بخشی از این استدلال را، میتوان واکنشی مصلحت جویانه مبتنی بر عنصر بینالمللی ایران دانست. این استدلال چیزی شبیه این است: در موقعیتی که جهان خارج، به طور دقیق حرکات ایران را زیر نظر دارد و حرکات اشتباه آن را مورد انتقاد
قرار میدهد، تعقیب استراتژی سلاحهای هستهای که باید حالت مخفی و سری داشته باشد، بسیار خطرناک است. بی گمان، کشورهایی هستند که چنین کاری کرده و توانستهاند قصر در بروند! اما این کشورها در شرایطی دست به این عمل زدهاند که رضایت مؤثر یک ابر قدرت یا رقابت ابر قدرتها مطرح بوده است. بافت پر هرج و مرج سیاست جهانی معاصر، ممکن است راه را برای انتقال فن آوری و دانش هستهای به برخی کشورها همراه کرده باشد. ولی این امر، نتوانسته حمایت سیاسی ضمنی، اما محکم یا بستر مناسب و ضروری را برای انجام آن ایجاد کند. (1).
در واقع، این نوع نگرانیهای سیاسی بود که باعث شد سخنان ناپختهی کمال خرازی، وزیر خارجهی ایران مبنی بر پیامدهای مثبت آزمایشهای هستهای پاکستان برای کشورهای اسلامی، مورد انتقاد قرار گیرد. (2).
به گفته داوود هرمیداس باوند، دیپلمات سابق و استاد فعلی روابط بین الملل در دانشگاه امام صادق (ع(:
» ایران متهم به این شده است که قصد استقرار سلاحهای هستهای و احتمالا استفاده از آنها علیه کشورهای منطقه را دارد. در چنین شرایطی، ابراز این نظر از زبان برخی مقامات ایرانی مبنی بر این که موفقیت پاکستان میتواند تضمینی علیه اسراییل به شمار آید، بی آنکه خود پاکستان چنین ادعایی داشته باشد، ناخواسته تبلیغات را علیه ایران تشدید میکند. این در حالی است که ما کنترل سازمان بینالمللی انرژی اتمی و نیز نظارت روسیه، شریک هستهایمان را بر استفاده صلح آمیز از انرژی هستهای پذیرفتهایم و در واقع فاقد سلاحهای هستهای هستیم. در این شرایط، چرا باید دیگران این سلاحها را مستقر سازند و تبلیغات علیه ما صورت گیرد. البته، برخی افراد از دیدگاه عقیدتی به مسأله مینگرند و خاطر نشان میسازند که تقویت موضع هر یک از کشورهای اسلامی در روابط بین الملل… چیزی است که باید از آن استقبال کرد. اما باید در نظر داشت که این دیدگاه عقیدتی امنیت ما را تضمین نمیکند. ما نباید فراموش کنیم که کلیهی هزینههای فیزیکی و مادی که در جریان جنگ متحمل شدیم، ناشی از کشوری بود که ادعای مسلمانی داشت و بسیاری از کشورهایی که در این جنگ از طریق ارائهی انواع و اقسام کمکها به عراق نقش درست ایفا میکردند نیز، چنین ادعایی داشتند. » (3).
ورای دعوت به مصلحت گرایی در جامعه بین المللی که گمان میرود با برنامه سلاحهای هستهای ایران مخالف باشد، پرسشهایی نیز درباره فواید استراتژیک سلاحهای هستهای، در افزایش امنیت ایران مطرح شده است؛ آن گونه در این مقاله ضد سلاحهای هستهای که در یکی از روزنامههای محافظه کار چاپ شده، آمده است:
» سؤال این است که به منظور اعلان جنگ به کدام کشور یا کشورها، ایران نیاز به سلاحهای هستهای دارد؟ آیا استقرار سلاحهای هستهای – در صورت امکان و از نوع ضعیف، مانند سلاحی که پاکستان در اختیار دارد – در برابر کشورهای بزرگی مانند آمریکا برای ما امنیت به وجود میآورد یا عدم امنیت؟ مطمئنا پاسخ عدم امنیت است. چون این سلاحها حتی نمیتوانند نقشی بازدارند و امنیتی علیه آمریکا ایفا کنند. از سوی دیگر، ایران با کشورهای کوچک منطقه از در دوستی درآمده است و دست کم در حال حاضر، مشکل اساسی با آنها ندارد. حتی اگر این طور نیز نبود، ایران برای بازدارندگی و ایجاد موازنه در برابر کشورهایی همچون امارات و عراق، به چنین سلاحهایی نیاز نداشت. استقرار این سلاحها، نه تنها هیچ یک از مشکلات ایران را حل نخواهد کرد، بلکه بر مشکلات ما خواهد افزود. » (4).
1) این استدلال در 1995 توسط سهراب شهابی و فریده فرهی در مجلهی سیاست خارجی (پاییز 1374) به چاپ رسید. ” Security Considerations and Iranian Foreign policy”, The Iranian Journal of International Attairs, Summer 1995. این استدلال بار دیگر از آزمایشهای اتمی پاکستان توسط دیگران نیز مطرح شد. توجه داشته باشید که در این نوع استدلالها، احتمال اجرای علنی برنامه سلاحهای هستهای، احتمالا پس از خروج ایران از NPT به خاطر خطرناک دانسته شدن آن حتی مد نظر نیز قرار نگرفته است. در همین زمان، برخی از هواداران این نظر، به حتم، همهی آنان ممکن است احتمال تعقیب راهکار هستهای را در صورت بهبود روابط بین ایران و آمریکا مد نظر قرار دهند. من به خاطر اشاره به این پیامد از جلیل روشندل ممنونم.
2) آن گونه که در پیام امروز نقل شد، خرازی گفته است: » ما تحولات جاری را دنبال میکنیم و به عنوان یک کشور دوست نگرانیهای امنیتی پاکستان را درک میکنیم… مسلمان با هستهای شدن پاکستان، اعتماد به نفس بیشتری احساس میکنند. چون این تحول میتواند نقش بازدارنده در برابر قدرت هستهای اسراییل بازی کند. (ص 92) با این حال سخن گوی وزارت خارجه یک هفته پس از سخنان خرازی، ایدهی بمب اسلامی را رد کرد و موضع ایران را مبنی بر خاورمیانه و جنوب آسیای عاری از سلاحهای هستهای تکرار کرد. چند روز بعد، خرازی در یک کنفرانس خلع سلاح در ژنو، گفت: » این شیطانی است که بسیار بهتر است در بطری محبوس بماند. » .
3) ایران و شمشیرهای هستهای در پیرامونش، پیام امروز. همان، ص 95.
4) آزمایشهای هستهای هند و پاکستان و چالشهای سیاست خارجی، ایران فردا، شماره 101)17 خرداد 1377(. نویسندهی این مقاله معرفی نشده است، اما این مقاله به عنوان بخشی از تبادل نظر هواداران سلاحهای هستهای برای ایران چاپ شده است.