از دنیا عوض کرده است، نبرد کنند. (4) در این امر، یاران آنها کسانى هستند که رضایت الهى و سعادت اخروى مقصد آنهاست. (5).

4- در همه‏ى موضع گیرى‏ها و مبارزات، هرگز قدرت طلبى و رقابت در به دست گرفتن حکومت و قدرت و جاى دیگران نشستن، هدف آنها نباشد، آنچنان که سیاستمداران و نظامیان در درگیرى‏ها به دنبال آن مى‏باشند. (6).

5- هدف اصلى آنان از جهاد و پیکار مسلحانه با دشمنان، بازگرداندن نشانه‏ها و دلایل هدایت و راه رشد و تکامل ملت به آنها و نشان دادن خط اصیل هدایت به سوى خدا و رشد فکرى مردم در جهت انتخاب راه زندگى باشد، تا توده‏ها با رهایى از سلطه‏ى دشمنانشان، با فکر و اراده‏ى آزاد، در آن نشانه‏ها و دلایل بیندیشند و راه مطلوب خود را باز یابند. (7) همچنین، نتیجه‏ى جهاد و پیکار را براى بازسازى و اصلاح و آبادانى و احیاى ارزش‏هاى اسلامى بخواهند. (8).

6- جهاد باید براى آنان تا آنجا که ممکن است سود معنوى دو طرفه داشته باشد. وقتى دشمن در گمراهى خود کشته مى‏شود، این جهاد فقط براى مجاهدان سود مى‏بخشد، اما اگر در سایه‏ى جهاد مقدس، دشمن زنده بماند و هدایت شود، بهترین راه ممکن براى هر دو طرف خواهد بود: «ذلک احب الى من اقتلها على ضلالها» (9).

7- در جهاد مقدس، اعمال ناشایسته‏ى دشمن نباید سپاه اسلام و فرماندهان آن را به مقابله‏ى به مثل و انحراف از هدف و توسل به وسایل منافى هدف بکشاند. (10).

8- در برابر دشمن مهاجم که در جهت باطل و ظلم و تجاوز حرکت مى‏کند، جبهه‏ى حق و فرماندهان آن دو راه بیشتر در پیش ندارند: ستمکشى،

اعتراف به ذلت، واپسگرایى و عقب افتادگى، و یا مبارزه، استفاده از سلاح، کشتن و یا شهید شدن. (11).

9- مرگ، زندگى همراه با ستمکشى است. زندگى، زنده ماندن در سایه‏ى دشمنان نیست، بلکه در مرگ همراه با قیام در راه خداست. (12) از این رو، فرماندهان اسلام به همراه لشکریان خویش باید مرگ با عزت را بر زندگى ذلت بار ترجیح دهند.

10- فرماندهان و سایر رزمندگان باید در راه عقیده و ارزش‏ها در طول جنگ ثابت قدم باشند: «و انى لعلى المنهاج الذى ترکتموه طائعین و دخلتم فیه مکرهین.» (13).


1) نهج‏البلاغه، نامه‏ى 53.

2) نهج‏البلاغه، نامه‏ى 53 و بستانى، محمد، الاستراتیجیه العسکریة عند الامام على (ع(، ترجمه‏ى على اکبرى، سازمان تحقیقات خودکفایى بسیج، 1378، ص 35.

3) نهج‏البلاغه، خطبه‏ى 298.

4) نهج‏البلاغه، خطبه‏ى 384.

5) نهج‏البلاغه، همان.

6) نهج‏البلاغه، خطبه‏ى 136 ، 131 ، 24 ، 6 ، 3 و نامه‏هاى 31 و 53.

7) نهج‏البلاغه، خطبه‏ى 131 و جهاد از دیدگاه امام على علیه‏السلام، عمید زنجانى، وزارت ارشاد اسلامى، 1363، ص 59.

8) نهج‏البلاغه، نامه‏هاى 17 و 45.

9) نهج‏البلاغه، خطبه‏ى 54 و جهاد از دیدگاه امام على علیه‏السلام، عمید زنجانى، وزارت ارشاد اسلامى، 1363، ص 65.

10) نهج‏البلاغه، خطبه‏ى 51 و سوره‏ى مائده، آیه‏ى 6.

11) نهج‏البلاغه و جهاد از دیدگاه امام على علیه‏السلام، عمید زنجانى، وزارت ارشاد اسلامى، 1363،ص 67.

12) همان.

13) نهج‏البلاغه، نامه‏ى 10.